Volledig scherm
Een Nuna zonneauto. © GETTY

Zonneauto-rijder Sjoerd Stevens even terug op basisschool in Oudenbosch

OUDENBOSCH - Sjoerd Stevens (25) was na dertien jaar even terug op zijn basisschool De Bukehof. En niet zomaar. Hij had gehoord dat de school veel werk maakt van techniek en wetenschap. En laat hij nou net lid zijn van het team van zonneauto Nuna dat in september in Zuid-Afrika deelneemt aan de wereld Solar Challenge. De kinderen konden hun ogen niet van deze unieke racer afhouden en vroegen Sjoerd om een handtekening. En natuurlijk scheen de zon.

Max van Brakel en Quinten Mollen zijn de gelukkige leerlingen die er even in mogen zitten. Helm op natuurlijk. Deze Nuna 7 weegt 150 kilogram. De rijder moet 80 wegen. De bestuurder is er ook. Winnifred Noorlander (22) is ijverig aan het trainen. Deze Nuna 7 heeft twee jaar in Australië meegereden. "We hebben er ook twee keer mee gewonnen." Schooldirecteur Manfred Werger zag zijn school twee jaar geleden bij een groots opgezette open dag het predicaat wereldschool aanmeten.

Sindsdien gebeurt er heel veel voor de kinderen. "Het is geweldig dat onze leerlingen op deze manier kennis maken met de toepassing van zonne-energie. Bijzonder gaaf dat dit ook nog eens gebeurt door een oud leerling" zegt Werger. Hoewel Sjoerd bedrijfskunde studeert is hij teamleider geworden van het Nuon Solar Team dat namens de TU Delft deelneemt aan de Challenge in Zuid-Afrika. De herkenning was groot. "De trappen zijn nog exact hetzelfde. Als ik door de school loop, krijg ik weer dat gevoel van toen. Mooi om te zien dat mijn basisschool op het gebied van techniek zo goed bezig is. De kinderen zijn net zo enthousiast als wij."

De nieuwe Nuna 8 bleef gisteren nog ergens in een garage. Die blijft tot de race in Zuid-Afrika 'geheim'.

  1. Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord
    Overwinning

    Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord

    Drie dagen na het bekerechec bij Achilles'29 verlaat NAC op een historische avond juichend de Rotterdamse Kuip. Een treffer van Giovanni Korte voor rust en een late treffer van invaller Thomas Enevoldsen waren voldoende om landskampioen Feyenoord in eigen huis te vloeren: 0-2. Na rust pas wist de ploeg van Giovanni van  Bronckhorst het veldoverwicht om te zetten in kansen. Kramer en Amrabat waren dicht bij de gelijkmaker, maar toen zelfs ook een strafschop niet besteed was aan Kramer lag de weg naar een Bredase zege wagenwijd open. Uiteindelijk loodste Feyenoord-doelman de gasten definitief dat pad op. Na zijn blunder was het voor Enevoldsen kinderspel om de 0-2 binnen te schuiven. Het eerste half uur was er eigenlijk maar één ploeg aan de bal. Op een voor het legioen veelbelovende eerste hoekschop na 44 seconden voetballen na kon Feyenoord haar overwicht echter geen moment omzetten in doelgevaarlijke daden. Een kopbal van Jan Arie van der Heijden (uit een corner) scheerde de lat. Bij de enige scherpe dieptepass van de Rotterdammers (op El Ahmadi) lag NAC-doelman Mark Birighitti in de weg. Veel dreigender was het 'offensief' van Feyenoord niet. 

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
692 stemmen