ISU geeft tekst en uitleg na tumultueuze shorttrackfinale vrouwen
Chaotisch. Bizar. En een ontknoping in extremis. De Nederlandse shorttracksters wonnen gisteren een sensationele bronzen plak op de relay. Dat gebeurde na diskwalificaties van Canada en China in de finale. Tot grote verrassing van de vrouwen zelf, maar vooral van het grote publiek. Schaatsbond ISU heeft vandaag besloten de beelden vrij te geven waarop de twee diskwalificaties zijn gebaseerd.
Door Kees Graafland
Zat jij gisteren ook voor de buis om de verliezersfinale en grote finale van de vrouwenrelay te kijken? De Nederlandse shorttracksters wonnen de strijd om plek 5 met een wereldrecord. Mooi, toch nog iets, dacht je. Daarna was het lekker kijken naar de finale om de medailles.
Die finale was spectaculair, zoals zoveel shorttrackwedstrijden tijdens deze Spelen. De vrouwen van Zuid-Korea, China, Canada en Italië snelden in het rond. Er werd geduwd, getrokken, afgesneden en gevallen. Voor het ongeoefende oog van het grote publiek gebeurde er te veel om op te noemen.
Zuid-Korea won het goud, China het zilver en Italië brons. Tenminste, zo leek het. Daarna kwamen de protesten, begonnen scheidsrechters druk te overleggen bij videobeelden en wachtten shorttracksters zenuwachtig langs de kant. Het werd onnavolgbaar. De uitkomst van het overleg? De nummers twee (China) en vier (Canada) werden bestraft voor acties tijdens de wedstrijd. Nederland schoof door naar de bronzen plek.
Vrijgeven beelden
Natuurlijk was er de blijdschap bij de Nederlandse aanhang, maar er was ook kritiek. Want, snapt het grote publiek dit nog wel? Weten de sporters zelf waarop de scheidsrechters hen beoordelen? En wat als de ene rijdster wordt bestraft voor een actie waarmee een ander wegkomt?
De ISU geeft daarom vandaag de beelden vrij die ertoe leidden dat China en Canada bestraft werden. Op de eerste foto is te zien hoe een Chinese shorttrackster ongeoorloofd van haar lijn in de buitenbaan wijkt en daarbij een Koreaanse hindert. Volgens de regels wordt daarvoor het hele Chinese team bestraft.
Op de tweede en derde foto (hieronder) is te zien hoe een Canadese die op dat moment niet deelneemt aan de race (met rode pijl) het wedstrijdverloop hindert door in de baan te schaatsen.
(lees door onder de foto's)
Welkome aanvulling
De ISU stelt in de verdere verklaring geen nadere toelichting te geven, het hoopt het op deze manier iets van onduidelijkheid weg te nemen bij het grote publiek.
Oud-shorttracker Niels Kerstholt, die gisteren als co-commentator bij de NOS de kritiek ook ventileerde, is positief over de ISU-toelichting. Wil je meer mensen enthousiast maken over shorttrack, dan helpt dit, laat hij via Twitter weten. Kerstholt ziet het liefst dat de ISU dit na elke rit doet.
Lees hier de column over de finale van Thijs Zonneveld terug: Hartstikke leuk, maar ik begreep er geen hol van.
Bekijk hieronder de video terug waarin Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam onder meer de shorttrackfinale bespreken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zoveel verdienden Irene Schouten en Suzanne Schulting aan hun olympische medailles in Peking
De atleten van TeamNL haalden zeventien medailles binnen op de Olympische Spelen van Peking. Maar leverde ze dat naast alle roem die bij het winnen van een olympische plak komt kijken ook nog wat op in de portemonnee? -
PREMIUM
Huiveringwekkende situatie van Kamila Valieva (15) opent wereldwijde discussie over leeftijdsgrens
Betrapt op doping en bezweken onder de druk. Het heftige verhaal van de Russische kunstschaatsster Kamila Valieva (15) heeft een wereldwijde discussie geopend over een leeftijdsgrens op de Olympische Spelen. Maar is dat wel de juiste maatregel tegen kindermishandeling in de topsport? -
Brons en wereldrecord voor Nederlandse vrouwen op relay
De Nederlandse shorttracksters hebben een sensationele bronzen plak veroverd op de relay. Jorien ter Mors, Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven en Suzanne Schulting leken in de B-finale kansloos voor een medaille, maar mochten toch feestvieren door een dubbele diskwalificatie in de A-finale. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
PREMIUMDeze week in... 2006
Angst houdt Kitty van Haperen uit Baarle-Nassau niet tegen; in bobslee komt olympische droom uit
Kitty van Haperen (45) moet van sport wisselen en angsten overwinnen om haar meisjesdroom uit te laten komen. De atlete uit Baarle-Nassau doet in 2006 als bobsleester mee aan de Winterspelen. ,,Mijn hoogtepunt, echt heel gaaf om mee te maken.” -
PREMIUMAnalyse
Mooie olympische successen, maar schaatsoogst in Peking roept ook veel vragen op
De Winterspelen van Peking zijn voor het langebaanschaatsen het minst succesvolle van de afgelopen twaalf jaar. Er was prachtig goud, maar er blijven ook veel vragen over.