Ireen Wüst na laatste olympische race: ‘Over vier jaar ben ik er weer, maar dan om aan te moedigen’
VideoIreen Wüst reed vandaag de laatste race van haar imposante olympische loopbaan. Op de 1000 meter zat er niet meer in dan een zesde plaats, maar met goud op de 1500 meter en brons op de ploegenachtervolging verstevigde ze in Peking wel haar status als succesvolste Nederlandse olympiër ooit.
,,Na zestien jaar is het echt mooi geweest”, reageerde Wüst, die op de Spelen van Turijn met goud op de 3 kilometer haar doorbraak kende op het allerhoogste niveau, bij de NOS. ,,Over vier jaar ben ik er wel weer bij, maar dan om de andere sporters aan te moedigen.”
Dat ze na vandaag aan een nieuw leven gaat beginnen, drong nog niet helemaal door tot de 35-jarige Brabantse. ,,Ik besef nog niet helemaal dat het mijn laatste olympische race was. Tijdens de rit moet je daar ook helemaal niet mee bezig zijn. Nu heb ik daar alle tijd voor.”
Tevreden over haar afscheidsrace was Wüst allerminst. ,,Het was meer vechten dan schaatsen vandaag. Ik wou gewoon te graag mee met Wojcik en daardoor maakte ik in de eerste 50 meter alleen maar missers. Dit leek een beetje op de oude Wüst, die achter de feiten aanloopt. Ik zou deze rit wel over willen doen.”
Antoinette de Jong
Een plaatsje boven Wüst eindigde Antoinette de Jong, die de Olympische Spelen afsluit met twee bronzen medailles. De Japanse Miho Takagi won het goud op de 1000 meter, voor Jutta Leerdam. Het brons ging naar de Amerikaanse Brittany Bowe.
,,Het ging een stuk beter dan dat het was”, aldus De Jong bij de NOS. ,,Ik was nu echt agressief en voelde dat ik er goed in zat. Het ging beter omdat ik door het verwachtingspatroon dat ik voor mezelf heb gecreëerd geschaatst heb met een ballast, waardoor ik niet helemaal mezelf kon zijn.
,,Maar toen ik vanochtend wakker werd, dacht ik: alles of niks, gewoon laten zien wat ik waard ben. Ik wilde de Spelen heel graag goed afsluiten en dat is goed gelukt.”
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Olympische Spelen in Tokio kostten meer dan het dubbele dan geschat
-
Video
Irene Schouten vlaggendrager bij sluitingsceremonie: ‘Keuze tussen haar en Suzanne Schulting was eigenlijk niet te doen’
Irene Schouten is morgenmiddag de vlaggendrager bij de sluitingsceremonie van de Winterspelen. Dat maakte chef de mission Carl Verheijen vanmiddag bekend in Peking. -
video
Irene Schouten voltooit sensationele trilogie met goud op massastart
Irene Schouten heeft op de Olympische Spelen in Peking haar derde gouden medaille veroverd. De 29-jarige Nederlandse was de snelste in een razend spannende eindsprint op de massastart. Met haar derde gouden plak duwde ze Yvonne van Gennip, de Koningin van Calgary, van de Nederlandse olympische schaatskroon. -
PREMIUM
Brabant bundelt de krachten in de Formule 1 van de winter: ‘Qua materiaal is het sowieso de duurste sport op de Winterspelen’
Nederland is geen grote speler in de wereld van het bobsleeën. Toch bouwde Wim Noorman uit Oss bobs waarmee Canada en Letland jarenlang medailles veroverden op de Winterspelen. Sinds 2017 is hij voorzitter van de Nederlandse bobsleebond en wil hij in eigen land een team bouwen dat meedoet in de top. -
TeamNL Huis in plaats van Holland Heineken House bij Olympische Spelen in Parijs
De Nederlandse sporters worden volgend jaar tijdens de Olympische Spelen van Parijs niet gehuldigd in het Holland Heineken House. In plaats daarvan komt er een TeamNL Huis, dat volledig in handen van NOC*NSF en Sportcentrum Papendal.
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
-
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.