Kira Toussaint eindigt als zevende in finale 100 meter rugslag
Kira Toussaint heeft op de Olympische Spelen niet voor een verrassing kunnen zorgen in de finale van de 100 meter rugslag. De 27-jarige zwemster tikte in baan 1 als zevende aan in 59,11 seconden.
Het goud ging naar de Australische Kaylee McKeown in 57,47, een fractie boven haar eigen wereldrecord (57,45). Kylie Masse uit Canada pakte het zilver (57,72), het brons ging naar de Amerikaanse Regan Smith (58,05).
Toussaint ging hard van start en keerde na 50 meter als vijfde, maar in het tweede deel van de race zakte ze wat weg. Ze kwam niet in de buurt van haar Nederlands record van 58,65. ,,Ik ben er voor gegaan. Ik heb die eerste 50 meter echt risico genomen; ik wist dat als ik niet hard af ging, ik sowieso geen medaille kon halen. Als ik iets langzamer was gestart, had ik waarschijnlijk wat harder gezwommen, maar ook geen medaille gehaald. Het was alles of niets en het is niet gelukt. Maar ik vond het echt fantastisch dat ik hier mocht zwemmen vanochtend, in mijn eerste finale op mondiaal niveau.”
Toussaint had zich met een tijd van 59,09 als zevende gekwalificeerd voor de strijd om de medailles, ondanks dat ze met het aantikken verkeerd uit kwam. De Europees kampioene op de niet-olympische 50 rug werd vooraf al niet tot de medaillekandidaten gerekend. Daarvoor was het verschil tussen de persoonlijke records van Toussaint en de zwemsters in de banen naast haar te groot.
Toussaint was de eerste Nederlandse rugslagzwemster in de olympische finale sinds haar moeder Jolanda de Rover. Die pakte op de Spelen van 1984 in Los Angeles goud op de 200 rug en brons op de 100 rug.
Bekijk hieronder alle uitslagen en het verdere programma van het olympisch zwemtoernooi.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Brabant bundelt de krachten in de Formule 1 van de winter: ‘Qua materiaal is het sowieso de duurste sport op de Winterspelen’
-
Geen plakken voor Nederland
Oekraïne aan kop medaillespiegel na dag één Paralympische Spelen
Oekraïne heeft op de eerste dag van de Paralympische Spelen in Peking de leiding genomen in het medailleklassement. De ploeg pakte zeven medailles, allemaal bij de biatlon, waarvan drie gouden. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Grootse carrière Sven Kramer ten einde: ‘Nee, geen tranen nu, ik ben niet zo sentimenteel ingesteld’
De schaatswereld heeft vandaag afscheid genomen van Sven Kramer. Na jarenlange dominantie, en zijn vele titels en medailles op de lange afstanden en allroundtoernooien zwaaide hij af met de zestiende plaats op de massastart. -
Bom barst in Parijs: voorzitter Frans Olympisch Comité stapt 14 maanden voor Spelen op
De voorzitter van het Frans Olympisch Comité (CNOSF), Brigitte Henriques, heeft vandaag tijdens een algemene vergadering haar functie neergelegd. Dat heeft het CNOSF bekendgemaakt. Ze wil zo een einde maken aan een interne crisis die al meer dan anderhalf jaar duurt.
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
-
-
Worden Russen en Belarussen geweerd van Olympische Spelen? ‘Wij moeten politiek-neutraal blijven’
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is geen scheidsrechter in een politiek conflict. Dat heeft voorzitter Thomas Bach gezegd tijdens een toespraak. Hij verdedigde daarmee andermaal het standpunt van zijn organisatie om Russen en Belarussen mogelijkerwijs onder neutrale vlag toe te laten tot de Olympische Spelen van Parijs in 2024. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.