Schoolslagtopper Arno Kamminga wil zijn status verzilveren
Olympisch debutant Arno Kamminga maakt zich op voor zijn eerste finale (vannacht om 4.12 uur Nederlandse tijd) op de Olympische Spelen. De 25-jarige Katwijker plaatste zich zondag in het Tokyo Aquatics Centre overtuigend als één na snelste voor de eindstrijd op de 100 meter schoolslag.
Kamminga deed het zondagochtend in de halve finale met 58,19 iets rustiger aan dan een dag eerder in de serie. Op de openingsdag van het zwemtoernooi liet de schoolslagtopper er geen misverstand over bestaan waarvoor hij naar Japan is afgereisd. Hij verbeterde zijn eigen nationaal record van 57,90 naar 57,80 en schaart zich hiermee in de top 15 van snelste tijden ooit op de 100 meter schoolslag. De veertien overige tijden staan allemaal op naam van de Britse krachtpatser Adam Peaty, de regerend olympisch en wereldkampioen.
Kamminga toonde zich na de halve finale tevreden over zijn tijd. ,,Uiteindelijk draait het om één ding en dat is de finale halen. Ik ligt er nu mooi als tweede bij. Ik zwem maandag in de finale naast Peaty. Dan kan hij me lanceren, dat is het plan.” De Brit zwom met 57,63 de snelste tijd van de halve finale.
Verwachtingen
Sinds dit voorjaar is Kamminga de op één na snelste zwemmer ooit op de 100 meter schoolslag en dat schept verwachtingen. Hij zou niets liever willen dan zijn status in de olympische finale verzilveren. ,,Maar dit is pas mijn eerste finale op de Olympische Spelen, hè? We gaan het zien”, aldus de man die sinds vijf jaar traint onder coach Mark Faber in Amsterdam.
Natuurlijk zijn er nog meer kapers op de kust die achter de torenhoge favoriet Peaty om de medailles strijden. Zoals de Italiaan Nicolo Martinenghi die in de halve finales de derde tijd noteerde (58,28). Maar zondag werd weer eens duidelijk dat op de Olympische Spelen van alles kan gebeuren. In de finale van de 400 vrij verbaasde de 18-jarige Tunesiër Ahmed Hafnaoui de mondiale zwemwereld. Hij had zich ternauwernood voor de finale geplaatst en ging er uit het niets met de olympische titel vandoor. Iedereen is gewaarschuwd.
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Irene Schouten voltooit sensationele trilogie met goud op massastart
-
PREMIUM
Irene Schouten roert coach Jillert Anema en maatje Jorrit Bergsma tot tranen: ‘Zo mooi’
Nooit was een Nederlander succesvoller op een editie van de Winterspelen dan Irene Schouten in Peking. Driemaal goud en één keer brons. ,,Ja, dit is wel echt uniek”, zei ze na haar winst op de massastart. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
Ook geen plak Bergsma
Indrukwekkende carrière van Sven Kramer voorbij na bijrol op massastart, goud voor Belg Swings
Sven Kramer, bij zijn afscheid, en Jorrit Bergsma hebben zich bij het onderdeel massastart op de Olympische Spelen in Peking niet kunnen mengen in de strijd om de medailles. Het goud was voor de Belg Bart Swings. Bergsma werd negende. Kramer sloot de laatste race uit zijn schaatscarrière af als zestiende. -
Zoveel verdienden Irene Schouten en Suzanne Schulting aan hun olympische medailles in Peking
De atleten van TeamNL haalden zeventien medailles binnen op de Olympische Spelen van Peking. Maar leverde ze dat naast alle roem die bij het winnen van een olympische plak komt kijken ook nog wat op in de portemonnee?
-
PREMIUM
Dit zijn de momenten uit Peking die we nooit vergeten
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides.