Volledig scherm
© Getty Images

IOC weert boksarbiters en juryleden Rio 2016

De 36 boksarbiters en juryleden die actief waren bij de Olympische Spelen van Rio 2016 zijn niet welkom bij de Zomerspelen van Tokio 2020.

Zij werden na het olympisch bokstoernooi in Brazilië allen voorlopig geschorst door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hangende een onderzoek naar matchfixing tijdens de Spelen in Rio de Janeiro. Gedurende de Olympische Spelen van 2016 werd al een aantal arbiters en juryleden naar huis gestuurd vanwege twijfelachtige beslissingen en scores.

De internationale boksbond AIBA kwam in 2017 evenwel tot de conclusie dat van enige manipulatie van de uitslagen bij Rio 2016 geen sprake was. De organisatie pleitte bij het IOC daarom voor intrekking van de olympische schorsing voor de betrokken officials. Het IOC ging daarmee echter niet akkoord en zal voor Tokio 2020 een nieuw keurkorps van deskundigen samenstellen.

Het IOC ging eerder dit jaar tot schorsing van AIBA over wegens wanbeleid op vele fronten. Een speciale werkgroep organiseert nu de olympische kwalificatietoernooien alsmede de olympische duels in Tokio.