Nils van der Poel openbaart trainingsschema: ‘Hopelijk breekt iemand mijn records, ik ga het niet meer doen’
De kersverse olympisch kampioen Nils van der Poel heeft de details van zijn voorbereiding online gezet. In een document van welgeteld 62 pagina's vertelt hij niet alleen over zijn training, maar geeft hij ook aan zijn eigen records niet meer te gaan verbeteren.
Met groot machtsvertoon schaatste Nils van der Poel vrijdag naar olympisch goud én een wereldrecord op de tien kilometer: 12:30.74. Eerder in de week was hij ook voor iedereen een maatje te groot op de vijf kilometer. Kort nadat hij vanmiddag zijn tweede gouden plak om zijn nek had gehangen, publiceerde hij de website ‘howtoskate.se’.
Op deze website staat niets anders dan een document van tientallen pagina's waarin de Zweedse schaatser zijn trainingsschema en filosofie uitlegt. ,,Ik denk dat ik mijn succes heb verdiend", schrijft hij in de proloog. ,,Ik hoop ook dat de sport zich blijft ontwikkelen en dat mijn records worden gebroken. Ik zal niet degene zijn die onder de 6 minuten duikt (op de 5 kilometer, red.), of onder de 12.30 (op de 10 kilometer, red.), maar iemand anders misschien wel. Dit document is een samenvatting van hoe ik getraind heb van mei 2019 tot februari 2022.”
In de dagelijkse podcast bespreken Thijs Zonneveld, Hidde van Warmerdam en bewegingswetenschapper Jim van den Berg het document:
De Scandinaviër zei in Peking dat hij na dit seizoen wil stoppen met langebaanschaatsen. Op de vraag of hij bij de volgende Winterspelen (in Milaan in 2026) toch zijn titels verdedigt, zei hij dat die kans niet groter is dan 20 procent. Maar nu hij zijn records voor het grijpen legt en advies geeft aan een nieuwe generatie, lijkt die kans nog iets kleiner.
Training
Van der Poel legt uit dat hij bij voorkeur vijf dagen in de week trainde. Dat deed hij van maandag tot en met vrijdag, zodat hij in het weekend tijd had om zich mentaal en fysiek op te laden. ,,Op die manier kon ik in het weekeinde tijd doorbrengen met familie en vrienden, zo kon ik ook gewoon met ze mee hiken of andere dingen doen. Ik probeerde een zo normaal mogelijk leven te leiden, net als ieder ander mens. Elke zondagavond begon ik te verlangen naar de training van maandag. Ook psychisch hielp het mij. Voor sommige atleten is het een droom om 48 uur niets te doen, anderen vinden het een nachtmerrie. Ik probeerde er zoveel mogelijk van te genieten.”
De Zweedse winnaar van de 5000 en 10.000 meter begon zijn voorbereiding op de Spelen van 2022 met veel fietsuren in de zomer van 2021. Hij probeerde in vijf dagen 33 fietsuren te maken. ,,Ik hield mezelf aan een hoge standaard en heb nooit medelijden met mezelf gehad, ongeacht de weersomstandigheden of te maken uren. Ik heb me vrijwillig aangemeld om dit te doen”, schrijft hij. Vanaf augustus werd de belasting op de fiets opgevoerd en maakten de lange duurritten plaats voor meer tempoblokken. Het aantal uren daalde naar 25. Drie weken voor de eerste wereldbeker begon de specifieke schaatsvoorbereiding. ,,Ik reed mijn rondjes op de baan nooit langzamer dan het wedstrijdtempo. In die periode ging mijn gewicht ook van 85 naar 80 kilogram.”
Wat altijd opviel aan Van der Poel was dat hij vlak voor de wedstrijd niet op het ijs te zien was. ,,Ik had altijd dezelfde warming-up voor wedstrijden, altijd in mijn speed-suit. Dat om zo min mogelijk tijd te hebben tussen het van de fiets stappen en beginnen aan de wedstrijd. Als de rust te lang is, zou mijn hartslag niet goed reageren op mijn eerste meters op het ijs. Door een bekkenblessure kon ik nooit goed starts oefenen voor een rit.”
Talent
Door het document heen beargumenteert Van der Poel dat meer mensen zijn prestatie zouden kunnen evenaren, en dat talent er weinig mee te maken heeft. ,,Ik ben niet zo geboren, ik heb ervoor gewerkt", schrijft hij. ,,Een vriend van me denkt dat mijn succes voornamelijk door talent komt. Dat het trainingsschema niemand anders dezelfde resultaten zou geven. Ik denk dat hij een beetje gelijk heeft, maar ook een beetje niet.”
,,Ik hoop dat dit document zal bijdragen aan het breken van mijn records", schrijft Van der Poel in een epiloog halverwege. ,,Als je aan professionele sport doet, onthoud dit: het gaat om winnen, maar niet alleen om winnen. Iedereen behalve één moet verliezen. Onder die omstandigheden vind ik dat succes gemeten wordt door de manier waarop er wordt gespeeld, en niet door de manier van winnen.”
Media
Naast ideeën over herstel, vakantie en alcohol, deelt Van der Poel ook zijn gedachtes over de media. De Zweed werd de afgelopen weken veelvuldig besproken in de Nederlandse en internationale media. Niet alleen zijn wereldrecord en gouden medailles, maar ook zijn uitspraken over de Nederlandse beïnvloeding van de Canadese ijsmeester en ‘corruptie’ in de sport trokken veel aandacht.
In zijn document is de schaatser relatief positief over de media. Van der Poel: ,,Sommige atleten houden ervan, sommigen haten het. Ik zat ergens in het midden. Maar de mening van een schaatser over de media verandert niet het feit dat wij dankzij de media kunnen doen wat we doen. We werden ooit geïnspireerd door hen om dit te gaan doen.”
IJsje
In de epiloog geeft Van der Poel aan dat hij leerde zichzelf te belonen met ijsjes. ,,Het moeilijkste van de training was om een glimlach op mijn gezicht te houden", schrijft hij. ,,Soms was een ijsje het enige wat nodig was om mij er doorheen te helpen. En soms was het meerdere ijsjes. Het goede nieuws was dat ijs best goedkoop is. Dus ondanks dat andere schaatsers miljoenen euro's in hun carrière pompten, was ik in staat sneller te schaatsen dan iedereen, omdat ik een manier had gevonden om mijn prestaties te verbeteren met ijsjes.”
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMAnalyse
Mooie olympische successen, maar schaatsoogst in Peking roept ook veel vragen op
-
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
Winterspelen
Bart Swings schenkt België historisch goud: ‘Hoop dat de Nederlanders me dit gunnen’
Bart Swings schreef vandaag Belgische sportgeschiedenis door olympisch goud te veroveren op de massastart. ,,De Nederlanders maakten het me niet makkelijk”, aldus de 31-jarige Vlaming. -
PREMIUM
Dit zijn de momenten uit Peking die we nooit vergeten
Na twee weken Winterspelen maken onze olympische verslaggevers de eindbalans op. Welke momenten blijven het meest hangen? Een persoonlijke top drie. -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’
-
video
Irene Schouten voltooit sensationele trilogie met goud op massastart
-
-
-
PREMIUM
Nee, dit waren niet de beste Olympische Spelen ooit
De vrees dat de Winterspelen in Peking zouden worden beheerst door corona, bleek ongegrond. De bubbel werkte, maar tegen een hoge prijs. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel?