Volledig scherm
© BN DeStem

Zoutzuur gelekt bij Sabic in Bergen op Zoom: sein ongeval meester gegeven

BERGEN OP ZOOM - De brandweer is donderdag aan het begin van de avond uitgerukt voor een zoutzuur-lekkage bij Sabic in Bergen op Zoom. In eerste instantie meldde de Veiligheidsregio dat er 1500 liter was gelekt, maar later werd dit bijgesteld naar 80 liter. Rond 20.00 uur was de situatie onder controle en ging de brandweer terug naar de kazerne. De brandweer van Sabic handelde vanaf dat moment de situatie verder af. Er raakte niemand gewond.

Volgens Sabic-woordvoerder Peter van den Eijnden ging het om verdunde zoutzuur dat uit een leiding lekte. De brandweer heeft de stof die lekte verder zwaar verdund met water. 

De melding van het lek bij het chemisch bedrijf aan de Plasticslaan kwam om 18.25 uur. Het zoutzuur lekte uit een leiding die over de weg naar buurbedrijf Cargill loopt.

Het lek werd vervolgens gestabiliseerd en gedicht. Het bleek volgens Van den Eijnden dat het zoutzuur lekte bij een pakking aan de leiding op het terrein van Sabic. "Ik ben blij dat er geen persoonlijke ongevallen zijn gebeurd." Wel betreurt hij het dat het lek is ontstaan. "Je wilt dit niet hebben als bedrijf. We gaan uitzoeken wat er precies is gebeurd."

Het zoutzuurVolgens Van den Eijnden is door het zwaar verdunnen van de gelekte stof ook geen schade aan het milieu ontstaan.  

De straat werd afgezet. Dat de Burgemeester Peterssluis tijdelijk is afgesloten voor alle verkeer vanwege een spoedreparatie noemt Van den Eijnden een geluk bij een ongeluk. Het verkeer dat normaal via de brug zou komen, had anders met een afgesloten weg te maken gekregen vanwege de lekkage. 

Voor de omgeving golden verder geen waarschuwingen.

Volledig scherm
Lekkage bij Sabic in Bergen op Zoom. © Christian Traets/MaRicMedia

poll

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

  • Eens (57%)
  • Oneens (43%)
575 stemmen