Iris’ nier zit nu in het lichaam van wildvreemde Christel: ‘Ik dacht nooit: had ik het maar niet gedaan’
Geven en nemen, de ultieme kerstgedachte. In lijn met dit idee, kon Christel van der Leest uit Heesch zich geen mooier kerstcadeau voorstellen. Zij kreeg van ‘wildvreemde’ Iris van Gelder in november een nier cadeau. In gesprek met de gever en nemer.
Op het eerste gezicht zijn er overeenkomsten bij het zien van Christel van der Leest (50) uit Heesch en Iris van Gelder (37) uit Maasbommel: een hoop beterschapskaarten, bossen bloemen en heliumballonnen in hun woonkamers om de twee sterkte te wensen.
Waar Iris zonder gemak even naar de keuken loopt om drinken te pakken, waakt Christel op het bewaren van de 1,5 meter afstand en blijft zij met een dekentje op de bank zitten. Iris is nu getekend met vijf littekens op haar buik: vier ter grootte van 1 centimeter en een van ongeveer 7 centimeter. Christel heeft er één, maar zij is twee keer geopereerd. Christel licht een tipje van de sluier op: ,,Het ging niet van een leien dakje.”
‘Ze heeft zo’n sterke blik’
Dinsdag 3 november 2020. Die datum stond in beider agenda's vetgedrukt. Dé dag van de niertransplantatie was daar. Nadat Iris vorig jaar op Facebook de hartenkreet van Christel zag - vanwege cystenieren had ze met spoed een nieuwe nier nodig - schoot ze in de actiestand. Ze kende haar niet, maar kon zich wel in Christel verplaatsen. Iris: ,,Ik heb ook twee dochters en een lieve man. Dan wil je écht kunnen leven en ook ooit oma worden.” Christel: ,,Ik zag Iris’ bericht en haar profielfoto: ze heeft zo'n sterke blik. Dat gaf direct vertrouwen.”
De tijd tikte. Kreeg ik Iris’ nier niet op tijd, dan zou ik een kunstnier krijgen om in leven te blijven. Een nierdialyse met heftige bijwerkingen
Toen rinkelde de donderdag voor 3 november de telefoon: de operatie werd geannuleerd vanwege corona. Iris schoot in de paniekstand: ,,En nu dan? Er werd geen alternatieve datum genoemd. Ik had alles op mijn werk geregeld - mijn vervangster was al ingewerkt - en mijn man had vrij geregeld.” Voor Christel voelde dit bericht alsof de grond onder haar voeten wegzakte.
,,De tijd tikte. Kreeg ik Iris’ nier niet op tijd, dan zou ik een kunstnier krijgen om in leven te blijven. Een nierdialyse met heftige bijwerkingen. Vele patiënten zeggen: ‘dialyseren is niet leven maar overleven’. Ook werd ik ontzettend bang. Bang dat Iris corona zou krijgen of om de één of andere reden tóch terug zou krabbelen.”
Iris: ,,Ik belde mijn directrice en zei: ‘Ik ben er maandag weer’.” Ondertussen hield ze nauwlettend haar telefoon in de gaten. Iris: ,,Bij ieder bliepje dacht ik: het ziekenhuis! Ook durfde ik geen plannen te maken, want wie weet riep het ziekenhuis mij op en dan moest ik er zijn voor Christel. Ik moest verder met mijn leven, maar ik stond ook stil.”
‘Eén nier is nooit hetzelfde als twee nieren’
Uiteindelijk kon de geplande ingreep precies drie weken later alsnog doorgaan: op dinsdag 24 november.
De dag ervoor werd Iris opgenomen. Iris: ,,Ik had de kinderen goed voorbereid. Mijn man en ik zijn ooit twee nachtjes naar Londen geweest, en verder ben ik er altijd voor ze.” Iris’ ouders bleven bij de kinderen toen Iris naar het ziekenhuis ging, al waren zij niet erg enthousiast over deze beslissing van hun dochter.
In het ziekenhuis voelde haar opname onwennig. ,,Want ik heb niks. Ik ben juist kerngezond”, zegt Iris. Om 08.00 uur werd ze naar de operatiekamer gereden. Opluchting bij Christel, die inmiddels ook in het ziekenhuis was opgenomen: ,,Nu kan ze in ieder geval geen nee meer zeggen.” In de operatiekamer viel Iris met muziek van Armin van Buuren in slaap. Alles verliep volgens plan. ,,Alleen ben ik helemaal vergeten te vragen of de arts een foto wilde maken van mijn nier, op een schoteltje ofzo. Dat was voor deze transplantatie mijn grootste wens.”
Geen zenuwen
Om 11.00 uur werd Christel opgehaald voor de operatie. ,,Ik had geen zenuwen. Sterker nog: ik had er enorm veel zin in. Ik kreeg mijn leven namelijk terug.”
Iris bekroop een gevoel van angst toen ze na haar operatie weer op de kamer was. ,,Plassen via de katheter lukte een tijdje niet. Meteen schoot er door mijn hoofd: doet mijn ene - en nu enige - nier het niet meer?” Uiteindelijk mocht de katheter er donderdag uit en mocht Iris drie dagen na de operatie naar huis.
