Ter Mors: Mijn geest is sterker dan mijn lichaam
Jorien ter Mors had dit seizoen last van drie dingen. Haar rug, haar knie en daardoor ook haar hoofd. ,,Als je slecht rijdt, en het zit fysiek tegen, dan helpt dat niet om je te motiveren tijdens je seizoen. Maar soms heb je harde tegenslagen nodig om de spirit terug te krijgen en weer te knokken voor iets moois.”
Door Rik Spekenbrink
The story of her life. Ter Mors heeft een waslijst aan lichamelijk ongemakken gehad. Ze lag er een heel seizoen uit vanwege overtraindheid. Maar de tegenslagen die het leven haar bracht, waren nog veel zwaarder. Vlak voor de vorige Olympische Spelen in Sotsji overleed haar vader. Haar jongste zus heeft een ernstige spierziekte. Er zijn topsporters die er voor minder de brui aan zouden hebben gegeven. ,,Ik moet soms egoïstisch zijn, maar dat doe ik dan ook om iets moois voor iemand terug te doen.”
Zoals het winnen van goud. Op de tribune zaten haar moeder, oudste zus en vriend Jeroen, met wie ze gaat trouwen. Ter Mors vertelde hoe belangrijk haar levenspartner was geweest de afgelopen maanden. Na het OKT, waarop ze zich ‘maar’ voor één afstand plaatste, zat ze er een week goed doorheen. Ook vanwege de aanhoudende knie- en rugproblemen. ,,Op het ijs, of waar dan ook, doe je alsof het goed gaat. Thuis kan je alle emoties laten gaan. Mijn vriend is mijn grootste support.”
Knop om
Hij hielp haar de knop omzetten. Ter Mors bedacht een plan. Dat luidde simpel: alles of niets. In december had ze weinig krachttraining kunnen doen, door haar zwakke rug. ,,Maar als ik dat niet weer zou oppakken, kon ik hier misschien 5de worden. Daar kom ik niet voor. Ik had hier maar één afstand te rijden, een afstand die me ligt. Dan ga ik er ook alles voor doen.” Dus schroefde ze de gewichten op in het krachthonk, met alle risico’s van dien. ,,Het heeft goed uitgepakt. Mijn geest is sterker dan mijn lichaam. Ik wil veel, mijn lichaam wil niet altijd. Maar als je positief bent, kun je veel faken voor je lichaam.” Ze bedoelt: dan voel je die pijn soms even niet. ,,En als sporter ben je ook een beetje gek, hè.”
Ook op de Spelen kende Ter Mors tegenslag, in het shorttrack welteverstaan. Ze was vastbesloten met de relayploeg eindelijk een grote finale te halen, en liefst daarna winnen. Het lukte weer niet, in de halve finale ging het mis. ,,Mijn allerlaatste aflossing, die had ik anders bedacht”, doelde ze op haar aanstaande (en nu wel definitieve afscheid) van het shorttrack. ,,De dag erna was niet leuk. Maar ook dan moet je verder. Het is zonde als één afstand je hele Spelen verpest.”
Bovendien: op de langebaan was al anderhalve week ‘pumped’. ,,Ik schaatste goed, zat goed in mijn vel. Voor mijn race had ik maar één plan: hard schaatsen. Ik wist niet wat ik in me zou hebben en vreesde voor Nao Kodaira en Miho Takagi.”
Het bleek genoeg. Of dit goud mooier was dan die van Sotsji, was een vraag die Ter Mors niet kon beantwoorden. ,,Ze hebben allebei een andere weg ernaartoe, zijn allebei bijzonder.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
PREMIUM
Verheijen ziet geen gemiste kans op goud en blikt terug op relletje met Nils van der Poel
Ondanks het feit dat Nederland bij de Winterspelen in Peking het doel - ‘richting de 20 medailles’ – net niet haalde, was Carl Verheijen een ‘trotse chef de mission’. -
Olympisch onderzoek
Uitslag peiling: ‘Irene Schouten leverde grootste prestatie, geen Spelen in land dat mensenrechten schendt’
Nederlanders waren op de Olympische Spelen vooral onder de indruk van de prestaties van Irene Schouten, volgden in Peking met name onze landgenoten én zien het toernooi liever nooit meer in een land dat de mensenrechten schendt. Dat blijkt uit een onderzoek dat deze site samen met Panel Inzicht uitvoerde. -
Worden Russen en Belarussen geweerd van Olympische Spelen? ‘Wij moeten politiek-neutraal blijven’
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is geen scheidsrechter in een politiek conflict. Dat heeft voorzitter Thomas Bach gezegd tijdens een toespraak. Hij verdedigde daarmee andermaal het standpunt van zijn organisatie om Russen en Belarussen mogelijkerwijs onder neutrale vlag toe te laten tot de Olympische Spelen van Parijs in 2024. -
PREMIUMGouden duo
'IJskoninginnen' Suzanne Schulting en Irene Schouten langs de meetlat: de één ingetogen, de ander extravert
Irene Schouten (29) en Suzanne Schulting (24) zorgden voor het meeste Nederlandse succes op deze Winterspelen. Hoe kwamen ze daar en wat kenmerkt hen? Verslaggevers Pim Bijl en Lisette van der Geest gaan op zoek naar overeenkomsten en verschillen.
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
-
-
Warm welkom voor veelbesproken Kamila Valieva bij thuiskomst in Rusland
Kamila Valieva is na twee bijzonder roerige olympische weken warm onthaald in Rusland. De 15-jarige kunstschaatsster was het middelpunt van een dopingrel, bezweek uiteindelijk onder de druk, maar bleek nog altijd populair in haar thuisland. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.