Sportorganisaties wijzen naar elkaar in dopingzaak Kamila Valieva: ‘CAS schept gevaarlijke precedent’
Enkele grote sportorganisaties beschuldigen elkaar van fouten in de veelbesproken dopingzaak rond de Russische kunstrijdster Kamila Valieva.
Het internationaal sporttribunaal CAS publiceerde vandaag het volledige vonnis, nadat het maandag al uitspraak had gedaan. De rechters van het CAS vinden dat de betrokken antidopingorganisaties veel te lang hebben gedaan over het onderzoeken van de urinetest die eind vorig jaar bij Valieva werd afgenomen.
IOC-baas Thomas Bach had geen goed woord over voor de begeleiding van de 15-jarige Russische Valieva. ,,In plaats van haar te troosten en proberen te helpen, voelde je een enorme afstand.”
Het mondiale antidopingbureau WADA reageerde in een verklaring verontwaardigd. Volgens het WADA heeft het sporttribunaal de regels uit de antidopingcode genegeerd, door Valieva ondanks de positieve uitslag van haar dopingtest toch deze week te laten meedoen aan het individuele toernooi op de Spelen. De Russin had volgens WADA een voorlopige schorsing moeten krijgen. Het CAS besloot dat echter niet te doen, omdat Valieva minderjarig is en omdat het zo lang duurde tot de uitslag bekend werd. Ook zou de aangetroffen hoeveelheid van het verboden middel trimetazidine erg laag zijn.
,,Hiermee heeft het CAS-panel de code herschreven”, aldus WADA. ,,Dit bedreigt de integriteit van sportcompetities en het vertrouwen van atleten dat ze op een gelijk speelveld uitkomen. Het CAS schept hiermee een gevaarlijke precedent, waarvan het WADA hoopt en verwacht dat andere CAS-panels dat in de toekomst zullen corrigeren.”
Rusada
Vorige week dinsdag, een dag na de door Rusland gewonnen landenwedstrijd op de Spelen, kreeg Valieva te horen dat de uitslag van een op 25 december afgenomen dopingtest positief was. Het duurde zo lang tot er een uitslag was omdat het laboratorium in Stockholm, waar de urinestaal werd onderzocht, vanwege coronabesmettingen bij het personeel onderbezet was.
Volgens het CAS hadden WADA en het Russische antidopingbureau Rusada moeten zorgen dat het onderzoek voor de Spelen al was afgerond. ,,Dat is niet de schuld van de atlete, die nu vlak voor het belangrijkste evenement van haar korte carrière in een bijzonder moeilijke positie terechtkwam”, aldus het CAS.
De kunstrijdster zegt dat ze per ongeluk medicatie heeft genomen van haar opa, die trimetazidine gebruikt na een hartoperatie. Valieva wordt regelmatig door haar opa naar de training gebracht. Ze testte op 13 januari en 7 februari negatief.
De Russin begon gisteren als klassementsleidster aan de afsluitende vrije kür, maar mede door de nodige valpartijen eindigde ze naast het podium (vierde). Het leidde tot tranen van verdriet bij Valieva en felle kritiek van IOC-voorzitter Thomas Bach op haar entourage.
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Olympische bytes
Willem-Alexander en Máxima feliciteren ‘uitzonderlijke’ Schouten, ‘Kramer de grootste allertijden’
-
Olympisch onderzoek
Uitslag peiling: ‘Irene Schouten leverde grootste prestatie, geen Spelen in land dat mensenrechten schendt’
Nederlanders waren op de Olympische Spelen vooral onder de indruk van de prestaties van Irene Schouten, volgden in Peking met name onze landgenoten én zien het toernooi liever nooit meer in een land dat de mensenrechten schendt. Dat blijkt uit een onderzoek dat deze site samen met Panel Inzicht uitvoerde. -
Olympisch onderzoek rond de mooiste Nederlandse sportprestatie in Peking
De Olympische Spelen in Peking zitten erop. TeamNL haalde zeventien medailles, waarvan acht goud van kleur. Wij zijn vooral ook benieuwd naar jouw mening over de afgelopen Winterspelen in China. Wat vind jij bijvoorbeeld de mooiste Nederlandse sportprestatie? -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
Ivo de Bruin ‘supertrots’ ondanks missen finale viermansbob
Ivo de Bruin haalde op de Spelen met een 26ste plaats in de viermansbob bij lange na niet de doelstelling die hij zelf had. Tijdens het olympische toernooi in Yanqing hoopte hij in de viermansbob in ieder geval bij de top twintig te komen. ,,Dat is niet gelukt, maar ik ben supertrots dat de jongens en ik alles hebben gegeven tot het laatste moment dat we ons konden laten zien.”
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
-
-
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
Bom barst in Parijs: voorzitter Frans Olympisch Comité stapt 14 maanden voor Spelen op
De voorzitter van het Frans Olympisch Comité (CNOSF), Brigitte Henriques, heeft vandaag tijdens een algemene vergadering haar functie neergelegd. Dat heeft het CNOSF bekendgemaakt. Ze wil zo een einde maken aan een interne crisis die al meer dan anderhalf jaar duurt.