Gao bezorgt China op 500 meter eerste schaatsgoud in Peking, bijrol voor Nederlanders
VideoTingyu Gao heeft als eerste Chinese man ooit olympisch goud gepakt op de langebaan. De thuisfavoriet was de snelste op de 500 meter. Nederlanders Thomas Krol, Merijn Scheperkamp en Kai Verbij speelden slechts een bijrol.
Gao reed met 34,32 seconden al in de achtste (van vijftien) ritten een olympisch record en zag dat alle concurrenten hun tanden op die tijd stukbeten. De 24-jarige Chinees behaalde vier jaar geleden bij de Spelen van Pyeongchang al brons.
De Zuid-Koreaan Cha Min-kyu eindigde in 34,39 als tweede en won zo, net als in 2018, zilver. Het brons ging ook naar een Aziaat, namelijk de Japanner Wataru Morishige (34,49). Voor de Canadees Laurent Dubreuil waren de druiven zuur. De regerend wereldkampioen eindigde als nummer vier, met 34,52 seconden, net naast het podium. De Canadees had de pech dat zijn rit tegen de Japanner Tatsuya Shinhama in eerste instantie werd afgeschoten vanwege een valse start, die met het blote oog niet zichtbaar was.
De drie Nederlandse deelnemers kwamen er niet aan te pas. Debutant Scheperkamp, eind december winnaar van de kortste afstand bij het olympisch kwalificatietoernooi, deed het met 34,73 het beste. De rijder van Jumbo-Visma werd daarmee twaalfde. Verbij (veertiende in 34,87) en Thomas Krol (achttiende in 35,06) eindigden in de middenmoot.
Het is de tweede keer op rij dat de Oranje-rijders bij de Spelen buiten de prijzen vallen op de 500 meter. Ronald Mulder werd vier jaar terug zevende, Verbij negende en Jan Smeekens tiende. In 2014 in Sotsji was het podium van de olympische schaatssprint met Michel Mulder, Smeekens en Ronald Mulder nog volledig Oranje gekleurd.
Ver van podium
Scheperkamp had zijn persoonlijk record van 34,45 moeten benaderen om een medaille te pakken en wist vooraf af dat die missie bijna onmogelijk was. ,,Om dat te doen, moet je wel van hele goeden huize komen. Dat voelde ik tijdens het inrijden al wel”, vertelde de 21-jarige schaatser bij de NOS. ,,Ik zit toch nog wel ver van het podium af.”
Dat hij zich wel de beste Nederlander mag noemen, vond Scheperkamp niet zo bijzonder. ,,Ik strijd hier niet tegen Nederland, maar tegen de wereld. Ik had hier graag een fantastische rit willen rijden en dat is niet gelukt. Al mag ik zeker niet ontevreden zijn. Ik ben erg gemotiveerd om de komende vier jaar heel hard te werken. Dan hoop ik in Milaan wel op het podium te staan.”
Kai Verbij was niet verbaasd dat hij een bijrol speelde. De sprinter, die zijn focus in Peking vooral heeft liggen op de 1000 meter van komende vrijdag, moest zich tevreden stellen met de veertiende plaats (34,87 seconden).
,,Het enige wat goed was, waren mijn eerste 40 meter", zei hij. ,,Normaal gesproken ben ik iemand die de hele ronde het snelst aflegt en nu doe ik helemaal niet mee. Dat hoort niet. Daar baal ik van. Tegelijkertijd weet ik waar ik aan moet werken.”
De 27-jarige Verbij, die vier jaar eerder bij de Spelen als negende eindigde op de kortste afstand, zei dat het ligt aan een combinatie van techniek en materiaal. Hij denkt dat hij dat in korte tijd voor elkaar kan krijgen. “Ik moet niet in paniek raken. Natuurlijk, ik heb nog maar zes dagen. Dat is niet heel lang, daar ben ik me bewust van. Maar ik ben wel iemand die snel kan switchen en snel aanpassingen aankan.”
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
PREMIUMDeze week in... 2006
Angst houdt Kitty van Haperen uit Baarle-Nassau niet tegen; in bobslee komt olympische droom uit
Kitty van Haperen (45) moet van sport wisselen en angsten overwinnen om haar meisjesdroom uit te laten komen. De atlete uit Baarle-Nassau doet in 2006 als bobsleester mee aan de Winterspelen. ,,Mijn hoogtepunt, echt heel gaaf om mee te maken.” -
PREMIUM
Nee, dit waren niet de beste Olympische Spelen ooit
De vrees dat de Winterspelen in Peking zouden worden beheerst door corona, bleek ongegrond. De bubbel werkte, maar tegen een hoge prijs. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.
-
PREMIUM
Irene Schouten roert coach Jillert Anema en maatje Jorrit Bergsma tot tranen: ‘Zo mooi’
-
-
-
video
Irene Schouten voltooit sensationele trilogie met goud op massastart
Irene Schouten heeft op de Olympische Spelen in Peking haar derde gouden medaille veroverd. De 29-jarige Nederlandse was de snelste in een razend spannende eindsprint op de massastart. Met haar derde gouden plak duwde ze Yvonne van Gennip, de Koningin van Calgary, van de Nederlandse olympische schaatskroon. -
huldiging / video
Medaillewinnaars stralen met Willem-Alexander en Máxima op bordes, Ireen Wüst benoemd tot Commandeur
De Nederlandse wintersporters die tijdens de Olympische Spelen in Peking een medaille hebben behaald, zijn dinsdag in Den Haag gehuldigd. Minister-president Mark Rutte en minister Conny Helder voor Langdurige Zorg en Sport ontvingen de medaillewinnaars in de Ridderzaal. Daarna werden de medaillewinnaars op Paleis Noordeinde ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.