Kimberley Bos met vertrouwen naar tweede skeletondag: ‘Je weet gewoon dat je fouten gaat maken’
VideoKimberley Bos staat na één middelmatige en één goede run zesde. Maar de verschillen zijn marginaal en omdat het gaat om constantheid, heeft ze morgenmiddag (13.30 uur Nederlandse tijd) absoluut een medaillekans.
Door Rik Spekenbrink
Geen slee ging gisteren in de eerste twee olympische heats écht vloeiend naar beneden. Het botste soms van links naar rechts, met zwabberende benen probeerden de skeletonsters bij te sturen. Een Duitse ging op enige moment een aardig stukje verticaal, op één ijzer.
De atleten zijn alles bij elkaar nu dan een keer of veertig, vijftig door het ijskanaal gegleden, dat is in deze sport ‘echt heel weinig’, legt Kimberley Bos uit. ,,Een run is sowieso nooit perfect. Ik heb het deze winter misschien één keer gehad, dat ik dacht: dit kon eigenlijk niet beter. Het aantal grote fouten dat je hier ziet, de één na de ander die tegen de rand klapt, dat komt doordat we de ervaring van deze baan missen.”
Het lukt zelfs de Chinezen niet, terwijl die in alle rust al een paar jaar hebben kunnen trainen in Yanqing. ,,Ze sleeën ons niet naar huis, dus wij hebben iets goed gedaan”, zei Bos. Die noteerde de tiende tijd in de eerste run, baalde, maar haalde de meeste foutjes er bij de tweede omloop direct uit.
Daarin was er maar één concurrente sneller, waardoor ze halverwege zesde staat. Voor haar staan drie Duitsen, een Chinese en de Australische leider Jaclyn Narracott. Het gaatje met haar is maar 38 honderdsten. In de tweede run werd wel duidelijk hoe duur één slordige afdaling kan komen te staan. De meest constante skeletonsters winnen morgen de medailles, en na deze uitstekende winter is Bos daarom alsnog kanshebster. Ze won op het EK en het wereldbekerklassement.
,,Onderin de baan ben ik verreweg de snelste van iedereen”, weet Bos. ,,Alleen moet je jezelf wel de kans gegeven.” Als je bovenin een fout maakt en snelheid inlevert, valt dat niet meer te repareren. Dat ging in de ochtend één keer mis. Waren het de zenuwen, nu Nederland ineens bijna verwacht dat er ook buiten het ijs een medaille gewonnen gaat worden. ,,Nee hoor. Ik weet wat iedereen verwacht en graag wil, maar ik ben daar niet te veel mee bezig. Alleen als ik me focus op het sleeën, gaat het beter worden. Als ik deze lijn doortrek, heb ik veel vertrouwen dat ik kan klimmen.”
Morgenmiddag valt de beslissing, bij kunstlicht, want in Peking is het dan avond. ,,Niet ideaal, we hebben dat niet kunnen oefenen. Maar we hebben een goed plan gemaakt. Wakker blijven is het belangrijkste, maar je komt er ook alleen op adrenaline.”
Bos is dit jaar de winnaar van de wereldbeker en het EK, maar volgens de 28-jarige Edese zijn er wel twaalf favorieten voor het goud. Het zijn de tweede Spelen voor de skeletonster. Bij de Spelen van Pyeongchang in 2018 eindigde ze als achtste.
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMolympisch debuut
Mario Franjic durfde thuis in Breda niet te vloeken: ‘Maar toch zijn we ontzettend trots op die jongens’
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
Yvonne van Gennip ziet Irene Schouten schaatsgeschiedenis schrijven: ‘Welkom bij de club’
,,Welkom bij de club van drie”, schreef Yvonne van Gennip, drievoudig olympisch kampioene van Calgary 1988, via Linkedin aan kersvers massastartkampioene Irene Schouten. ,,Of je er gelukkiger van wordt? Nou, ik vond het allemaal hartstikke leuk.” -
PREMIUM
Na zeventien jaar topsport is het klaar voor Sven Kramer: ‘Er wordt op niemand gewacht, ook niet op mij’
Sven Kramer heeft zijn laatste race gereden. Na zeventien jaar topsport is hij klaar, gaat de grootste schaatser van de afgelopen jaren met schaatspensioen. ‘Dat zijn de wetten van de topsport: meedogenloos. Er wordt op niemand gewacht en ook op mij niet.’ -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
PREMIUM
Column Lisette van der Geest | Zwaaien is geen optie, we bevinden ons in een kafkaiaanse verhandeling
-
-
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
Irene Schouten straalt na historische prestatie op Spelen: ‘Dit had ik niet durven dromen’
Irene Schouten zette vandaag de kroon op het werk door goud te pakken op de massastart. Met driemaal goud en een keer brons mag ze zich nu zelfs de succesvolste Nederlandse olympiër op één Spelen noemen. ,,Alles valt hier samen”, concludeerde ze stralend bij de NOS.