Volledig scherm
© THINKSTOCK

Zonnepanelen steeds vaker bij dieven in trek

BREDA - Het aantal diefstallen van zonnepanelen neemt snel toe. Nu steeds meer Nederlanders panelen op hun dak laten plaatsen, wordt ook het dievengilde steeds actiever. Bij het politiekorps West-Brabant/ Zeeland kijken ze er niet meer van op. "Vroeger waren het de cv-installaties die op bouwplaatsen werden gestolen. Geen nieuwbouwwoning leek veilig. Nu zijn het de zonnepanelen", zegt woordvoerder Jeroen Steenmeijer.

Exacte cijfers over het aantal diefstallen heeft de politie niet. Maar volgens redacteur Edwin van Gastel van Solar Magazine, het sinds 2010 bestaande onlinemagazine dat volledig in het teken staat van zonne-energie en alles wat daar mee samenhangt, gaat het om tientallen diefstallen per jaar in Nederland.

"We zien de laatste jaren dat het toeneemt, maar dat is ook niet zo vreemd. Het gebruik van zonnepanelen is ook flink gestegen. Bij naar schatting 300.000 huizen staan inmiddels panelen op het dak. Alles bij elkaar telt Nederland nu 6 miljoen panelen. Dat in ogenschouw nemend, valt het aantal diefstallen eigenlijk nog mee."

De schade voor de gedupeerden loopt al gauw in de duizenden euro's. Voor een beetje zonnepaneel, afhankelijk van de capaciteit om zonlicht om te zetten in energie, moet vandaag de dag al gauw 200 euro per stuk worden neergeteld. Oplopend tot 600 euro en soms nog meer. Op een gemiddeld dak liggen al gauw tien tot vijftien stuks.

Lees woensdag een uitgebreider verhaal in BN DeStem.

poll

Kernwapens zijn als afschrikmiddel keihard nodig voor onze veiligheid

Kernwapens zijn als afschrikmiddel keihard nodig voor onze veiligheid

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
575 stemmen