McDonald’s en de Spelen, het einde van een opmerkelijk huwelijk
En weer lopen de afgevaardigde sporters in het olympische dorp tegen de gouden M van McDonald’s aan. Wel is de zichtbaarheid van het fastfoodketen in Gangneung hoogstwaarschijnlijk de laatste stuiptrekking van een lang, opmerkelijk huwelijk met de Spelen.
Door Pim Bijl
In 2012 schreeuwden Britse artsen tijdens de Spelen in Londen al om verandering: een fastfoodketen als partner van het IOC, dat kon toch niet waar zijn? In 2016 verbaasden meer en meer sporters zich over de lange rijen voor juist die ene vreetschuur in het Olympisch dorp. Niet de vetarme maaltijdsalades van biologische tentjes waren in trek, maar de alom bekende hamburgers en dunne frites. ,,Niets met sport te maken”, vond ook wielrenner Bauke Mollema.
Al sinds de Olympische Winterspelen van 1976 was McDonald’s er om de twee jaar bij, wanneer ’s werelds beste sporters om het hoogst haalbare streden. Blijkbaar heeft de toegenomen verbazing en kritiek van de voorbije jaren het fastfoodketen op andere gedachten gebracht. Plots werd in juni vorig jaar bekendgemaakt dat het contract met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) per direct ontbonden werd.
Opvallend, want de verbintenis zou oorspronkelijk nog tot en met de Spelen van 2020 in Tokio voortduren. McDonald’s liet weten een ‘een andere marketingstrategie’ in te willen slaan. Een kostbare beslissing voor het IOC, per jaar was bijna tien miljoen euro met de deal gemoeid.
Dat de McDonald’s nu toch nog in Zuid-Korea is te zien, heeft te maken met een lokale sponsordeal. Het is, zo lijkt het, de laatste stuiptrekking van een lang, opmerkelijk huwelijk tussen de McDonald’s en de Spelen. Aan die vreemde combinatie komt nu een einde na 42 jaar, tenzij de multinational ook in de toekomst lokale sponsordeals blijft aangaan.
Sporters met een sugar crush kunnen in elk geval nog altijd terecht bij Coca-Cola. De frisdrankgigant heeft voor zover bekend geen plannen de samenwerking stop te zetten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TeamNL Huis in plaats van Holland Heineken House bij Olympische Spelen in Parijs
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
LIVE | Premier en koning ontvangen olympische medaillewinnaars
De Nederlandse olympiërs die bij de Spelen in Peking een medaille veroverden, worden vandaag opnieuw in het zonnetje gezet. Nadat ze gisteren al werden gehuldigd in het Holland Heineken (t)Huis, staat vandaag een bezoek aan de minister-president en de koning op het programma. Volg het hier live. -
Zoveel verdienden Irene Schouten en Suzanne Schulting aan hun olympische medailles in Peking
De atleten van TeamNL haalden zeventien medailles binnen op de Olympische Spelen van Peking. Maar leverde ze dat naast alle roem die bij het winnen van een olympische plak komt kijken ook nog wat op in de portemonnee? -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
Worden Russen en Belarussen geweerd van Olympische Spelen? ‘Wij moeten politiek-neutraal blijven’
-
-
-
PREMIUM
Na zeventien jaar topsport is het klaar voor Sven Kramer: ‘Er wordt op niemand gewacht, ook niet op mij’
Sven Kramer heeft zijn laatste race gereden. Na zeventien jaar topsport is hij klaar, gaat de grootste schaatser van de afgelopen jaren met schaatspensioen. ‘Dat zijn de wetten van de topsport: meedogenloos. Er wordt op niemand gewacht en ook op mij niet.’ -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.