Carapaz bezorgt Ecuador zeldzame gouden medaille, Mollema net naast het podium
WegwedstrijdRichard Carapaz is in Tokio olympisch kampioen op de weg geworden. De klimmer uit Ecuador bleef in een bloedstollende finale uit de greep van een achtervolgende groep en bezorgde zijn land zo pas het tweede goud in de historie. Bauke Mollema kon een sterke race net niet bekronen met een medaille: hij werd vierde.
Achter Carapaz sprintte de Belg Wout van Aert naar het zilver. Hij bleef op de streep de Sloveense Tourwinnaar Tadej Pogacar net voor. Mollema sprintte ook mee, maar eindigde uiteindelijk op de meest ondankbare plaats. Dylan van Baarle was op de vijftiende positie de tweede Nederlander.
Reactie van Mollema na zijn vierde plek (tekst gaat verder onder de video):
Ook Tom Dumoulin (44ste) en Wilco Kelderman (51ste) reden de zware wegrace uit. Dat gold niet voor Yoeri Havik, die als baanwielrenner het extra plaatsje in de Nederlandse selectie mocht opvullen.
De 28-jarige Carapaz treedt in de voetsporen van zijn landgenoot Jefferson Pérez. De snelwandelaar pakte in 1996 goud in Atlanta en twaalf jaar later brons in Peking. Daarmee gold hij als de enige medaillewinnaar van het Zuid-Amerikaanse land.
Carapaz is de opvolger van de Belg Greg van Avermaet. De olympisch kampioen van Rio de Janeiro reed in Tokio in een knechtenrol voor Van Aert en moest het peloton al snel laten gaan.
De tijdrit bij de mannen staat woensdag op het programma. Dumoulin moet dan de Nederlandse eer zien te verdedigen. De vrouwen komen morgen (wegrace) en woensdag (tijdrit) in actie.
Zo kijkt Dumoulin terug op de wegrace en vooruit naar de tijdrit (tekst gaat verder onder de video
Mikuni Pass
De strijd in de 234 kilometer lange koers ontbrandde zoals verwacht op de Mikuni Pass, een klim van 6,7 kilometer met een gemiddelde stijging van ruim 10 procent, ruim 30 kilometer voor de finish. De Belgen namen op de klim de wedstrijd in handen met Tiesj Benoot die het tempo opvoerde. Kelderman kreeg het moeilijk, ook Dumoulin moest de eerste groep laten gaan. Mollema en Van Baarle klampten aan. Pogacar zette zijn eerste aanval in en kreeg de Canadees Michael Woods en de Amerikaan Brandon McNulty, zijn ploeggenoot bij UAE Team Emirates, met zich mee. Van Aert had geen helper meer bij zich en leidde de achtervolging.
Kort onder de top sloten vier renners aan bij de koplopers, onder hen de Italiaan Alberto Bettiol, de Colombiaan Rigoberto Urán en Carapaz. Niet veel later gevolgd door onder anderen Van Aert en Mollema. De gevreesde klim had daarmee niet voor een beslissing gezorgd. Maar kort erna ontsnapten Carapaz en McNulty. Dat bleek wel de beslissende zet.
Van Aert kreeg geen steun en moest, als gedoodverfde winnaar als het op een sprint aan zou komen, alleen achtervolgen. De Belg, afgelopen zondag winnaar van de slotetappe in de Tour, zorgde ervoor dat de leiders nog in zicht kwamen. Maar met nog 5 kilometer te gaan versnelde Carapaz weer. McNulty haakte af en werd ingerekend. De Ecuadoraan was niet meer te stuiten en kwam solo over de streep.
Slijtageslag
Mollema had niet het gevoel dat hij ergens wat had laten liggen en kon daarom ook leven met de vierde plaats. ,,Ik zat er de hele dag goed bij. De mannen die voor me zitten, pakken verdiend de medailles”, reageerde hij bij de NOS. ,,Natuurlijk probeerde ik nog wel mee te sprinten met Van Aert en Pogacar, maar die mannen zijn gewoon te snel voor mij.”
De Groninger, die na een ritzege met een goed gevoel uit de Tour de France kwam, had onderweg flink afgezien. ,,Het was echt een slijtageslag, met het warme weer en de luchtvochtigheid. Dit is heel anders dan we in Europa gewend zijn. Ik had op het eind ook niet veel meer over.”
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zoveel verdienden Irene Schouten en Suzanne Schulting aan hun olympische medailles in Peking
-
Marijke Groenewoud ondanks val naar olympische finale massastart, Irene Schouten eenvoudig door
Ondanks een val heeft Marijke Groenewoud bij de Olympische Spelen in Peking de finale gehaald van de massastart. De 23-jarige regerend wereldkampioene op dit onderdeel eindigde in haar halve finale als vijfde en dat was voldoende voor de eindstrijd. Daarvoor was een plek bij de beste acht noodzakelijk. Ook topfavoriete Irene Schouten plaatste zich. Ze finishte als vierde in de tweede halve finale. -
PREMIUM
Na drie keer goud is alles anders voor Irene Schouten: ‘Dit is wel echt uniek’
In twee weken tijd groeide Irene Schouten (29) uit tot een van de grootste Nederlandse schaatsers ooit. Nooit was een Nederlander succesvoller op een editie van de Winterspelen dan zij in Peking: driemaal goud en één keer brons. ,,Ja, dit is wel echt uniek.” -
PREMIUM
Na zeventien jaar topsport is het klaar voor Sven Kramer: ‘Er wordt op niemand gewacht, ook niet op mij’
Sven Kramer heeft zijn laatste race gereden. Na zeventien jaar topsport is hij klaar, gaat de grootste schaatser van de afgelopen jaren met schaatspensioen. ‘Dat zijn de wetten van de topsport: meedogenloos. Er wordt op niemand gewacht en ook op mij niet.’ -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
-
-
PREMIUM
Nee, dit waren niet de beste Olympische Spelen ooit
De vrees dat de Winterspelen in Peking zouden worden beheerst door corona, bleek ongegrond. De bubbel werkte, maar tegen een hoge prijs. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.