Kromowidjojo en De Boer naar finale, geen medaille estafettezwemmers
Ranomi Kromowidjojo heeft zich op de Olympische Spelen voor de derde keer geplaatst voor de finale van de 50 meter vrije slag. De 30-jarige Groningse, die bij Londen 2012 zowel de 100 als 50 vrij won, haalde met een tijd van 24,29 seconden als zevende de finale van zondagochtend.
Na het goud in Londen eindigde ‘Kromo’ vier jaar later in Rio de Janeiro buiten de medailles op het kortste nummer. Ze werd toen zesde, op 0,08 seconde van het brons. De Nederlandse zwemploeg verliet Rio daardoor zonder medaille. In Tokio staat de teller al op twee zilveren medailles, beiden behaald door Arno Kamminga op de schoolslag.
,,In Rio lag er zoveel druk op mijn schouders om een soort van het Nederlands zwemmen te moeten redden”, zei Kromowidjojo in het Tokyo Aquatics Centre. ,,Dat werd toen met de dag erger. Ik dacht daarna: dit ga ik niet meer doen zo. Ik vind het leuk als ik hard zwem voor jullie en voor de mensen in Nederland, maar je gaat je beste prestatie pas leveren door gewoon je eigen ‘ding’ te doen. Die les heb ik van Rio geleerd. Omgaan met druk kan ik, dat heb ik in 2012 wel bewezen, maar ik wil niet de redder van het Nederlands zwemmen moeten zijn. Dat is ook niet mijn taak, we moeten het met z’n allen doen.”
De finale 50 meter vrije slag met Kromodiwdjojo staat 03.37 uur in de nacht van zaterdag op zondag op het programma.
Ook De Boer geplaatst
Bij de mannen wist Thom de Boer zich te plaatsen voor de finale 50 meter vrije slag. Hij zwom 21,78 in zijn halve finale en plaatste zich daarmee als achtste voor de eindstrijd. Jesse Puts bleef steken op 21,87 en werd uitgeschakeld.
Met 21,58 is hij de op vijf na snelste man van dit jaar, na Caeleb Dressel, Vladimir Morozov, Benjamin Proud, Michael Andrew en Florent Manaudou. Op Morozov na komt hij die sprinters zondag allemaal tegen. De finale 50 meter vrije slag bij de mannen is voorafgaand aan de vrouwenfinale om 03.30 uur.
Estafetteploeg zesde
In het olympische zwembad van Tokio heeft de Nederlandse gemengde estafetteploeg geen medaille kunnen veroveren op de 4x100 wissel. Kira Toussaint (rug), Arno Kamminga (school), Nyls Korstanje (vlinder) en Femke Heemskerk (vrije slag) eindigden in de finale van dit nieuwe onderdeel van de Spelen als zesde in 3.41,25
Het goud was voor Groot-Brittannië, dat een nieuw wereldrecord liet noteren (3.37,58). China pakte het zilver (3.38,86), vlak voor Australië (3.38,95). Kamminga slaagde er dus niet in een derde medaille op de Spelen te winnen. De schoolslagspecialist pakte eerder zilver op de 100 en 200 meter.
Heemskerk had vlak voor de finale van het estafettenummer eigenlijk ook in actie moeten komen in de halve finales van de 50 vrij, maar ze meldde zich daar voor af. De 33-jarige zwemster had zich net aan bij de laatste zestien geschaard en besloot zich daarom volledig te richten op de finale van de gemengde 4x100 wissel. Ranomi Kromowidjojo, die in de series deel uitmaakte van de ploeg, deed wel mee aan de 50 vrij.
Op de gemengde estafette zwemmen vrouwen en mannen door elkaar. Ieder land moet twee vrouwen en twee mannen opstellen. Ze mogen zelf weten hoe ze de vier onderdelen van de wisselslag verdelen, waardoor soms grote verschillen ontstaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
-
Zoveel verdienden Irene Schouten en Suzanne Schulting aan hun olympische medailles in Peking
De atleten van TeamNL haalden zeventien medailles binnen op de Olympische Spelen van Peking. Maar leverde ze dat naast alle roem die bij het winnen van een olympische plak komt kijken ook nog wat op in de portemonnee? -
PREMIUMDeze week in... 2006
Angst houdt Kitty van Haperen uit Baarle-Nassau niet tegen; in bobslee komt olympische droom uit
Kitty van Haperen (45) moet van sport wisselen en angsten overwinnen om haar meisjesdroom uit te laten komen. De atlete uit Baarle-Nassau doet in 2006 als bobsleester mee aan de Winterspelen. ,,Mijn hoogtepunt, echt heel gaaf om mee te maken.” -
PREMIUM
Na zeventien jaar topsport is het klaar voor Sven Kramer: ‘Er wordt op niemand gewacht, ook niet op mij’
Sven Kramer heeft zijn laatste race gereden. Na zeventien jaar topsport is hij klaar, gaat de grootste schaatser van de afgelopen jaren met schaatspensioen. ‘Dat zijn de wetten van de topsport: meedogenloos. Er wordt op niemand gewacht en ook op mij niet.’ -
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.”
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
-
-
PREMIUM
Kaartverkoop Olympische Spelen Parijs begonnen: ‘Helft van alle kaarten kost minder dan 50 euro’
Vandaag gaan de online loketten open voor de Olympische Spelen in Parijs in 2024. De Franse hoofdstad rekent op vele miljoenen extra toeristen. Het is voor het eerst in 100 jaar dat Frankrijk de Spelen weer organiseert: de laatste waren in Parijs in 1924. -
PREMIUM
Column Thijs Zonneveld | Functie Elders voor bondscoach Jan Coopmans en 39 andere lukrake conclusies
Columnist Thijs Zonneveld blikt op geheel eigen wijze terug op de Winterspelen in Peking.