Online vergaderen hoeft niet Instagramproof: het is geen datingshow
Draag mooie kleren, maak je op, zorg ervoor dat je achtergrond wat uitstraalt. Een mooie boekenkast, met intellectuele boeken, of zoiets. Behalve veel virologen, zijn er de laatste tijd allerlei online-vergaderen-experts opgestaan. En zij slaan nogal door.
Voorkom dat alleen je hals en het plafond zichtbaar zijn of alleen het toefje haar wat je nog hebt (een mannending). Kijk niet naar beneden, zorg voor het juiste licht in je gezicht, niet pulken, maak oogcontact (of juist niet) en kantel je hoofd. Pauzeer tussen het online vergaderen door, zodat je je kunt resetten. En plak een post-it over je eigen gezicht, zodat je niet wordt afgeleid door jezelf.
Nieuw fenomeen
Het is geen grap, maar deze tips van deskundigen zag ik daadwerkelijk allemaal voorbij komen. Een snelcursus: hoe maak ik online vergaderen pas echt zwaar, ingewikkeld en gecompliceerd? Zelfbenoemde kenners buigen zich massaal over het nieuwe fenomeen dat door corona zo gewoon is geworden. En ze doen alsof ze al jaren met dit bijltje hakken. Dat is niet zo.
Snurkende hond
Sinds maart werk ik thuis. Echt thuis thuis. Af en toe maak ik een uitje naar een voetbalwedstrijd of heb ik een keer een schaarse afspraak buiten de deur, maar verder breng ik mijn tijd door aan de tot werkplek omgebouwde eettafel. Alleen, met een snurkende hond strak tegen mijn stoelpoot aan. Interviews gaan per telefoon of Facetime en onlinemeetings hou ik voornamelijk met collega’s. Ik weet dus waar ik het over heb.
Laat alleen slimme boeken op de achtergrond zien als je ze ook echt hebt gelezen en ze daar altijd al stonden
Les 1 van een echte thuiswerker: ‘Een online vergadering is geen Instagram waar je lonkend en pronkend in je beste pose hoeft te verschijnen’. Ik heb ontdekt dat het gemis van mascara en een poedertje amper opvalt op een scherm. Heb ik onder die nette top weleens een joggingbroek aan? Ik sluit het niet uit. En het kan zo maar gebeuren dat er aan mijn voeten vier maten te grote Adidas-slippers bungelen. Ziet niemand.
Les 2: ‘Wees blij dat je elkaar nog kunt treffen’. Dat ik regelmatig mijn collega’s digitaal kan ontmoeten, vind ik een feest. Live zagen we elkaar veel minder. We begonnen wat ongemakkelijk, met alleen het voorhoofd van een collega, babygeluiden en een luidruchtige parkiet (of kanarie, we zien ’m nooit) op de achtergrond bij een ander. Ik werd er door een collega op gewezen dat ik een gewei op mijn hoofd had van het hertenkopje achter mij. Lachen we allemaal hard om.
Les 3: ‘Volgens de kenners is lichaamstaal online heel belangrijk. Glimlach, knik je hoofd licht en gebruik een hogere stem (hoe dan?) om een positief gevoel uit te stralen. Kantel je hoofd als je wilt zeggen: ik hoor je’. Wow, denk daar allemaal maar eens aan als je met twintig man in een meeting zit en je piepklein in beeld bent. En vooral: wat een toneel. Het is toch geen datingshow of wel?
Les 4: ‘Laat alleen slimme boeken op de achtergrond zien als je ze ook echt hebt gelezen en ze daar altijd al stonden’. Anders ben je een behoorlijke flapdrol en mag je nooit meer iets zeggen over de fakebeelden op sociale media. Nu we bij ons bedrijf de optie ‘achtergrond veranderen’ hebben gekregen, wil ik best voor de lol de halfslachtige indruk wekken dat ik op een ver strand zit of in een Japanse bloementuin.
Maar met een druk op de knop zit ik weer doodgewoon aan mijn Achterhoekse keukentafel. Met soms veel te grote badslippers. Het is even niet anders.
Bekijk hier onze video’s met tips voor als je thuiszit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Annemarie gaat viraal nadat ze in hotel zit op kosten van verbouwende buurman
Door alle negatieve verhalen over relschoppers dreigt een positief bericht nogal eens te worden ondergesneeuwd. Annemarie bewijst dat er niet getwijfeld hoeft te worden aan de goedheid van de mens. Wanneer nét haar tentamenweek begint, start er een verbouwing bij de buren. Maar dan krijgt Annemarie een berichtje van de buurman. ‘Boek een werkplek in het Lloyd-hotel en stuur me een tikkie.’ -
PREMIUM
Zo blijf je fit zonder sportschool: ‘Ik pak gewoon mijn bezem’
De sportscholen zijn dicht maar de kerst- en coronakilo’s vliegen er deze dagen aan. Hoe krijg je die er weer af zonder sportschoolapparaten? Bekende én onbekende sportschoolhouders weten raad, zoals Arie Boomsma. Van squats met je kind op je nek tot buffelen met pannendeksels. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
Lego aan huis is een gat in de markt: Roy (41) gaat populair speelgoed verhuren
De zevenjarige Kyan uit Doetinchem waant zich in een snoepwinkel. Eigenhandig bouwde hij van 4.200 LEGO-stukjes een exact schaalmodel van een Liebherr 9.800 graafmachine. ,,Hij is er tussen de 15 en 20 uur mee bezig geweest. En heeft er zelf voor gespaard’’, zegt vader Roy Hartman. -
-
-
Frank in quarantaine
Het virus is geen denkend wezen, het is een organisme dat zich verspreidt
Frank Poorthuis schrijft dagelijks over het gezinsleven tijdens corona. Tweede golf, dag 96. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
Het Glaezen Hûûs is klaar: ‘De muren komen echt op je af’
Vier dagen lang aan de bar hangen in een café, wie kan dat vandaag de dag nog zeggen? Jim Stremme en Gerrit van Loon lieten zich opsluiten in De Biet om geld op te halen voor de noodlijdende horeca op Schouwen-Duiveland. Veel knaken leverde dat niet op, wel een hoop slap geouwehoer.