Is Jorien ter Mors klaar voor grootste kans op schaatsplak?
Geen schaatscarrière zo ingewikkeld als die van Jorien ter Mors. Ze kan shorttracken, ze kan langebanen, ze kan sprinten en is goed in de 3000 meter – al rijdt ze die nooit meer.
Door Lisette van der Geest
Tot een paar dagen geleden was ze de regerend olympisch kampioene op de schaatsmijl en misschien zou ze zelfs nog steeds de snelste tijden rijden op die afstand (bij de NOS zei ze gisteren over de winnende tijd van Ireen Wüst : ,,Dat had ik ook gekund.”), ware het niet dat ze zich op het Olympisch Kwalificatietoernooi tot ieders grote verrassing niet wist te plaatsen. En zo reëel is zo ook wel weer: ,,Als je niet aan de start verschijnt, kun je ook niet winnen.”
Dus maakt ze vandaag pas haar debuut op de langebaan op deze Spelen. Zij lijkt Nederlands grootste troef op de 1000 meter, de afstand waarop ze twee jaar geleden wereldkampioen werd. Maar de grote favoriet voor het goud is ze vandaag niet. Door een rugblessure, knieproblemen en mentale problemen, (bondscoach Jeroen Otter zei: ,,Als alles tegen zit, ga je twijfelen.”) ontbrak ze bij een aantal wereldbekerwedstrijden. In Heerenveen werd ze in november derde, in Erfurt won ze, maar deden haar grootste concurrenten niet mee.
De grote favoriet voor vandaag is de Japanse Nao Kodaira, de vrouw wiens naam zelfs met nog dikker potlood alvast kan worden ingevuld op de 500 meter van zondag. Zij rijdt goed, vertelde de nieuwbakken 1500 meterkampioen Kjeld Nuis een paar dagen geleden. Zoals dat in schaatsjargon heet: ze weet ze goed te raken. Wat betekent dat haar timing klopt en haar afzet uiterst effectief is. Nuis: ,,Niemand rijdt zoals zij.”
Kodaira won dit seizoen drie wereldbekerwedstrijden. De enige andere overgebleven wereldbekerwedstrijd was een prooi voor de Amerikaanse Heather Bergsma. Zij rijdt in de laatste rit, in de buitenbaan tegen Marrit Leenstra.
Alle Nederlandse vrouwen starten vandaag in de binnenbaan, wat veel schaatsers ervaren als groot voordeel en in het verleden ook al statistisch is bewezen (zie video helemaal onder waarin Gianni Romme dat uitlegt) . In de bocht krijgt een schaatser te maken met extra druk op het lijf, zogenaamde centrifugaalkrachten die je eigenlijk de boarding in willen duwen. Door de statische belasting neemt de verzuring in de bovenbenen toe en dat maakt vooral een laatste lange buitenbocht extra zwaar.
Ook Kodaira start in de buitenbaan, zij komt in de voorlaatste rit uit tegen Vanessa Herzog. Let ook op rit veertien, met Miho Takagi tegen Karolina Erbanová. Ireen Wüst komt al in rit vier in actie tegen de Italiaanse Yvonne Daldossi.
Lees verder onder de loting. Klik hier voor de volledige loting!
Voor Ter Mors is het haar grootste kans op olympisch goud op de langebaan (ze rijdt ook nog de 500 meter). Ze heeft wat goed te maken na de uitschakeling met Nederland op de aflossing bij het shorttrack eerder deze week, wat ze het zuurste moment uit haar carrière noemde. Ze zit weer goed in haar vel, zegt ze en dat zag ook bondscoach Jeroen Otter.
Hij gaf haar tijdens het OKT 24 uur de tijd om te verwerken dat ze haar titel op de 1500 meter niet zou verdedigen. ,,Ik zei: als je mee wilt doen om de prijzen, dan moet alles aan de kant en moet je de pijn verdragen.”
Tussen eind oktober en half december deed ze namelijk nauwelijks aan krachttraining door haar blessures. Maar meer en zwaardere krachttraining is onontbeerlijk voor snelheid op de sprintafstanden. Otter: ,,We zagen ook al snel nadat de gewichten omhoog waren gegaan een correlatie met haar startsnelheid. Gelukkig kwam ze er ook goed doorheen met haar rug.”
In rit twaalf, tegen Brittany Bowe is te zien of zij er vandaag ook goed doorheen komt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wüst als vierde van start, Leenstra als allerlaatste op 1000 meter
Marrit Leenstra komt morgen in Gangneung op de olympische 1000 meter in de allerlaatste rit in actie. De 28-jarige Friezin, die gisteren brons pakte op de 1500 meter, neemt het in de zestiende race op tegen de Amerikaanse Heather Bergsma. Ireen Wüst moet al in de vierde race van start. -
huldiging / video
Medaillewinnaars stralen met Willem-Alexander en Máxima op bordes, Ireen Wüst benoemd tot Commandeur
De Nederlandse wintersporters die tijdens de Olympische Spelen in Peking een medaille hebben behaald, zijn dinsdag in Den Haag gehuldigd. Minister-president Mark Rutte en minister Conny Helder voor Langdurige Zorg en Sport ontvingen de medaillewinnaars in de Ridderzaal. Daarna werden de medaillewinnaars op Paleis Noordeinde ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
Irene Schouten rijdt Ard Schenk uit de boeken: ‘Wat maakt dat in godsnaam nog uit als je 77 bent?’
Vol bewondering zag Ard Schenk hoe Irene Schouten zijn record van beste winterolympiër tijdens één Olympische Spelen uit de boeken reed. Die titel doet hem weinig, maar de schaatslegende heeft vooral advies voor de Koningin van de Spelen. ,,Het leven zal nooit meer zo zijn als voor die tijd.”
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
-
-
IOC uit kritiek: ‘Oekraïne schaadt zijn eigen sporters’
Het Internationaal Olympisch Comité is kritisch op het besluit van de Oekraïense regering om de sporters van het land niet mee te laten doen aan kwalificatietoernooien voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. -
PREMIUM
Nee, dit waren niet de beste Olympische Spelen ooit
De vrees dat de Winterspelen in Peking zouden worden beheerst door corona, bleek ongegrond. De bubbel werkte, maar tegen een hoge prijs.