Volledig scherm
ANP

Zonnepanelen worden onderdeel van lesprogramma van De Nassau

BREDA - Oud-leerling Tjeu Poeth had het in 2012 in zijn profielwerkstuk al berekend: het is rendabel voor de Bredase scholengemeenschap De Nassau om zonnepanelen te plaatsen. Poeth mocht het gisteren vertellen bij de officiële ingebruikneming van 920 zonnepanelen op het dak van het gebouw aan de De La Reijweg. Het zijn tweehonderd panelen meer dan Poeth zelf destijds berekend had. 

"Ik ging er toen vanuit dat de school zo vijftig procent van het stroomverbruik zelf kon opvangen, maar het blijkt zelfs meer dan zeventig procent te zijn." Poeth, die inmiddels een lerarenopleidingen volgt, zei binnenkort terug te komen op de school om met leerlingen om de tafel te gaan zitten, die over hetzelfde thema een profielwerkstuk gaan maken.

Daarbij gaan ze onder meer onderzoeken of de voorspelde energie-opbrengst daadwerkelijk wordt gehaald.

Het plaatsen van de zonnepanelen op De Nassau is voor de school meer dan een alleen een duurzaamheidsactie of geldbesparing. De school maakt het zonneproject ook nadrukkelijk onderdeel van het lesprogramma. Behalve dat het in profielwerkstukken terugkeert, wordt het bijvoorbeeld ook behandeld in de lessen natuurkunde. Ondertussen kunnen de leerlingen de energieopwekking voortdurend volgen via een groot scherm in de aula.

De Nassau is de eerste middelbare school in Breda waar zo'n grootschalige zonne-energieproject van start is gegaan. Het OLV en het Stedelijk Gymnasium hebben wel al zonnepanelen, maar dat is op een meer kleinschalig niveau. Ook die scholen krijgen binnenkort echter meer panelen. Building Breda, een vereniging die de huisvesting van alle middelbare scholen in Breda regelt, gaat in totaal 5.000 panelen plaatsen op schoolgebouwen.

Lees dinsdag meer in BN DeStem. 

  1. Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord
    Overwinning

    Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord

    Drie dagen na het bekerechec bij Achilles'29 verlaat NAC op een historische avond juichend de Rotterdamse Kuip. Een treffer van Giovanni Korte voor rust en een late treffer van invaller Thomas Enevoldsen waren voldoende om landskampioen Feyenoord in eigen huis te vloeren: 0-2. Na rust pas wist de ploeg van Giovanni van  Bronckhorst het veldoverwicht om te zetten in kansen. Kramer en Amrabat waren dicht bij de gelijkmaker, maar toen zelfs ook een strafschop niet besteed was aan Kramer lag de weg naar een Bredase zege wagenwijd open. Uiteindelijk loodste Feyenoord-doelman de gasten definitief dat pad op. Na zijn blunder was het voor Enevoldsen kinderspel om de 0-2 binnen te schuiven. Het eerste half uur was er eigenlijk maar één ploeg aan de bal. Op een voor het legioen veelbelovende eerste hoekschop na 44 seconden voetballen na kon Feyenoord haar overwicht echter geen moment omzetten in doelgevaarlijke daden. Een kopbal van Jan Arie van der Heijden (uit een corner) scheerde de lat. Bij de enige scherpe dieptepass van de Rotterdammers (op El Ahmadi) lag NAC-doelman Mark Birighitti in de weg. Veel dreigender was het 'offensief' van Feyenoord niet. 

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
701 stemmen