Irene Schouten rijdt Ard Schenk uit de boeken: ‘Wat maakt dat in godsnaam nog uit als je 77 bent?’
Vol bewondering zag Ard Schenk hoe Irene Schouten zijn record van beste winterolympiër tijdens één Olympische Spelen uit de boeken reed. Die titel doet hem weinig, maar de schaatslegende heeft vooral advies voor de Koningin van de Spelen. ,,Het leven zal nooit meer zo zijn als voor die tijd.”
Door Maarten Teunisse
Met goud op de 3000 meter, 5000 meter en massastart zou Irene Schouten het vijftig jaar oude record van Schenk al geëvenaard hebben. In 1972 won hij goud op de 10.000, 5.000 en 1.500 meter. Maar met een bronzen plak op de ploegenachtervolging erbij presteerde Schouten nog nét iets beter. ,,Daar was ik totaal niet mee bezig", zegt Schenk lachend. ,,Ik zie het niet alsof ik nu een stapje lager sta op een ranglijst. Wat maakt dat in godsnaam nog uit als je 77 bent.”
Over de prestaties en het potentieel van Schouten heeft Schenk alleen maar lovende woorden. ,,Ze heeft een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt. Je zou bijna zeggen: geef haar een 1.500 meter en die pakt ze ook. Er zit zo veel spirit, vechtlust en fysieke capaciteit in haar. Dat zie je aan de manier waarop ze die massastart wint. Het is enorm lastig om in precies die twee weken op je best te presteren. Plezier, geluk, winst, verlies en teleurstelling liggen dan enorm dicht bij elkaar. Ik vond al haar medailles in één woord subliem.”
Nu zal de wereld van Schouten even op zijn kop staan, weet Schenk als geen ander. ,,De wereld zat vijftig jaar terug anders in elkaar, maar zelfs ik houd nu aan de Spelen nog steeds een drukke agenda over. Dan kan je je voorstellen hoe dat is voor iemand die ‘De Koningin van de Spelen’ wordt genoemd. Ik hoop wel dat ze de gelegenheid neemt om het seizoen goed af te sluiten met de wereldbeker en het WK allround.”
De gulden middenweg
Volgens Schenk is het vooral belangrijk dat Schouten duidelijke keuzes maakt in de dingen die ze naast het schaatsen gaat doen. ,,Dan blijft er ook nog iets van jezelf over", legt hij uit. ,,Een opening hier, presentatie daar, het gaat allemaal makkelijk. En als ze daarvan geniet, of blij van wordt, moet ze het zeker doen. Maar als we kijken hoe de moderne sport in elkaar zit, zal het een week of zes vakantie vieren zijn, voordat Jillert met zijn nieuwe programma klaar staat.”
,,Je moet waakzaam zijn voor afleiding", benadrukt Schenk. ,,Je ziet dat veel sporters ook druk bezig zijn met bijvoorbeeld Instagram. Ik ben daar helemaal niet in thuis, maar het lijkt op een wedstrijdje wie de meeste volgers krijgt. Iedere keer weer een fotootje van 'kijk ik ben hier’ en ‘we lachen allemaal’ kost veel energie lijkt me. Dat kan allemaal alleen maar afleiden.”
Over het algemeen gaat het over een goede balans, adviseert Schenk. ,,Het is de kunst om ervan te genieten en de leuke dingen eruit te pikken die je vreugde en plezier geven. Het is de kunst om een gulden middenweg te bewandelen: iedereen een beetje tevreden stellen, bij jezelf blijven en goed blijven slapen. Je moet zeker even weg kunnen zijn uit de drukte, en daar is slaap heel belangrijk bij.”
‘Nooit meer hetzelfde’
En op de langere termijn, word je een gelukkig(er) mens van zo’n uniek olympisch toernooi? ,,Het blijft altijd aan je kleven. Dat kan na vijftig jaar ook nog plezierig zijn, maar soms ook niet. Eén ding is zeker: het leven zal nooit meer zo zijn als voor die tijd. Hoe blij je ermee bent en hoe gelukkig je daardoor wordt. Dat is puur persoonlijk.”
