Kimberley Bos bezorgt Nederland historische medaille op skeleton
videoKimberley Bos heeft in Peking geschiedenis geschreven met een bronzen medaille in het skeleton. Nooit eerder slaagde een Nederlander erin op de Olympische Spelen een medaille te pakken in die sport, tot nu. In de allesbeslissende vierde run verzekerde de Edese zich van de derde plek. Het goud was voor Hannah Neise uit Duitsland, de Australische Jaclyn Narracott pakte zilver.
Na drie afdalingen was al duidelijk geworden dat de focus voor Bos op het brons kon, met de koplopers uit Duitsland en Australië op een ogenschijnlijk te grote voorsprong. De 28-jarige Edese vertrok goed in haar derde run en zat al vroeg in het ‘groen’, maar raakte daarna de kant en leverde daarmee tijd in. Ze verbeterde zich wel en klom van de zesde naar de vierde plek in het klassement. Haar achterstand op nummer drie Tina Hermann bedroeg met nog één run te gaan twaalf honderdsten.
Lees hier de uitgebreide reactie van Kimberley Bos na haar bronzen medaille.
Bos had niets meer te verliezen en opende in de laatste run de aanval op het podium. Vanaf de start gleed ze op de limiet in de ijstunnel, om vlak voor de finish nog even hard de muur te raken. Haar tijd was iets minder snel dan die van eerder op de dag, maar wel ruim genoeg om het Hermann moeilijk te maken. Het zilver miste ze uiteindelijk op iets meer dan twee tienden, terwijl Neise bovenaan alleen maar meer afstand nam.
De medaillewinnares was dolblij met haar derde plek en straalde van oor tot oor. Bos kwam één keer eerder in actie op de Olympische Winterspelen. In Pyeongchang eindigde ze vier jaar geleden als achtste. Dit jaar vestigde ze haar naam met de Europese titel en het winnen van de wereldbeker aan de top van het skeleton. Na snowboardster Nicolien Sauerbreij in 2010, is ze de tweede Nederlandse sporter die een medaille wint buiten het ijs van de schaatsbaan of het shorttrack.
Zo reageerde een dolblije Kimberley Bos na afloop:
Lees hieronder nog eens rustig terug wat er vandaag allemaal gebeurde in Peking.
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Olympisch vuur gedoofd, IOC-baas Bach prijst sporters: ‘Jullie hebben vrede een kans gegeven’
-
PREMIUM
Column Erben Wennemars | Huldigingen? De grootste huldiging die je de olympische sporters kunt geven is hun vrijheid
Als het aan columnist Erben Wennemars ligt, slaan de olympische sporters alle plichtplegingen over zodra ze thuiskomen. ,,Als we als Nederland echt zo begaan zijn met de sporters, zeg dan: ga lekker naar huis.” -
Yvonne van Gennip ziet Irene Schouten schaatsgeschiedenis schrijven: ‘Welkom bij de club’
,,Welkom bij de club van drie”, schreef Yvonne van Gennip, drievoudig olympisch kampioene van Calgary 1988, via Linkedin aan kersvers massastartkampioene Irene Schouten. ,,Of je er gelukkiger van wordt? Nou, ik vond het allemaal hartstikke leuk.” -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUM
Verheijen ziet geen gemiste kans op goud en blikt terug op relletje met Nils van der Poel
Ondanks het feit dat Nederland bij de Winterspelen in Peking het doel - ‘richting de 20 medailles’ – net niet haalde, was Carl Verheijen een ‘trotse chef de mission’.
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
-
-
-
PREMIUM
Na drie keer goud is alles anders voor Irene Schouten: ‘Dit is wel echt uniek’
In twee weken tijd groeide Irene Schouten (29) uit tot een van de grootste Nederlandse schaatsers ooit. Nooit was een Nederlander succesvoller op een editie van de Winterspelen dan zij in Peking: driemaal goud en één keer brons. ,,Ja, dit is wel echt uniek.” -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer