Zes vragen, zes antwoordenJe kunt het je bijna niet voorstellen. Je bent sporter van een ploeg die de schijn ontzettend tegen heeft. Bent actief in een sport die niet meteen bekend staat om zijn fysieke vereisten – voor de buitenwereld althans. En dan gebruik je ook nog een middel waarvan het effect wetenschappelijk niet is bewezen. Waar ging het mis met de Russische curler Alexander Kroesjelnitski? ,,Het is stom, en Alexander is niet stom.”
Sander van MersbergenLaatste update:19-02-18, 17:21
Wat is er gebeurd? In het bloed van Alexander Kroesjelnitski, de mannelijke helft van het Russische gemengd curlingteam, is meldonium aangetroffen. De uitslag van de B-staal wordt snel verwacht, en alles duidt er op dat ook die positief zal zijn. Sporttribunaal CAS heeft een onderzoek aangekondigd.
Meldonium wordt in Rusland en omstreken vrij verkocht als middel voor hartpatiënten.
Doping bij curling... Maar waarom? Ja, dat is een goeie vraag. Curling heeft niet bepaald het imago van een uitputtende sport, en is vooral in een niet-curlingland als Nederland een dankbaar onderwerp voor grappen. Toch is dat niet terecht, zegt de Zwitserse curlster Silvana Tirinzoni. ,,Het is fysiek veeleisend. Het is echt niet zo dat je geen spieren nodig hebt. We moeten fit zijn en hard trainen.”
Zeker bij het gemengd dubbel worden de spieren zwaar belast, omdat een team maar twee leden kent, in plaats van de gebruikelijke vier. Er moet dus meer geveegd worden. Vegers moeten sterke borst- en buikspieren hebben, een goed torso. ,,Mijn vegers trainen vijf keer per week”, zegt Tirinzoni. ,,Ze gaan naar de sportschool. Doping kan dus helpen.”
Oke, het kan dus helpen. Geldt dat ook voor meldonium? Dat is de vraag. Meldonium werd begin 2016 plots beroemd, omdat een hele trits sporters uit ex-Sovjetlanden erop betrapt werd. Het middel was net op de dopinglijst geplaatst, maar niet iedereen had dat in de gaten. Ook waren er gevallen waarin er nog restanten van het middel in het bloed zaten van eerder gebruik.
Tennisster Maria Sjarapova was de beroemdste dader. Of slachtoffer, het is maar net hoe je het bekijkt. Meldonium wordt in Rusland en omstreken vrij verkocht als middel voor hartpatiënten. Het effect voor sporters is nooit bewezen, zegt Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit. Ook de uitvinder van het product, Ivars Kalvins, zegt dat het atletische prestaties niet kan verbeteren. Wel kan het weefselschede tegengaan. Na de storm van begin 2016 zijn er weinig sporters meer betrapt.
En nu zat het ineens in het bloed van een curler. Hoe stom kun je zijn? Dat is inderdaad de teneur in de reacties buiten Rusland. ,,Ik vind het verbijsterend", zegt Ram. ,,Als dit bewust gebruik was, is het een totaal verkeerde risico-inschatting. En als het een slordigheid was, onnadenkendheid, dan is het ook heel dom. Sporters worden niet op intelligentie geselecteerd, zeg ik altijd maar.”
Een complot is veel te vergezocht.
Herman Ram
In Rusland zelf is de stemming compleet anders. ,,Het zou heel stom zijn om meldonium te nemen”, zegt de Russische curlingcoach Sergej Belanov. ,,En Alexander is niet stom. Hij is een intelligente kerel.” Voor de Spelen is Kroesjelnitski vier keer getest op het middel, stelt de arts van het Russische curlingteam tegenover Russische media. Er werd nooit iets gevonden. Daarom suggereren sommige Russen een complot. Volgens de website Inside the Games heeft Kroesjelnitski tegenover Russische officials de vrees uitgesproken dat iemand op het trainingskamp in Japan iets in zijn drinken gestopt heeft. Dimitri Svischev, president van de curlingbond, wijst op ‘mogelijke politieke motieven’.
Complottheorieën dus. Wie zou er baat bij kunnen hebben? Dat is onduidelijk. De Russen niet, zou je zeggen, die willen het liefst met hun sterkste sporters aan de start verschijnen, en dan helpt dit niet mee. Je kunt opperen dat de positieve test koren op de molen is van de mensen die er voor pleitten om helemaal geen Rus toe te laten tot de Spelen. Het IOC kan zeggen: zie je nou wel, dat het terecht was dat we streng waren?
Aan de andere kant: het imago van Rusland is onderhand wel genoeg besmeurd. Daar was deze zaak echt niet voor nodig. Als het een complot is, is het een heel ingewikkeld complot. Ram gelooft er niet in. ,,Het wordt regelmatig geopperd, maar het is meestal veel te vergezocht.”
En nu? Nu is Kroesjelnitski, en zijn mixed curling- en levenspartner Anastasia Bryzgalova, de klos. Bij bewezen doping gebruik zullen ze hun medaille verliezen. Voor Rusland is het ook slecht nieuws. Er was sprake van dat de Russische atleten, die nu onder de vlag van de Olympic Athletes from Russia meedoen aan de spelen, misschien met de echte Russische vlag zouden mogen meelopen in de slotceremonie. De kans dat dat nu gebeurt, is er niet groter op geworden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.