Schouten had zelf ook mooie woorden over voor ‘legende’ Ard Schenk:
Schenk ziet dat Schouten haar karakter mee heeft. ,,Het is een vrolijke en blije meid, dat zie je in de interviews. Haar optredens zijn één en al vreugde en plezier. Het is fantastisch als je dat kan vasthouden. Aan de andere kant lijkt ze me niet het type dat teleurgesteld is als mensen haar straks weer haar gang laten gaan.”
,,Ze heeft dezelfde basis als ik", benadrukt Schenk, die net als Schouten op een boerderij in Noord-Holland is opgegroeid. ,,Ik wil niet zeggen dat iedereen die van een boerderij komt een bepaald soort nuchterheid heeft. Maar je neemt er een aantal dingen en capaciteiten van mee. En dan weet je: dicht bij jezelf blijven is het allerbelangrijkste. Laat je niet gek maken.”
Succesvolste winterolympiër bij één editie
Schenk (Sapporo, 1972) en Yvonne van Gennip (Calgary, 1988) wonnen ook drie keer goud op één Winterspelen. Bij de Zomerspelen lukte dat zwemsters Rie Mastenbroek (Berlijn, 1936) en Inge de Bruijn (Sydney, 2000). Wielrenster Leontien van Moorsel behaalde in Sydney ook drie keer goud. Atlete Fanny Blankers-Koen (Londen, 1948) is de enige Nederlandse sporter met vier keer goud op één Spelen.
Schouten is dankzij haar derde gouden medaille geklommen naar de vijftiende positie op de ranglijst van beste Nederlandse olympiërs ooit. Met drie keer goud en één keer brons is ze nu dus de succesvolste Nederlandse olympiër tijdens één editie van de Winterspelen. Vier jaar terug in Pyeongchang behaalde ze al brons op de massastart, waardoor ze in totaal op drie keer goud en twee keer brons staat.
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Skiën in de woestijn? Saoedi-Arabië legt voor 500 miljard euro resort aan voor Winterspelen
-
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak. -
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.” -
PREMIUM
Irene Schouten roert coach Jillert Anema en maatje Jorrit Bergsma tot tranen: ‘Zo mooi’
Nooit was een Nederlander succesvoller op een editie van de Winterspelen dan Irene Schouten in Peking. Driemaal goud en één keer brons. ,,Ja, dit is wel echt uniek”, zei ze na haar winst op de massastart. -
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
Wat veroorzaakt hartaandoeningen, en hoe houd je je hart gezond? Daar gaan meerdere adviezen en wijsheden over rond. Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt wat er waar is van zes veelgehoorde stellingen over hartgezondheid.
-
PREMIUMAnalyse
Mooie olympische successen, maar schaatsoogst in Peking roept ook veel vragen op
-
-
-
Oranje boven: Schouten en Schulting loodsen TeamNL naar toppositie in medailleklassement bij de vrouwen
Dat Nederland in Peking het medaillerecord van de vorige twee Olympische Winterspelen evenaarde, kwam zeker niet door de uitzonderlijke prestaties van de mannelijke atleten. Het waren de vrouwen die de kar trokken voor TeamNL. Als je het medailleklassement opsplitst, presteerden zij zelfs beter dan alle andere landen. -
PREMIUM
Kaartverkoop Olympische Spelen Parijs begonnen: ‘Helft van alle kaarten kost minder dan 50 euro’
Vandaag gaan de online loketten open voor de Olympische Spelen in Parijs in 2024. De Franse hoofdstad rekent op vele miljoenen extra toeristen. Het is voor het eerst in 100 jaar dat Frankrijk de Spelen weer organiseert: de laatste waren in Parijs in 1924.