De avond voor haar ontslag zag ze Christel in het ziekenhuis. Iris: ,,Met bed en al werd ik naar haar toe gereden, door de keldergangen van het ziekenhuis. Dan besef je wel: ik heb het toch maar mooi even geflikt.” Christel: ,,Ik kon haar niet genoeg bedanken. Wat zij heeft gedaan, is niet in woorden uit te drukken. Als blijk van dank gaf ik haar een armband van Pandora cadeau. Met vier bedeltjes: eentje van mijn man, twee van mijn dochters en één van mijn ouders. Zij zijn Iris ook immens dankbaar.”
Zonder dat de twee het wisten, gaf Christel Iris nóg een dankbaar cadeau. De foto van haar nier. Niet op een schoteltje, maar wel van het moment dat het orgaan in Christels buik geplaatst werd. Christel: ,,Op mijn verzoek gemaakt.” Iris: ,,Wie vraagt er nu om zo'n foto? Bovendien wist Christel niet eens dat dit mijn grote wens was. Dat laat zien dat we inderdaad een match zijn.”
‘Toen ik moest spugen, voelde ik mijn buikwand openscheuren’
Christels lichaam stootte na een paar dagen toch Iris’ nier af. Een kans van 10 procent. Christel: ,,Ik had enorme maagpijn. Toen ik moest spugen, voelde ik mijn buikwand openscheuren.” Alle toeters en bellen gingen af: Christel moest weer geopereerd worden. Via een infuus kreeg ze vervolgens een ATG-kuur om bepaalde witte bloedcellen kapot te maken. ,,En dat gaf de nodige bijwerkingen: nog steeds dat beroerde gevoel en een helse jeuk.”
Inmiddels biedt Iris’ nier in Christels lichaam haar meer kwaliteit van leven. Eerst had ze 7 procent nierfunctie. Een 55-jarige met ernstig verlaagde nierfunctie - nog 30 tot 15 procent nierfunctie - sterft gemiddeld ruim 12 jaar eerder. Nu heeft Christel - krap een maand na de ingreep - 65 procent nierfunctie. Iedere dinsdag gaat ze naar het Radboudumc voor haar wekelijkse metingen.
Ze slikt 25 soorten medicijnen per dag. Trap lopen is een enorme opgave, ze is enorm moe en buiten een wandeling maken in de frisse lucht is nog een stap te ver. Christel: ,,Ik voel mij nu nog niet beter dan voor de operatie. Toen was ik de dag nadat goede vrienden kwamen borrelen knock-out. Maar ik heb er vertrouwen in dat het goed komt.” Toch is Christel door de zware kuur vlak voor de kerstdagen weer in het ziekenhuis is opgenomen.
Voor de huidige lockdown bracht ik de kinderen alweer lopend naar school. Ook heb ik met mijn vader de kerstboom uitgekozen en zelf versierd
‘Nooit gedacht: had ik het maar niet gedaan’
Iris: ,,Voor de huidige lockdown bracht ik de kinderen alweer lopend naar school. Ook heb ik met mijn vader de kerstboom uitgekozen en zelf versierd. Waar ik dat normaal in een uur doe, was ik nu de hele ochtend bezig kerstballen in de boom te hangen. Mijn concentratie en conditie zijn nog niet de oude.”
Ze is er honderd procent van overtuigd: ,,Het had wat voeten in de aarde, maar ik heb nooit gedacht: had ik het maar niet gedaan.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Fadi gaat viraal met tweet over vader die na 25 jaar herenigd wordt met oude vriend uit Irak
Toen Fadi drie jaar oud was, vluchtte hij met zijn ouders vanuit Irak naar Nederland. Omdat Fadi nog jong was, heeft hij weinig herinneringen aan het leven in Irak. Zijn ouders daarentegen wel. Het is voor hem dan ook extra mooi om te zien dat zijn vader na 25 jaar weer in contact komt met een oude vriend uit Irak via Facebook. ,,Heel even dacht ik dat ik vader was van een tienerdochter.” -
PREMIUMVideo
Hoe Kees (56) in Thailand een schildpad met zijn naam kreeg: ‘Droom van elke duiker’
Kees Slot (56) uit Kampen heeft een karetschildpad die zijn naam draagt rondzwemmen in Thailand. Onderzoekers van een project om schildpadden te identificeren kwamen bij hem uit nadat hij een video van een schildpad in de Golf van Thailand online had geplaatst. ,,Dit is de droom van elke duiker.” -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
PREMIUM
Zo blijf je fit zonder sportschool: ‘Ik pak gewoon mijn bezem’
De sportscholen zijn dicht maar de kerst- en coronakilo’s vliegen er deze dagen aan. Hoe krijg je die er weer af zonder sportschoolapparaten? Bekende én onbekende sportschoolhouders weten raad, zoals Arie Boomsma. Van squats met je kind op je nek tot buffelen met pannendeksels. -
-
-
Frank in quarantaine
Het virus is geen denkend wezen, het is een organisme dat zich verspreidt
Frank Poorthuis schrijft dagelijks over het gezinsleven tijdens corona. Tweede golf, dag 96. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
Vriendinnengroep deelt tientallen kerstpakketten uit: ‘Sommige mensen schoten vol’
Eenzame senioren in Ammerzoden en Well werden vlak voor kerst verrast met een goedgevuld kerstpakket en een kleine aubade. Gemaakt en bezorgd door een vriendinnengroep uit Ammerzoden. ‘Niemand hoort eenzaam te zijn tijdens de feestdagen’.