Sensationeel! Arno Kamminga naar historisch zilver op 100 meter schoolslag
VideoArno Kamminga heeft op de 100 meter schoolslag een zilveren medaille gepakt. De 25-jarige Kamminga moest het in Tokio alleen afleggen tegen Adam Peaty, de Brit die zijn olympische titel prolongeerde.
Kamminga bezorgde Nederland de derde zilveren medaille op deze Spelen, na de handboogschutters Gabriela Schloesser en Steve Wijler (gemengde landenwedstrijd) en wielrenster Annemiek van Vleuten (wegwedstrijd).
De Katwijker tikte in het Tokyo Aquatics Centre aan in 58,00 seconden, Peaty pakte het goud in 57,37. De 26-jarige Brit veroverde bij de Spelen van Rio 2016 het goud op de 100 school in 57,13, toen een wereldrecord. Peaty scherpte de mondiale toptijd later aan tot 56,88.
Kamminga was in de aanloop naar de finale al de zwemmer die het dichtst in de buurt van de ongenaakbare Brit kon blijven. ,,Ik wist dat ik het kon”, zei hij. “Ik ging met de tweede tijd de finale in, maar dan moet je het toch nog even doen. Ik voelde de spanning wel. Het is toch een olympische finale, hoger kan niet, dat brengt toch iets speciaals met zich mee. Ik heb er eigenlijk geen woorden voor.”
Het lukte de zwemmer uit Katwijk op de eerste 50 meter goed in de buurt van Peaty te blijven. ,,Ik wilde eigenlijk gewoon racen met Peaty. Ik wist dat ik net als op de EK pas in de finale tegen hem mocht zwemmen. Hij vertrekt hard en daar pusht hij me in. Volgens mij ging ik geweldig mee in die eerste baan. De laatste meters waren wel erg zwaar, erg pijnlijk, maar nu voel ik dat niet meer.”
Lees hier ook een eerder portret over Arno Kamminga.
Kamminga ontbrak bij de Spelen van Rio 2016. Hij wist zich destijds niet te kwalificeren en twijfelde zelfs of hij wilde doorgaan met zwemmen. De Zuid-Hollander, die destijds zijn sport combineerde met een studie, besloot zich een jaar volledig op het zwemmen te richten. ,,Als ik het haal, ga ik door. Zo niet, dan heb ik het in ieder geval geprobeerd”, zei hij daar over. ,,Nou goed, de rest is geschiedenis.”
Kamminga transformeerde in Amsterdam onder coach Mark Faber van een ietwat luie zwemmer die tijdens trainingen vaak snel begon te klagen tot een volledig gefocuste topsporter. Een topsporter die volgens Faber “als een spons” alle adviezen en informatie in zich opneemt. ,,Hij leert heel snel. Het zit in zijn systeem en dan gaat het er niet meer uit”, zei Faber eerder. ,,Zijn ontwikkeling is nergens gestagneerd. Ik heb het met Arno vaak over het ‘syndroom van snel tevreden zijn’. Je mag nooit tevreden zijn, je moet altijd weer denken aan de volgende stap om nog beter te worden.”
Die instelling verklaart de progressie die Kamminga de afgelopen jaren heeft geboekt en nog steeds boekt. In april van dit jaar dook hij als eerste man na Peaty onder de grens van 58 seconden (57,90). In de series van de Spelen in Tokio ging hij nóg sneller (57,80). Het zijn tijden die alleen Peaty kan zwemmen. De Brit is al jaren een klasse apart op de schoolslag. Kamminga legt zich echter niet zomaar neer bij de suprematie van Peaty. Hij daagde de spierbundel uit Uttoxeter dit jaar al uit bij de EK in Boedapest. Peaty pakte daar zoals verwacht het goud, maar Kamminga zat niet ver achter hem.
Op de Spelen van Tokio kwamen de twee snelste mannen ter wereld elkaar pas tegen in de finale; Peaty in baan 4, Kamminga in baan 5. De Brit bleek opnieuw onverslaanbaar, maar met zilver was Kamminga ook heel blij. Later deze week gaat hij ook proberen een medaille te pakken op de 200 school. Peaty ontbreekt op die afstand.
Pieter van den Hoogenband
Voor het eerst sinds de Olympische Spelen van 2004 veroverde een Nederlandse zwemmer een medaille op de langebaan. Kamminga volgde Pieter van den Hoogenband op. De huidige chef de mission van TeamNL in Tokio pakte 17 jaar geleden in Griekenland goud op de 100 vrij en zilver op de 200 vrij en 4x100 vrij.
Op de drie Spelen daarna lukte het geen Nederlandse man meer om medailles te pakken. De 25-jarige Kamminga bezorgde de zwemploeg in Tokio eindelijk weer succes, met Van den Hoogenband als toeschouwer op de tribune.
Ranomi Kromowidjojo en de estafettezwemsters pakten wel medailles op de Spelen van Peking 2008 (goud 4x100 vrij) en Londen 2012 (goud ‘Kromo’ op 50 en 100 vrij, zilver 4x100 vrij en brons Marleen Veldhuis 50 vrij). Bij Rio 2016 bleef de hele Nederlandse zwemploeg echter met lege handen staan in het bad. In het open water pakten Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman wel goud op de 10 kilometer.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
PREMIUM
Verheijen ziet geen gemiste kans op goud en blikt terug op relletje met Nils van der Poel
Ondanks het feit dat Nederland bij de Winterspelen in Peking het doel - ‘richting de 20 medailles’ – net niet haalde, was Carl Verheijen een ‘trotse chef de mission’. -
PREMIUM
Kaartverkoop Olympische Spelen Parijs begonnen: ‘Helft van alle kaarten kost minder dan 50 euro’
Vandaag gaan de online loketten open voor de Olympische Spelen in Parijs in 2024. De Franse hoofdstad rekent op vele miljoenen extra toeristen. Het is voor het eerst in 100 jaar dat Frankrijk de Spelen weer organiseert: de laatste waren in Parijs in 1924. -
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
PREMIUM
Portret Arno Kamminga: 'Hij kwam graag naar het zwembad om te ontsnappen aan de ellende’
Schoolslagtopper Arno Kamminga (25) verloor op 15-jarige leeftijd zijn moeder. Het zwembad werd zijn toevluchtsoord. Hoe een vrijbuiter een vastberaden topzwemmer werd.
-
IOC uit kritiek: ‘Oekraïne schaadt zijn eigen sporters’
-
-
-
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
Worden Russen en Belarussen geweerd van Olympische Spelen? ‘Wij moeten politiek-neutraal blijven’
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is geen scheidsrechter in een politiek conflict. Dat heeft voorzitter Thomas Bach gezegd tijdens een toespraak. Hij verdedigde daarmee andermaal het standpunt van zijn organisatie om Russen en Belarussen mogelijkerwijs onder neutrale vlag toe te laten tot de Olympische Spelen van Parijs in 2024.