Volledig scherm
Drukte aan het Galderse meer. Archieffoto Edmund Messerschmidt/ het fotoburo

Zwemmen in natuurwater: waar wel en waar niet in West-Brabant?

BREDA - Met deze zomerse temperaturen is de verleiding groot om in natuurwater verkoeling te zoeken. Maar dat mag lang niet overal. Zwemmen op sommige plaatsen is niet alleen gevaarlijk, je riskeert ook een boete van 140 euro. 

Elk jaar vallen er doden en gewonden in natuurwater. Zwemmers staan namelijk niet altijd stil bij de risico's ervan. Rijkswaterstaat zet daarom de gevaren op een rij. 

Gevaren
Allereerst is daar de scheepvaart. Grote schepen zorgen voor een zuigende werking: een sterke stroming en draaikolken. Ook in ondiep water kun je meegetrokken worden door de stroming. Bovendien zijn zwemmers lang niet altijd zichtbaar voor een schipper. En al zijn ze zichtbaar: een groot schip kan niet zomaar uitwijken.

Ook kramp en onderkoeling liggen op de loer. Door de stroming en diepteverschillen kan de temperatuur van het water sterk wisselen. Als zwemmer kun je door koud water kramp krijgen of onderkoeld raken. Het zwemmen kan daardoor zelfs onmogelijk worden.

Boete
Sommige mensen vinden het dan ook leuk en spannend om van een brug af te springen, maar ook daar kleven gevaren aan. Als je verkeerd neerkomt, kun je botbreuken of een klaplong oplopen. Bovendien kun je in troebel water niet zien wat er op de bodem ligt. Verschillende voorwerpen kunnen voor lelijke verwondingen zorgen. Sterker nog: het springen van een brug is eigenlijk verboden, evenals het zwemmen bij bruggen.

Dat is niet het enige dat verboden is. Ook de volgende dingen leveren je een boete van 140 euro op: zwemmen in de vaarweg van rivieren, in kanalen, in de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen, in de buurt van een sluis, stuw of ballenlijn, in de routes van veerponten, in en rond havens, in snelvaargebieden en op plekken die als verboden gebieden zijn aangewezen. 

Waterkwaliteit
Dan is de staat van het water nog buiten beschouwing gelaten. Zwemwater.nl brengt in kaart waar je schoon en veilig kunt zwemmen. Gelukkig is dat in onze regio op veel plekken. Van west naar oost:

Tholen
Op het eiland Tholen kun je op verschillende plekken veilig zwemmen: bij Stavenisse badstrand, Sint Maartensdijk Muiepolder badstrand, Sint Annaland badstrand, Sint Philipsland badstrand, Bergse Diepsluis Noord badstrand. Op al deze plekken is de waterkwaliteit goed of uitstekend.

Regio Bergen op Zoom
Ook de kwaliteit van het water in de Binnenschelde in Bergen op Zoom is de laatste vier jaar geschaald in de klasse 'goed'. Bij de recente controle was alles in orde. Ook bij De Eendracht in Nieuw-Vossemeer is dat het geval.

Regio Roosendaal
Bij de Ottermeerhoeve in Nispen is de kwaliteit zelfs uitstekend. Ook daar kun je veilig zwemmen. 

Regio Etten-Leur en Moerdijk
Het zwemwater bij de Westpolderplas in Etten-Leur is ook als uitstekend beoordeeld. Daar mag je zwemmen. Dat is niet het geval bij de Plas op de Markeplaat tussen Zevenbergen en Etten-Leur. Alhoewel de kwaliteit van het water in de laatste vier jaar als uitstekend is beoordeeld, is er bij de laatste controle blauwalg aangetroffen. Daardoor is er grote kans op huidirritatie en maag-/darmklachten. Zwemmen wordt ontraden. 

Regio Breda
Zwemplas De Kuil aan de Weimersedreef in Breda is gewoon toegankelijk. Bij de laatste controle was alles in orde. De Asterdplas aan de Rietdijk in Breda krijgt een negatief zwemadvies. De kwaliteit van dit zwemwater is de afgelopen vier jaar gemeten en beoordeeld als 'slecht'. De kans op gezondheidsklachten na het zwemmen is hier hoger dan gemiddeld. 

Bij de Galderse Meren mag je wel gewoon zwemmen: het water is daar 'uitstekend'. Dat is ook het geval bij de Laarse Heide in Zundert. 

Regio Oosterhout
Zwemmen in de Plas aan de Reeweg in Hooge Zwaluwe en Biesbosch Marina in Drimmelen is geen probleem. Ook daar is het water schoon. 

Volledig scherm
Zwemwater in de regio.

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
RUST
2-2
ExcelsiorEXC
away logo
home logo AjaxAJA
14:30
FeyenoordFEY
away logo
home logo Willem IIWIL
14:30
FC GroningenGRO
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
16:45
PSVPSV
away logo

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
1013 stemmen