Darmklachten zitten Zonderland dwars: ‘Ik kan niet genoeg eten’
Maandenlange maag- en darmklachten hebben de olympische voorbereiding van Epke Zonderland ernstig verstoord. Dat vertelde de turner vanochtend na zijn podiumtraining in Tokio. ,,Ik hoop zaterdag niet voor spek en bonen mee te doen.”
Door Rik Spekenbrink
Was Zonderland (35) twee weken geleden bij een mediamiddag van de turnbond al vrij eerlijk over zijn fysieke klachten in aanloop naar zijn laatste Olympische Spelen, een paar dagen voor de kwalificatiewedstrijd ging de Fries nog dieper in op wat er precies aan schort.
Mijn lichaam is niet supersterk
In het kort: hij komt energie tekort, en daardoor kracht. Door aanhoudende maag- en darmklachten krijgt Zonderland niet genoeg calorieën binnen. ,,Ik kan niet genoeg eten om voldoende energie binnen te krijgen goed te kunnen trainen”, zei Zonderland in de fraaie Ariake turnhal. ,,Twee dagen trainen is het maximale, dan heb ik een rustdag nodig. Ik wilde het twee weken geleden niet allemaal vertellen, dan zou er misschien ophef van komen. Maar nu denk ik: whatever, het is wat het is.”
Vandaag was bijvoorbeeld zo’n mindere dag. Voor het eerst in de olympische turnhal waren de timing en het gevoel wel goed, maar Zonderland voelde zich bij de podiumtraining ‘wat sloom’, kwam kracht tekort. Hij greep een paar keer mis, al was dat ook uit voorzorg.
,,In een wedstrijdsituatie was dat in principe niet gebeurd, maar ik wilde nu geen risico nemen. De laatste voorwaarde is gewoon meer energie, om het zaterdag vol te houden. Op adrenaline kun je wel meer, maar ook niet een hele oefening. Mijn lichaam is niet supersterk.”
Een rustdag op donderdag, dan vrijdag ‘het lichaam wakker maken’ en dan hopen dat de batterij zaterdag genoeg is opgeladen. Dat is de planning voor Zonderland richting de kwalificatiewedstrijd. ,,Ik hoop vooral dat ik met een goed gevoel aan de stok sta. Dat ik het niveau heb en voel dat ik de finale kan halen. Of het dan lukt of niet, maakt niet eens uit. Maar ik wil niet voor spek en bonen meedoen.”
‘Blije hormoontjes’
Zonderland bekende dat het niet altijd meer even leuk is om atleet te zijn, gezien zijn fysieke klachten van de laatste jaren. ,,Het mooie van topsport is ook keihard trainen, ’s avonds uitgeteld op de bank liggen, en dan de volgende dag weer. Dat is jarenlang altijd gelukt. Maar met het ouder worden kwamen er klachten, zoals problemen met mijn holtes. Ik denk dat dit er ook mee te maken heeft. Je wordt ouder, herstelt minder, zoekt de grenzen op. Ik haal minder plezier vanuit de sport, dat is gewoon zo. Daarom ben ik ook blij met zo’n mooi toernooi nu. Ik wil genieten van de laatste periode.”
Zoals de eerste dagen op het trainingskamp in de provincie Chiba vorige week. ,,Toen zat ik vol blije hormoontjes. Je bent er. En hier in het olympisch dorp, waar je gewoon een wandeling kan maken en met andere sporters kan toeleven naar de wedstrijden, daar krijg je ook energie van. Dat wilde ik nog een keer meemaken en dat heb ik deze week meegepakt.”
En wie weet er zaterdag in het vat blijkt te zitten. Dan moet het gebeuren voor de olympisch kampioen van 2012. ,,En anders is het met twee kinderen ook niet heel erg dat je nu meteen naar huis moet.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Olympische Spelen in Tokio kostten meer dan het dubbele dan geschat
De Olympische Spelen in Tokio hebben meer dan het dubbele gekost dan de oorspronkelijke schatting in 2013. Dat was het jaar dat de Japanse hoofdstad het evenement kreeg toegewezen. -
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
Paralympische Spelen
Boezemvrienden helpen Nederland aan eerste eremetaal in Peking: ‘Er wordt ook verwacht dat we wereldtop zijn’
De Nederlandse zitskiërs Jeroen Kampschreur en Niels de Langen gingen als medaillekandidaten naar de Paralympische Spelen. Op de eerste twee onderdelen belandden ze net naast het podium, maar op de supercombinatie was het maandag raak met zilver en brons. De boezemvrienden hielpen Team NL daarmee aan de eerste medailles in Peking. -
Toch nog prijs voor Sven Kramer: trotse dochter Kae heeft medaille voor papa
Sven Kramer slaagde er op de Olympische Spelen niet in zijn indrukwekkende schaatscarrière af te sluiten met een medaille. De 35-jarige schaatskampioen uit Heerenveen was daar zelf vrij nuchter onder, waarschijnlijk ook omdat hij sinds de geboorte van zijn dochter Kae in oktober 2018 een stuk beter kan relativeren.
-
Zoveel verdienden Irene Schouten en Suzanne Schulting aan hun olympische medailles in Peking
De atleten van TeamNL haalden zeventien medailles binnen op de Olympische Spelen van Peking. Maar leverde ze dat naast alle roem die bij het winnen van een olympische plak komt kijken ook nog wat op in de portemonnee? -
-
-
LIVE | Premier en koning ontvangen olympische medaillewinnaars
De Nederlandse olympiërs die bij de Spelen in Peking een medaille veroverden, worden vandaag opnieuw in het zonnetje gezet. Nadat ze gisteren al werden gehuldigd in het Holland Heineken (t)Huis, staat vandaag een bezoek aan de minister-president en de koning op het programma. Volg het hier live. -
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen?