Britse bobsleeër liet zichzelf op tv uit een kanon schieten om Spelen te halen
Tobstar, Super T, Toblerone, Toby-time, Horselegs. Voor iemand met een maagdelijk witte erelijst heeft Toby Olubi aardig wat bijnamen. Toch is dat niet zo gek. De passie en originaliteit waarmee de Britse bobsleeër zijn dromen najaagt, zijn hartverwarmend. Om geld te verdienen liet hij zichzelf in een Britse tv-show zelfs uit een kanon schieten.
De bobsleeërs worden wel gesponsord door de Britse bond en de nationale loterij, maar het is niet genoeg om van te leven. Door het drukke wedstrijd- en trainingsschema, met veel reizen naar het buitenland, valt het ook niet mee om er een baantje bij te nemen. Dus besloot Olubi het anders aan te pakken. ,,Ik deed wat ik kon, en onderzocht iedere mogelijke manier om geld te verdienen", vertelt de Brit op de officiële site van de Spelen. ,,TV-shows sprongen er uit."
Zo deed hij mee aan de BBC-spelletjesshow Can't Touch This. Daarin hebben de deelnemers maar één doel: hun prijs aanraken. Dat klinkt echter makkelijker dan het is. Deelnemers moeten halsbrekende toeren uithalen, Olubi al helemaal. Een kanon schoot hem - volgens dagblad The Sun - 12 meter de lucht in. Beelden ontbreken helaas, maar hij zou een geldbedrag hebben gewonnen.
(Tekst loopt door onder de foto)
Deal or no Deal
Bij The Cube, een spel waarin deelnemers vanuit een kubus van vier bij vier bij vier opdrachten moeten uitvoeren, won hij niks. Maar bij Deal or no Deal liep het anders. In het Endemol-spel, een afgeleide van het befaamde koffertjesspel van Postcodeloterij Miljoenenjacht, ging hij met 12.000 pond naar huis. ,,Vergeet de menselijke kanonkogel en de bobslee: ik heb me nog nooit zo nerveus gevoeld als bij Deal or no Deal."
Spijt heeft hij niet. Hij kwam bij toeval in de bobslee terecht, in 2013, toen de Britse bond snelle mannen zocht voor de Olympische Spelen van Sotsji. Van oudsher worden de olympische sleeën bemand door sporters met een verleden in de atletiek. Zo doet er in Pyeongchang ook een Roemeen mee die 15 keer nationaal speerwerpen was. Ook Olubi heeft een verleden als sprinter.
Het missen van de Spelen in 2014 ontmoedigde Olubi niet. ,,Sindsdien heb ik bobslee geleefd, geademd en geslapen en alles gedaan om mijn doel te bereiken." Voor The Guardian was Olubi's mooie verhaal genoeg reden om hem een 'solid gold inspiration' te noemen. Al te hoog zijn de verwachtingen van de krant echter niet. ,,Het enige wat je bij een tv-show als The Cube feitelijk hoeft te doen is een bal in een mand gooien, dus misschien moeten we onze verwachtingen wat temperen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Primeur voor Finland: eerste ijshockeygoud na gewonnen finale tegen Rusland
De laatste gouden medaille op de Olympische Spelen van Peking is een prooi geworden voor de Finse ijshockeyers. In de finale werd met 2-1 afgerekend met de Russische atleten. Voor Finland betekende het een primeur, want nooit eerder won het land goud bij het ijshockey. -
Podcast | Goodbye Peking: de grote terugblik op de Olympische Winterspelen
Zoals elke middag blikken Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam vanuit Move Amsterdam terug op de Olympische dag. -
PREMIUMAnalyse
Mooie olympische successen, maar schaatsoogst in Peking roept ook veel vragen op
De Winterspelen van Peking zijn voor het langebaanschaatsen het minst succesvolle van de afgelopen twaalf jaar. Er was prachtig goud, maar er blijven ook veel vragen over.
-
PREMIUM
Kaartverkoop Olympische Spelen Parijs begonnen: ‘Helft van alle kaarten kost minder dan 50 euro’
Vandaag gaan de online loketten open voor de Olympische Spelen in Parijs in 2024. De Franse hoofdstad rekent op vele miljoenen extra toeristen. Het is voor het eerst in 100 jaar dat Frankrijk de Spelen weer organiseert: de laatste waren in Parijs in 1924. -
-
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Oranje boven: Schouten en Schulting loodsen TeamNL naar toppositie in medailleklassement bij de vrouwen
Dat Nederland in Peking het medaillerecord van de vorige twee Olympische Winterspelen evenaarde, kwam zeker niet door de uitzonderlijke prestaties van de mannelijke atleten. Het waren de vrouwen die de kar trokken voor TeamNL. Als je het medailleklassement opsplitst, presteerden zij zelfs beter dan alle andere landen.