Volledig scherm
Carl Verheijen, chef de mission van TeamNL voor de Olympische Spelen van 2022 © ANP

Carl Verheijen chef de mission bij Winterspelen van 2022

Oud-schaatser Carl Verheijen zal op de Olympische Winterspelen in van 2022 in Peking de chef de mission van TeamNL zijn. In 2018, in Pyeongchang, werd die rol nog door Jeroen Bijl bekleed. Verheijen won tijdens zijn sportieve carrière brons op de Spelen van Turijn in 2006 op de 10 kilometer en de ploegenachtervolging.

De aanstelling is extra speciaal omdat de 44-jarige Verheijen in de voetsporen treedt van zijn vader Ed. Hij was chef de mission in Turijn, de plaats waar Verheijen dus zijn grootste olympische successen behaalde. ,,Hij stelde zich in dienst van de sporters en had oog voor detail”, zegt Verheijen in het persbericht van de NOC*NSF. ,,Dat heb ik ook. Echt inhoudelijk hebben we er nog niet over gesproken. Maar als ik advies nodig heb, is het antwoord dichtbij.”

Verheijen nam in 2010 afscheid als schaatser, maar deed in de jaren daarna ervaring op. Hij leidde eerder de afvaardiging van TeamNL op de Jeugd Olympische Winterspelen van 2012 en 2016. Hij maakte deel uit van een speciale klas met zes oud-topsporters, die worden opgeleid tot chef de mission. Daartoe behoren ook Pieter van den Hoogenband en Esther Vergeer, chefs op de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio. Verheijen is al in Peking geweest om de eerste indrukken op te doen. Daar zal hij over drie jaar de Nederlandse delegatie vertegenwoordigen en het aanspreekpunt zijn voor sporters, trainers en officials.

Technisch directeur Maurits Hendriks noemt de benoeming van Verheijen in het persbericht ‘een logische keuze’. ,,Als voormalig olympisch schaatser heeft hij zijn sporen in de sport verdiend. Naast zijn successen op de Spelen veroverde hij vijf keer goud op de WK afstanden. Maar net zo belangrijk is dat hij zich na zijn actieve carrière op maatschappelijk vlak heeft bekwaamd in het leiding geven aan meerdere organisaties.”