Brons voor achtervolgingsploeg Wüst, Schouten en Groenewoud pleister op de wond
VideoDe Nederlandse vrouwen hebben brons gepakt op de ploegachtervolging. In de troostfinale waren Ireen Wüst, Irene Schouten en Marijke Groenewoud veel te snel voor de Russinnen. Groenewoud verving Antoinette de Jong na de verloren halve finale tegen Canada.
Nederlands startte sneller dan Rusland en reed een verschil van ruim drie tellen bij elkaar. In de laatste rondes stond het Oranje-trio toe dat de Russinnen weer wat dichterbij kwamen, maar de bronzen medaille kwam geen moment in gevaar. Nederland klokte uiteindelijk 2:56.86 tegenover 2:58.66 voor de nummer vier van de Spelen.
Er was direct na de finish geen sprake van echte feestvreugde. De vrouwen hadden op meer gehoopt. Het goud ging echter naar Canada, na een dramatische val bij de Japanse vrouwen in de laatste bocht van de finale. Zo kreeg de Japanse bondscoach Johan de Wit, eindelijk weer op het ijs na een een verplichte quarantaine wegens een positieve corona-test, een nieuwe tik te verwerken. Remmelt Eldering, de Nederlandse bondscoach van Canada, schreeuwde het uit na de gouden plak van zijn ploeg.
Voor Wüst is het haar dertiende olympische medaille. De 35-jarige schaatsster won eerder op deze Spelen op de 1500 meter haar zesde goud. Ook heeft ze vijf zilveren medailles en nu twee keer brons. Schouten haalt haar derde medaille op deze Spelen. Ze won eerder goud op de 3000 en 5000 meter. Voor Groenewoud is het haar eerste medaille. De Jong won ook al brons op de 1500 en vier jaar geleden brons op de 3000 meter en zilver op de ploegachtervolging.
Op het podium waren er uiteindelijk toch flinke glimlachen te zien bij de vier Nederlandse vrouwen. Het meeste plezier was er echter uiteraard voor Canada. ,,Brons was het hoogst haalbare, meer zat er niet in", concludeerde Irene Schouten bij de NOS. ,,We hebben ons best gedaan en daar komt brons uit. De andere teams zijn beter.”
Slechts één keer goud
Nederland wist op het ploegonderdeel, dat wordt verreden sinds de Olympische Spelen van Turijn in 2006, slechts één keer goud te halen bij de mannen en vrouwen. Beide teams veroverden de olympische titel bij de Spelen van Sotsji in 2014. De vrouwen verloren bij de Spelen in Pyeongchang vier jaar geleden de finale van Japan.
De schaatssters hadden zich met de derde tijd geplaatst voor de halve finales. Dat was een allesbehalve vlekkeloze rit, maar bovenal was hij ruim 3 seconden langzamer dan Japan en Canada. Het trio was na afloop ook ontevreden en in interviews leek ook weinig chemie tussen Wüst, Schouten en De Jong.
In de halve finale stuurde bondscoach Jan Coopmans exact dezelfde opstelling het ijs op. Oranje begon snel tegen de Canadezen en nam een kleine voorsprong. De drie Canadese schaatssters, Valerie Maltais, Ivanie Blondin en Isabelle Weidemann, reden echter dicht bij elkaar en haalden als team een hoger tempo dan het Nederlandse team, dat niet zo goed in formatie schaatste. In de laatste rondjes kon Schouten op kop die achterstand niet meer goedmaken.
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ivo de Bruin ‘supertrots’ ondanks missen finale viermansbob
-
Irene Schouten straalt na historische prestatie op Spelen: ‘Dit had ik niet durven dromen’
Irene Schouten zette vandaag de kroon op het werk door goud te pakken op de massastart. Met driemaal goud en een keer brons mag ze zich nu zelfs de succesvolste Nederlandse olympiër op één Spelen noemen. ,,Alles valt hier samen”, concludeerde ze stralend bij de NOS. -
Worden Russen en Belarussen geweerd van Olympische Spelen? ‘Wij moeten politiek-neutraal blijven’
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is geen scheidsrechter in een politiek conflict. Dat heeft voorzitter Thomas Bach gezegd tijdens een toespraak. Hij verdedigde daarmee andermaal het standpunt van zijn organisatie om Russen en Belarussen mogelijkerwijs onder neutrale vlag toe te laten tot de Olympische Spelen van Parijs in 2024. -
PREMIUMAnalyse
Mooie olympische successen, maar schaatsoogst in Peking roept ook veel vragen op
De Winterspelen van Peking zijn voor het langebaanschaatsen het minst succesvolle van de afgelopen twaalf jaar. Er was prachtig goud, maar er blijven ook veel vragen over. -
PREMIUM1
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun.
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
-
-
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
Egypte wil in 2036 als eerste Afrikaanse land Olympische Spelen organiseren
Egypte wil in 2036 de Olympische Spelen organiseren. Dat heeft het land aan voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité laten weten. Mocht het zover komen, dan zou het de eerste keer zijn dat de Olympische Spelen op Afrikaanse bodem worden gehouden.