Teamevent skiën dreigt spektakel zonder sterren te worden
Een spektakel wordt het zaterdag sowieso. Het teamevent alpineskiën lijkt in weinig op de ski-evenementen die sinds jaar en dag op de olympische agenda staan, al was het maar omdat deelnemers met z’n tweeën tegelijk van de berg af roetsjen. De skiërs zelf zijn echter kritisch. ,,Het is vast heel cool voor tv, maar geef mij de traditionele evenementen maar.”
Door Sander van Mersbergen
Voor mensen die het alpineskiën alleen tijdens de Spelen volgen, zal het in elk geval even wennen zijn. Tijdens het teamevent, dat zaterdag plaatsvindt, gaan skiërs met twee tegelijk van de piste af, worden voorrondes afgewerkt, en strijden mannen en vrouwen sámen om de eer van hun land.
Het nieuwe evenement moet het skiprogramma aantrekkelijker maken, bijvoorbeeld voor jonge kijkers. De vorm waarin geracet wordt – met twee skiërs tegelijk – is een kopie van de parallelslalom bij het snowboarden, en dat is niet toevallig. Waar snowboarden de afgelopen decennia een explosieve groei doormaakte, bleef skiën op de olympische kalender wat het was.
Het teamevent moet daar verandering in brengen. En het zou zomaar kunnen werken: spektakel lijkt gegarandeerd. De deelnemende landenteams, zestien in totaal, bestaan elk uit vier skiërs: twee mannen en twee vrouwen. In vier heats per wedstrijd nemen die het op een kort reuzenslalomparcours tegen elkaar op.
Punten
Wie het snelste is, verdient een punt voor zijn land. Wanneer beide skiërs vallen, verdient de skiër die het verst komt een punt. En als het na vier heats 2-2 is, worden de tijden bij elkaar opgeteld. De winnaar gaat naar de volgende ronde, totdat er twee teams overblijven die om goud strijden. De verliezers van de halve finales strijden om het brons.
Hoewel er een echte olympische plak te verdienen is, zijn niet alle skiërs even enthousiast over het onderdeel. Zo geeft Marcel Hirscher, die zich tijdens deze Spelen naar de legendestatus heeft geskied, er de voorkeur aan om zich in alle rust voor te bereiden op de wereldbeker. Ook de Amerikaanse sterren Lindsey Vonn, Ted Ligety en Mikaela Shiffrin doen niet mee.
,,Een olympische medaille is een olympische medaille”, zei Ligety voorafgaand aan de Spelen. ,,Maar ik denk niet dat een teamevenement ook maar een achtste van de betekenis heeft van een individuele medaille.”
Hirscher zegt dat het ‘een grote eer’ zou zijn om voor Oostenrijk te starten. ,,Maar het kan niet. Vier dagen later heb ik de reuzenslalom in Kranjska Gora (World Cup-wedstrijd in Slovenië, red.). Dan heb ik geen tijd voor voorbereiding, geen tijd voor herstel, geen tijd om aan de Europese tijd te wennen. Het zou dus fantastisch zijn om er bij te zijn, maar ik ben een professional. Het is niet mogelijk.”
Als atleten het ‘professioneel’ noemen om niet aan een olympisch onderdeel mee te doen, is een ding zeker: er moet nog wat zendingswerk verricht worden. Vonn: ,,Het is fantastisch dat er een nieuw evenement op de olympische kalender staat, maar als de belangrijkste skiërs niet meedoen, weet ik niet waar het goed voor is.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
IOC-baas Thomas Bach krijgt de wind van voren na forse kritiek op coach Valieva
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
PREMIUMDeze week in... 2006
Angst houdt Kitty van Haperen uit Baarle-Nassau niet tegen; in bobslee komt olympische droom uit
Kitty van Haperen (45) moet van sport wisselen en angsten overwinnen om haar meisjesdroom uit te laten komen. De atlete uit Baarle-Nassau doet in 2006 als bobsleester mee aan de Winterspelen. ,,Mijn hoogtepunt, echt heel gaaf om mee te maken.” -
Paralympische Spelen
Boezemvrienden helpen Nederland aan eerste eremetaal in Peking: ‘Er wordt ook verwacht dat we wereldtop zijn’
De Nederlandse zitskiërs Jeroen Kampschreur en Niels de Langen gingen als medaillekandidaten naar de Paralympische Spelen. Op de eerste twee onderdelen belandden ze net naast het podium, maar op de supercombinatie was het maandag raak met zilver en brons. De boezemvrienden hielpen Team NL daarmee aan de eerste medailles in Peking. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel?
-
Olympisch vuur gedoofd, IOC-baas Bach prijst sporters: ‘Jullie hebben vrede een kans gegeven’
-
-
-
1
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
Ook geen plak Bergsma
Indrukwekkende carrière van Sven Kramer voorbij na bijrol op massastart, goud voor Belg Swings
Sven Kramer, bij zijn afscheid, en Jorrit Bergsma hebben zich bij het onderdeel massastart op de Olympische Spelen in Peking niet kunnen mengen in de strijd om de medailles. Het goud was voor de Belg Bart Swings. Bergsma werd negende. Kramer sloot de laatste race uit zijn schaatscarrière af als zestiende.