Dit mag je vandaag niet missen tijdens de Olympische Spelen
Na een week van coronanieuws, eindeloos voorbeschouwen en een enkele voorronde beginnen de Olympische Spelen in Tokio vannacht pas écht. Wat zijn de hoogtepunten van de eerste dag?
Wegwedstrijd mannen
Vanaf 04.00 uur.
Amper zes dagen na de finish op de Champs-Élysées start een groot deel van het Tourpeloton alweer in een snikheet Japan. Met ook nog eens een zwik toppers zoals Tom Dumoulin die de grote ronde niet reden. De beroemde Mount Fuji valt nog wel mee zeiden de Nederlandse deelnemers, maar de Mikuni Pass is lastig, supersteil en volgens Wilco Kelderman gaan de grote mannen er een voor een boven komen. Een slagveld, kortom.
Bauke Mollema schuift de Belgen Wout van Aert en Remco Evenepoel naar voren als favorieten, plus Tour-winnaar Tadej Pogacar en de Canadees Michael Woods. Maar zelf is de Nederlandse kopman ook kanshebber. De koers gaat om 04.00 uur van start. De finish wordt rond 11.15 uur verwacht.
Zwaait Epke Zonderland af?
Vanaf 03.00 uur.
Eén van de Nederlands meest geliefde atleten begint aan zijn laatste vlucht. Nee, Epke Zonderland gaat geen medaille winnen. Daar is hij reëel in. Een finaleplek zou al geweldig zijn, maar zelfs dat is geen must voor de kampioen van Londen 2012. Hij wil vooral niet voor spek en bonen meedoen. Als hij op de rekstok een nette oefening aflevert en het blijkt niet voldoende voor de finale, kan hij daar prima mee leven.
Door fysieke klachten is zijn voorbereiding verstoord. Het uitstel van de Spelen met een jaar, dat kwam de Fries achteraf ontzettend beroerd uit. Een waardig afscheid, dat is wat Zonderland zich wenst en wat hem toekomt. Zonderland komt uit in de eerste subdivisie, die om 03.00 uur van start gaat. Na de derde subdivisie (start om 12.30 uur) wordt pas duidelijk welke turners daadwerkelijk de finale hebben behaald.
Kiki Bertens, toch weer op de Spelen
Vanaf 04.00 uur (vierde partij).
Dit was eens maar nooit meer, zei Kiki Bertens - ongeveer in deze bewoordingen, vijf jaar geleden in Rio de Janeiro. Haar eerste olympische ervaring was in alle opzichten verschrikkelijk. Toch staat ze er nu weer, in de eerste ronde van het enkelspel, tegenover Marketa Vondrousova. Dat zit zo: ze had haar goede tennisvriendin Demi Schuurs jaren geleden beloofd dat ze samen zouden dubbelen in Tokio.
En bij Bertens maakt belofte schuld. Bovendien zijn nu haar eigen coach Elise Tamaela en haar man Remko de Rijke erbij. Het worden haar laatste partijen als proftennisster. Ze wil van haar afscheid genieten, dat zal nog de grootste uitdaging zijn. Het tennistoernooi begint om 04.00 uur, maar Bertens speelt pas de vierde partij op de aan haar toegewezen baan.
Kraker voor hockeyers
Vanaf 04.45 uur.
Even lekker erin komen is er voor de hockeyers niet bij. In hun openingsduel treffen ze in het eerste groepsduel meteen de ‘moderne rivaal’ België. De ‘Red Lions’, regerend wereldkampioen, leken het Nederlands elftal de afgelopen jaren misschien wel voorbijgestreefd, maar de laatste tik werd uitgedeeld door Oranje. Op het EK in Amstelveen nam Nederland de shoot-outs in de halve finale beter, en werd uiteindelijk ook kampioen. Maar op een grote mondiale titel wachten de hockeyers al even.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
-
Fotoserie
Olympiërs krijgen warm welkom op Schiphol: ‘Mijn ouders zijn nog emotioneler dan ik’
De medaillewinnaars van de Olympische Spelen die maandag terugkeerden uit Peking zijn kort na aankomst gehuldigd. Dat gebeurde in het zogenoemde Holland Heineken (t)Huis, zoals dat afgelopen zomer met de medaillewinnaars van Tokio werd gedaan op het strand van Den Haag. Ditmaal was Hilton Schiphol de locatie waar de sporters een eerbetoon kregen. -
PREMIUM
Dit zijn de momenten uit Peking die we nooit vergeten
Na twee weken Winterspelen maken onze olympische verslaggevers de eindbalans op. Welke momenten blijven het meest hangen? Een persoonlijke top drie. -
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
Olympisch onderzoek rond de mooiste Nederlandse sportprestatie in Peking
De Olympische Spelen in Peking zitten erop. TeamNL haalde zeventien medailles, waarvan acht goud van kleur. Wij zijn vooral ook benieuwd naar jouw mening over de afgelopen Winterspelen in China. Wat vind jij bijvoorbeeld de mooiste Nederlandse sportprestatie?
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
-
-
-
Tóch nog brons: Zwitserse skicrosser krijgt negen dagen na olympische finale alsnog haar medaille
De Zwitserse skicrosser Fanny Smith heeft negen dagen na de olympische skicrossfinale alsnog de bronzen medaille gekregen. De 29-jarige Smith was in eerste instantie teruggezet van de derde naar de vierde plaats omdat ze de Duitse Daniela Maier in de finale zou hebben gehinderd. -
video
Irene Schouten voltooit sensationele trilogie met goud op massastart
Irene Schouten heeft op de Olympische Spelen in Peking haar derde gouden medaille veroverd. De 29-jarige Nederlandse was de snelste in een razend spannende eindsprint op de massastart. Met haar derde gouden plak duwde ze Yvonne van Gennip, de Koningin van Calgary, van de Nederlandse olympische schaatskroon.