Eindklassement medaillespiegel Olympische Spelen | Nederland na acht keer goud op zesde plaats
Nederland is bij de Olympische Spelen als zesde geëindigd in de medaillestand. Dat is één plek lager dan bij de vorige twee Winterspelen van Sotsji (2014) en Pyeongchang (2018).
TeamNL verzamelde de voorbije twee weken in China zeventien medailles: acht gouden, vijf zilveren en vier bronzen. In Sotsji beleefde de Nederlandse sportploeg acht jaar terug met 24 plakken (acht keer goud, zeven maal zilver en negen keer bron) de tot dusverre succesvolste Winterspelen ooit. Vier jaar terug, in Pyeongchang, kwam de teller uit op twintig medailles: acht gouden, zes zilveren en zes bronzen.
De doelstelling van chef de mission Carl Verheijen in Peking was ‘richting de twintig medailles’, maar dat gaat net niet lukken. Op de slotdag ligt er voor Nederland namelijk nergens meer wat te rapen. Desondanks blikt Verheijen met een tevreden gevoel terug.
De lagere score nu komt op rekening van de langebaanschaatsers. In Pyeongchang behaalden zij zestien medailles, nu zijn het er twaalf. De shorttrackers kwamen, net als in 2018, op vier plakken uit. Kimberley Bos zorgde dit keer met de eerste Nederlandse olympische medaille bij het skeleton voor een primeur. In Vancouver (2010) won TeamNL maar acht medailles: vier gouden, één zilveren en drie bronzen.
Dit zijn de plakken van TeamNL in Peking
• 🥇Irene Schouten: massastart
• 🥇Thomas Krol: 1000 meter schaatsen
• 🥇Irene Schouten: 3000 meter schaatsen
• 🥇Irene Schouten: 5000 meter schaatsen
• 🥇Ireen Wüst: 1500 meter schaatsen
• 🥇Kjeld Nuis: 1500 meter schaatsen
• 🥇Suzanne Schulting: 1000 meter shorttrack
• 🥇Aflossingsploeg: 3000 meter relay
• 🥈Patrick Roest: 5000 meter schaatsen
• 🥈Patrick Roest: 10.000 meter schaatsen
• 🥈Thomas Krol: 1500 meter schaatsen
• 🥈Suzanne Schulting: 500 meter shorttrack
• 🥈Jutta Leerdam: 1000 meter schaatsen
• 🥉Antoinette de Jong: 1500 meter schaatsen
• 🥉Kimberley Bos: skeleton
• 🥉Ploegenachtervolging: vrouwen
• 🥉Suzanne Schulting: 1500 meter shorttrack
Noorwegen is, net als bij de vorige Winterspelen, het meest succesvol. Het land noteerde met zestien gouden medailles een record. Verder behaalden de Noren acht keer zilver en dertien keer brons. Duitsland eindigde als tweede. Dat was in 2018 in Zuid-Korea ook het geval. De Duitse ploeg verlaat de Chinese hoofdstad met twaalf gouden medailles, tien zilveren en vijf bronzen.
China verraste met de derde plek in de eindstand, net boven de Verenigde Staten. Het gastland kwam uit op vijftien plakken, waarvan er negen van goud waren. De Verenigde Staten en Zweden behaalden net als TeamNL acht olympische titels, alleen staan zij hoger in de eindklassering vanwege meer zilveren en/of bronzen medailles. De Russische sportploeg behaalde na Noorwegen de meeste plakken, 32. Toch bleef ze achter op bijvoorbeeld Nederland vanwege minder gouden medailles.
Italië, dat over vier jaar de Winterspelen organiseert, werd dertiende (twee keer goud, zeven maal zilver en acht keer brons). Canada, vier jaar geleden nog de nummer 3 in de eindstand, stelde nu teleur met de elfde plek.
Bekijk hier onze video’s over de Olympische Spelen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Column Thijs Zonneveld | Functie Elders voor bondscoach Jan Coopmans en 39 andere lukrake conclusies
-
Olympisch onderzoek rond de mooiste Nederlandse sportprestatie in Peking
De Olympische Spelen in Peking zitten erop. TeamNL haalde zeventien medailles, waarvan acht goud van kleur. Wij zijn vooral ook benieuwd naar jouw mening over de afgelopen Winterspelen in China. Wat vind jij bijvoorbeeld de mooiste Nederlandse sportprestatie? -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal.
-
Tóch nog brons: Zwitserse skicrosser krijgt negen dagen na olympische finale alsnog haar medaille
-
-
-
Zoveel verdienden Irene Schouten en Suzanne Schulting aan hun olympische medailles in Peking
De atleten van TeamNL haalden zeventien medailles binnen op de Olympische Spelen van Peking. Maar leverde ze dat naast alle roem die bij het winnen van een olympische plak komt kijken ook nog wat op in de portemonnee? -
Oranje boven: Schouten en Schulting loodsen TeamNL naar toppositie in medailleklassement bij de vrouwen
Dat Nederland in Peking het medaillerecord van de vorige twee Olympische Winterspelen evenaarde, kwam zeker niet door de uitzonderlijke prestaties van de mannelijke atleten. Het waren de vrouwen die de kar trokken voor TeamNL. Als je het medailleklassement opsplitst, presteerden zij zelfs beter dan alle andere landen.