Waarom Oranje-droogte op Spelen geen reden tot paniek is
Het wordt vandaag de vierde dag op rij zonder Nederlandse medailles op de Winterspelen en dus is de massapolonaise na week 1 in Pyeongchang abrupt een halt toegeroepen. Her en der slaat zelfs het cynisme toe over de droogte. Reden tot paniek? Welnee!
Door Tim Reedijk
We hadden onszelf al bijna tot winnaar van de medaillespiegel gekroond. Onder het motto ‘een dag geen goud is een dag niet geleefd’ stapelden we succes op succes, plak op plak. Achter elkaar kwamen de schaatsers en shorttrackers met eremetaal naar het Holland Heineken House, dagenlang. De eerste echte teleurstelling was er pas toen Sven Kramer géén goud op de 10 kilometer won, maar ach, toen stond Jorrit Bergsma alsnog met zijn dikverdiende zilver op het een-na-hoogste treetje.
Zaterdag was pas de eerste dag dat er geen Nederlandse medaille te vieren was. Goed, kan gebeuren. Ook wij zijn niet perfect, toch? Maar nadat we zondag vooraf al zo goed als kansloos op de 500 meter bij de vrouwen waren, konden de mannen gisteren op die afstand ook niet imponeren. Redelijk anoniem vielen Ronald Mulder, Jan Smeekens en Kai Verbij buiten het podium. Omdat de shorttrackvrouwen al uitgeschakeld zijn in de relay en er op de individuele shorttrackafstanden vandaag alleen kwalificaties op het programma staan, wordt dit dag 4 zonder eremetaal.
En dan begint het meteen een beetje te jeuken in Nederland. Was dit het dan? Is het dan toch allemaal niet zo bijzonder wat we hier laten zien? Is al het kruit in de eerste week verschoten en is het nu een kwestie van de Spelen uitzitten? Het eenvoudige antwoord op die drie vragen: nee.
Morgen is de kans op medailles bij de ploegenachtervolging zeer groot. De mannen – en dan met name Koen Verweij – lieten nog geen opperbeste vorm zien in de slotrondes van de kwalificaties, maar zijn in principe grote kanshebbers voor goud.
Deze Spelen zijn namelijk met zesmaal goud, vijf keer zilver en twee bronzen plakken nog altijd, op Sotsji na, de beste aller tijden.
Dat geldt ook voor de vrouwen, die gisteren zeer overtuigend naar een olympisch record reden in de kwalificatie. Vooraf werden de Japanse vrouwen onder leiding van de Alkmaarse bondscoach Johan de Wit getipt als dé gedoodverfde favoriet voor goud, maar na gisteren lijkt het een bijzonder interessante strijd tussen Japan en Nederland te gaan worden.
Dan is er nog Sjinkie Knegt, die voor de Spelen had ingezet op maar één kleur. Goud. Zijn laatste kans daarop is de 500 meter. Als hij zich vandaag kwalificeert, kan hij donderdag de kroon op zijn werk zetten. En als Yara van Kerkhof zilver kan halen op de 1500 meter, zit er wellicht ook een stunt in voor diezelfde Van Kerkhof, Suzanne Schulting of Lara van Ruijven op de 1000 meter die donderdag wordt verreden. Tenminste, als ze zich vandaag kwalificeren.
En dan is er nog de 1000 meter vrijdag – waarop Kjeld Nuis inmiddels samen met de Noor Håvard Holmefjord Lorentzen torenhoog favoriet is – en mogen zaterdag Sven Kramer, Koen Verweij, Annouk van der Weijden en Irene Schouten een gooi naar eremetaal doen in de heerlijke chaos die zich de massastart noemt.
Tompouce
Met andere woorden, wacht nog even voordat je de oranje vlaggetjes weer op zolder legt en de oranje tompouce bij de bakker zonder blikken of blozen voorbijloopt. Deze Spelen zijn namelijk met zesmaal goud, vijf keer zilver en twee bronzen plakken nog altijd, op Sotsji na, de beste Winterspelen aller tijden voor Nederland. Nu al. Als je Sotsji niet meerekent, haalde ons land nooit eerder zes gouden plakken op de Winterspelen. Nu zijn er zelfs nog vier dagen om dat aantal verder op te schroeven.
Het onredelijk hoge aantal medailles van Sotsji (24) wordt vermoedelijk niet behaald, maar laten we één ding niet vergeten. Er is echt geen enkele reden voor een mineurstemming.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Egypte wil in 2036 als eerste Afrikaanse land Olympische Spelen organiseren
Egypte wil in 2036 de Olympische Spelen organiseren. Dat heeft het land aan voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité laten weten. Mocht het zover komen, dan zou het de eerste keer zijn dat de Olympische Spelen op Afrikaanse bodem worden gehouden. -
PREMIUM
Column Thijs Zonneveld | Sven Kramer nam in Peking afscheid op zijn Kramers
Columnist Thijs Zonneveld schrijft over het afscheid van Sven Kramer. De beste schaatser aller tijden die dit jaar liet zien dat hij soms ook maar een sterveling is. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
Nederland ziet Canada voorbij komen op medaillespiegel
Nederland zakt na dag 11 van de winterspelen naar plek vier op de medaillespiegel. 'We' hebben nu zesmaal goud, vijf keer zilver en twee keer brons. -
-
-
Kunnen we de medaillespiegel écht winnen?
Een land zo plat als een rog, zonder sneeuw, zonder bergen, kan met een beetje fantasie zomaar bovenaan de medaillespiegel van de Winterspelen eindigen. En wel hierom. -
Skiën in de woestijn? Saoedi-Arabië legt voor 500 miljard euro resort aan voor Winterspelen
Saoedi-Arabië is de gastheer van de Aziatische Winterspelen van 2029. Het land in het Midden-Oosten ontwikkelt voor zo’n 500 miljard euro een futuristische stad in de woestijn waar de nieuwste technische snufjes worden toegepast. Onderdeel van het plan is de bouw van een wintersportresort waar het hele jaar door geskied kan worden.