Eindklassement medaillespiegel Olympische Spelen | Nederland na acht keer goud op zesde plaats
Nederland is bij de Olympische Spelen als zesde geëindigd in de medaillestand. Dat is één plek lager dan bij de vorige twee Winterspelen van Sotsji (2014) en Pyeongchang (2018).
TeamNL verzamelde de voorbije twee weken in China zeventien medailles: acht gouden, vijf zilveren en vier bronzen. In Sotsji beleefde de Nederlandse sportploeg acht jaar terug met 24 plakken (acht keer goud, zeven maal zilver en negen keer bron) de tot dusverre succesvolste Winterspelen ooit. Vier jaar terug, in Pyeongchang, kwam de teller uit op twintig medailles: acht gouden, zes zilveren en zes bronzen.
De doelstelling van chef de mission Carl Verheijen in Peking was ‘richting de twintig medailles’, maar dat gaat net niet lukken. Op de slotdag ligt er voor Nederland namelijk nergens meer wat te rapen. Desondanks blikt Verheijen met een tevreden gevoel terug.
De lagere score nu komt op rekening van de langebaanschaatsers. In Pyeongchang behaalden zij zestien medailles, nu zijn het er twaalf. De shorttrackers kwamen, net als in 2018, op vier plakken uit. Kimberley Bos zorgde dit keer met de eerste Nederlandse olympische medaille bij het skeleton voor een primeur. In Vancouver (2010) won TeamNL maar acht medailles: vier gouden, één zilveren en drie bronzen.
Dit zijn de plakken van TeamNL in Peking
• 🥇Irene Schouten: massastart
• 🥇Thomas Krol: 1000 meter schaatsen
• 🥇Irene Schouten: 3000 meter schaatsen
• 🥇Irene Schouten: 5000 meter schaatsen
• 🥇Ireen Wüst: 1500 meter schaatsen
• 🥇Kjeld Nuis: 1500 meter schaatsen
• 🥇Suzanne Schulting: 1000 meter shorttrack
• 🥇Aflossingsploeg: 3000 meter relay
• 🥈Patrick Roest: 5000 meter schaatsen
• 🥈Patrick Roest: 10.000 meter schaatsen
• 🥈Thomas Krol: 1500 meter schaatsen
• 🥈Suzanne Schulting: 500 meter shorttrack
• 🥈Jutta Leerdam: 1000 meter schaatsen
• 🥉Antoinette de Jong: 1500 meter schaatsen
• 🥉Kimberley Bos: skeleton
• 🥉Ploegenachtervolging: vrouwen
• 🥉Suzanne Schulting: 1500 meter shorttrack
Noorwegen is, net als bij de vorige Winterspelen, het meest succesvol. Het land noteerde met zestien gouden medailles een record. Verder behaalden de Noren acht keer zilver en dertien keer brons. Duitsland eindigde als tweede. Dat was in 2018 in Zuid-Korea ook het geval. De Duitse ploeg verlaat de Chinese hoofdstad met twaalf gouden medailles, tien zilveren en vijf bronzen.
China verraste met de derde plek in de eindstand, net boven de Verenigde Staten. Het gastland kwam uit op vijftien plakken, waarvan er negen van goud waren. De Verenigde Staten en Zweden behaalden net als TeamNL acht olympische titels, alleen staan zij hoger in de eindklassering vanwege meer zilveren en/of bronzen medailles. De Russische sportploeg behaalde na Noorwegen de meeste plakken, 32. Toch bleef ze achter op bijvoorbeeld Nederland vanwege minder gouden medailles.
Italië, dat over vier jaar de Winterspelen organiseert, werd dertiende (twee keer goud, zeven maal zilver en acht keer brons). Canada, vier jaar geleden nog de nummer 3 in de eindstand, stelde nu teleur met de elfde plek.
Bekijk hier onze video’s over de Olympische Spelen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
Paralympische Spelen
Boezemvrienden helpen Nederland aan eerste eremetaal in Peking: ‘Er wordt ook verwacht dat we wereldtop zijn’
De Nederlandse zitskiërs Jeroen Kampschreur en Niels de Langen gingen als medaillekandidaten naar de Paralympische Spelen. Op de eerste twee onderdelen belandden ze net naast het podium, maar op de supercombinatie was het maandag raak met zilver en brons. De boezemvrienden hielpen Team NL daarmee aan de eerste medailles in Peking. -
Olympische bytes
Willem-Alexander en Máxima feliciteren ‘uitzonderlijke’ Schouten, ‘Kramer de grootste allertijden’
De Olympische Winterspelen in Peking gaan richting het einde. In de rubriek olympische bytes struint de sportredactie het web voor je af voor de gekste, mooiste en opvallendste posts van de Nederlandse olympiërs, hun aanhang en de buitenlandse sterren. -
PREMIUMGouden duo
'IJskoninginnen' Suzanne Schulting en Irene Schouten langs de meetlat: de één ingetogen, de ander extravert
Irene Schouten (29) en Suzanne Schulting (24) zorgden voor het meeste Nederlandse succes op deze Winterspelen. Hoe kwamen ze daar en wat kenmerkt hen? Verslaggevers Pim Bijl en Lisette van der Geest gaan op zoek naar overeenkomsten en verschillen. -
PREMIUM
Column Thijs Zonneveld | Eteri Toetberidze, het stuk ongeluk dat meisjes behandelt als citroenen
Columnist Thijs Zonneveld schijft over Kamila Valieva en de manier waarop ze wordt behandeld door haar coach, Eteri Toetberidze.
-
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
Grootse carrière Sven Kramer ten einde: ‘Nee, geen tranen nu, ik ben niet zo sentimenteel ingesteld’
De schaatswereld heeft vandaag afscheid genomen van Sven Kramer. Na jarenlange dominantie, en zijn vele titels en medailles op de lange afstanden en allroundtoernooien zwaaide hij af met de zestiende plaats op de massastart. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man.