‘Missie’ Arno Kamminga nu al geslaagd met overtuigende finaleplek
Zwemmer Arno Kamminga heeft zich op de Olympische Spelen op overtuigende wijze geplaatst voor de finale van de 100 meter schoolslag. De 25-jarige Kamminga zegevierde in de eerste halve finale in 58,19 seconden. Hij was daarmee wel bijna vier tienden langzamer dan het Nederlands record dat hij zaterdagavond klokte in de series (57,80).
De Britse titelverdediger Adam Peaty, de wereldrecordhouder met 56,88, zette in de tweede halve finale in het Tokyo Aquatics Centre de beste tijd neer: 57,63. In de Nederlandse nacht van zondag op maandag komt het om 04.12 uur in de finale tot een duel tussen Peaty en Kamminga, de twee snelste mannen ter wereld op de 100 school.
Het zijn ook de enige twee schoolslagzwemmers die ooit onder de 58 seconden hebben gezwommen. Peaty deed dat al heel vaak, Kamminga lukte dat in april in Eindhoven voor het eerst (57,90).
,,De missie is geslaagd”, zei Kamminga, die op deze Spelen ook nog meedoet aan de 200 school. ,,Het was een goede race, het gaat nu niet om de tijd. Ik ben blij dat ik mijn race heb gewonnen en dat ik door ben naar de finale. Het wordt mijn eerste olympische finale, ik heb niets te verliezen. Als ik geen medaille pak, heb ik nog steeds gewonnen.”
Op basis van de progressie die Kamminga de afgelopen jaren heeft geboekt en de tijden die hij zwemt, is een medaille echter heel realistisch. De Katwijker is de enige die Peaty enigszins kan bedreigen. De Italiaan Nicolò Martinenghi, die in dezelfde heat als Kamminga zwom, kwalificeerde zich als derde voor de finale in 58,28.
Peaty pakte bij de Spelen van Rio 2016 het goud op de 100 school in 57,13, toen een wereldrecord.
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
Toch nog prijs voor Sven Kramer: trotse dochter Kae heeft medaille voor papa
Sven Kramer slaagde er op de Olympische Spelen niet in zijn indrukwekkende schaatscarrière af te sluiten met een medaille. De 35-jarige schaatskampioen uit Heerenveen was daar zelf vrij nuchter onder, waarschijnlijk ook omdat hij sinds de geboorte van zijn dochter Kae in oktober 2018 een stuk beter kan relativeren. -
Zoveel verdienden Irene Schouten en Suzanne Schulting aan hun olympische medailles in Peking
De atleten van TeamNL haalden zeventien medailles binnen op de Olympische Spelen van Peking. Maar leverde ze dat naast alle roem die bij het winnen van een olympische plak komt kijken ook nog wat op in de portemonnee? -
PREMIUM
Jamaica na 24 jaar weer met viermansbob op de Spelen: ‘Wij zijn meer dan een film’
Voor het eerst na 1998 is de Jamaicaanse viermansbob weer present op de Spelen. Een illuster kwartet, ooit de inspiratie van Disney-hit Cool Runnings.
-
PREMIUM
Column Erben Wennemars | Huldigingen? De grootste huldiging die je de olympische sporters kunt geven is hun vrijheid
-
-
-
Olympisch onderzoek rond de mooiste Nederlandse sportprestatie in Peking
De Olympische Spelen in Peking zitten erop. TeamNL haalde zeventien medailles, waarvan acht goud van kleur. Wij zijn vooral ook benieuwd naar jouw mening over de afgelopen Winterspelen in China. Wat vind jij bijvoorbeeld de mooiste Nederlandse sportprestatie? -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.