Weergaloze Kjeld Nuis katapulteert zich naar goud op 1500 meter
VideoHij verprutste het jarenlang op de momenten dat het erom ging. Maar dat is nu allemaal voorbij. Kjeld Nuis overwon zichzelf en won de 1500 meter op de Spelen als debutant én favoriet.
Door Thijs Zonneveld
Alsof hij wordt gekatapulteerd. Bam, bam, bam – de eerste klappen zijn allemaal raak. Na één bocht vliegt hij al. Het eerste rondje gaat zo belachelijk hard dat je je afvraagt of Kjeld Nuis wel weet dat hij bezig is aan de 1500 meter, niet de 1000 meter.
Hij weet dat hij er in de laatste ronde een rekening voor gaat betalen. Maar hij heeft het er voor over. Nuis doet wat hij altijd doet: vol gas – en dan maar zien of hij de laatste honderden meters nog op zijn benen kan staan.
Het had een duel moeten worden, de 1500 meter voor mannen. Bij afwezigheid van Denis Joeskov (die een dure prijs betaalde voor een stickie van tien jaar geleden), zou het op de ijsbaan van Gangneung gaan tussen twee schaatsers die niet zouden misstaan in een boyband: Kjeld Nuis en Koen Verweij. Maar een duel werd het nooit. Doordat Verweij er geen pepernoot van bakt in de belangrijkste race van zijn leven, maar vooral omdat Nuis niemand in zijn buurt duldt.
Zijn raketstart (23,22), zijn eerste rondje (25,06) en zijn tweede ronde (26,61) geven hem zo’n grote voorsprong dat hij met gerust hart kan sterven in de slotronde. Op het laatste rechte eind kan hij zijn ene been nauwelijks meer voor het andere krijgen, maar dan is het goud al lang binnen. Hij is bijna een seconde sneller dan zijn Lotto-Jumbo-ploeggenoot Patrick Roest – die verrassend zilver pakt. Vlak daarachter misschien nog wel een grotere verrassing: de pas 18 jaar oude Zuid-Koreaan Min Seok Kim.
Zijn talent, zijn techniek en zijn brute kracht werden altijd al geroemd.
Voor Nuis is het de bekroning op een lang, lang traject. Zijn talent, zijn techniek en zijn brute kracht werden altijd al geroemd – hij faalde alleen te vaak op het moment dat het erom ging. Hij verkrampte omdat hij soms bang was om te verliezen - tot zijn eigen frustratie. Hij zocht psychologische bijstand, hij confronteerde zichzelf met zijn zwakke plekken en hij overwon ze. Vorig seizoen was de doorbraak, toen hij tweemaal wereldkampioen werd – ook al in Gangneung. Op deze Spelen is hij debutant, maar wel eentje die meteen de favorietenrol in zijn schoenen geschoven kreeg.
Natuurlijk, hij was zenuwachtig. En ja, hij voelde de druk. In de minuten voor de start kun je de stress van zijn gezicht scheppen. Maar hij gaat er mee om zoals een kampioen. Op het moment dat het starschot gaat is hij alles kwijt. Geen stress, geen faalangst, geen verkramping.
Nuis doet alles goed in zijn race. Ieder klap is raak, elke bocht valt hij aan. Hij bewaart de rust in zijn slag, hij graaft diep in zijn reserves.
Maar bovenal wint hij omdat hij durft te verliezen.
Bekijk hier alle video’s van Studio Korea, met interviews, voorbeschouwingen en reportages van onder anderen Thijs Zonneveld, Gianni Romme en Hidde van Warmerdam.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Column Thijs Zonneveld | Functie Elders voor bondscoach Jan Coopmans en 39 andere lukrake conclusies
Columnist Thijs Zonneveld blikt op geheel eigen wijze terug op de Winterspelen in Peking. -
PREMIUM
Kaartverkoop Olympische Spelen Parijs begonnen: ‘Helft van alle kaarten kost minder dan 50 euro’
Vandaag gaan de online loketten open voor de Olympische Spelen in Parijs in 2024. De Franse hoofdstad rekent op vele miljoenen extra toeristen. Het is voor het eerst in 100 jaar dat Frankrijk de Spelen weer organiseert: de laatste waren in Parijs in 1924. -
Warm welkom voor veelbesproken Kamila Valieva bij thuiskomst in Rusland
Kamila Valieva is na twee bijzonder roerige olympische weken warm onthaald in Rusland. De 15-jarige kunstschaatsster was het middelpunt van een dopingrel, bezweek uiteindelijk onder de druk, maar bleek nog altijd populair in haar thuisland. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee.
-
Podcast Hallo Peking | Bellen met Kai Verbij: ‘Even in de open wond wroeten’
Elke dag - in het holst van de ochtend - praten Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam je vanuit Move Amsterdam bij over de Olympische dag die komen gaat. -
-
-
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
PREMIUMDeze week in... 2006
Angst houdt Kitty van Haperen uit Baarle-Nassau niet tegen; in bobslee komt olympische droom uit
Kitty van Haperen (45) moet van sport wisselen en angsten overwinnen om haar meisjesdroom uit te laten komen. De atlete uit Baarle-Nassau doet in 2006 als bobsleester mee aan de Winterspelen. ,,Mijn hoogtepunt, echt heel gaaf om mee te maken.”