Volledig scherm
De Nuna8. © Hans-Peter van Velthoven

Zonneauto Nuna net voor finish aangehouden door Zuid-Afrikaanse politie (video aanhouding)

OUDENBOSCH / PRETORIA – Het Nuon Solar Team, met captain Sjoerd Stevens uit Oudenbosch die meedoet aan de race in Zuid-Afrika, is woensdagmiddag door de politie aan de kant gezet. Dat gebeurde net voor de finish in Port Elizabeth.

,,We zijn aangehouden door een aantal nieuwsgierige politieagenten", meldt het team dat momenteel in Zuid-Afrika meedoet aan de Sasol Solar Challenge, een race voor door zonne-energie aangedreven voertuigen. Volgens een woordvoerster van het team was de politie bang dat de opvallende wagen opstoppingen zou veroorzaken op de snelweg.

Het kostte de teamleden uiteindelijk zestien minuten om de politie uit te leggen wat ze aan het doen waren. Uiteindelijk mocht de Nuna onder politiebegeleiding verder rijden en moest de organisatie van de Solar Challenge een verklaring afleggen.

Aanhouding
Woensdagmiddag werd het team vlak voor de finish in Port Elizabeth aangehouden door een aantal nieuwsgierige politieagenten. Zij zagen zonneauto Nuna8s rijden over de snelweg en besloten het voertuig aan de kant te zetten. Door het oponthoud werd de uiterlijke finishtijd met zo’n 10 minuten overschreden

Tijdsboete en latere startpositie

Bij de SASOL Solar Challenge heeft een late binnenkomst tot gevolg dat een zonneteam de volgende dag later moet starten. Dit betekent dat het team meerder zonneauto’s moet inhalen, wat veel energie kost. Wanneer een team meer dan tien minuten te laat binnenkomt volgt aftrek van de kilometerstand.

Op dit moment is het nog onzeker of de organisatie de strafmaatregelen kwijt zal schelden. Teamleider Sjoerd Stevens uit Oudenbosch vertelt: "Wij hopen op dit moment dat de organisatie de extra gereden tijd kwijt zal schelden. Aangehouden door de politie is een situatie van overmacht. We zullen morgen pas definitief horen of het gevolgen zal hebben voor onze voorsprong."

Het team staat op de eerste plaats in deze langste race voor zonnewagens ter wereld. De Nederlanders rijden in de Nuna8S, de nieuwste versie van de succesvolle Nuna-reeks.

Bekijk hieronder de video van de aanhouding en interview met coureur.

Volledig scherm
Zonneauto Nuna aangehouden door Zuid-Afrikaanse politie Foto Nuna Team
Video van aanhouding door Zuid-Afrikaanse politie van zonne-auto vlak voor de finish van de race en interview met coureur Joris video Nuna Team

poll

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
783 stemmen