Volledig scherm
© Hollandse Hoogte

Zorg over gevolgen bij incidenten azc Breda

BREDA - Als er straks, wanneer in het voormalige belastingkantoor In Breda een asielzoekerscentrum (azc) is en er een incident plaatsvindt dat buurtgenoten linken aan de vluchtelingen, dan 'breekt de pleuris uit'. Die waarschuwing was donderdagavond te horen tijdens een bijeenkomst van de wijkraad Rondom Haagdijken.

Omwonenden vonden het ongelofelijk dat in alle nota's die zijn volgeschreven over de komst van 400 tot 450 asielzoekers naar het pand aan de Gasthuisvelden in Breda, met geen woord wordt gerept over de veiligheid van de omgeving waar het azc komt. 

Pal naast een volkswijk. En dan ook één waar bewoners niet schromen om het heft in eigen handen te nemen als zij het gevoel krijgen dat overheidsinstanties hen in de steek laten.

En dat gevoel heerst er en werd donderdagavond nog eens bevestigd door de afwezigheid van sleutelfiguren als de wijkagent, de stadsmarinier, een wethouder en een vertegenwoordiger van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Allemaal keurig uitgenodigd, maar niet gekomen. Lokale politici waren er wel. (van CDA, D66, Breda'97, PvdA en GroenLinks).

Maar ook het aantal buurtbewoners dat afkwam op de oproep om de zorgen te delen met de wijkraad, was klein. "Niet gek", vertelde één van de aanwezigen. "De meeste mensen uit de Gampel hebben het idee dat het geen zin heeft. De beslissing is al genomen. Maar dat betekent niet dat ze er blij mee zijn. Tachtig procent maakt zich zorgen over de komst van de asielzoekers." Helemaal door het aantal. "Tweehonderd was nog wel beheersbaar geweest, maar vierhonderd is te veel."

Waar voor wordt gevreesd? Overlast. Inbraakjes, vechtpartijtjes. "Want die komen er. Die zijn er ook in De Boschpoort. Dat hebben wij van die buurt gehoord." Maar dat klopt niet, meende onder meer CDA'er Peter Elbertse. "Ik heb met heel veel mensen daar gepraat. De meesten hebben geen klachten."

De wijkraad inventariseert de zorgen en brengt ze over aan de gemeente Breda.

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (60%)
  • Oneens (40%)
620 stemmen