Volledig scherm
De Nuna8. © Hans-Peter van Velthoven

Zonneauto Nuna met Oudenbossche captain wint Solar Challenge in Zuid-Afrika

OUDENBOSCH/KAAPSTAD - Het Nuon Solar Team, met captain Sjoerd Stevens uit Oudenbosch dat meedoet aan de SASOL Solar Challenge in Zuid-Afrika, heeft de race gewonnen. De Delftse studenten kwamen zaterdagmiddag rond 16.00 uur tijdens de afsluitende etappe als eerste in Kaapstad. 

Met een totaal van 4717 kilometer op de teller verbraken zij het wereldrecord aantal kilometers gereden in een zonnerace.

Met 173 km voorsprong op de belangrijkste concurrent, de Japanse Universiteit Tokai, was het verschil nog nooit zo klein. Twee jaar geleden was het verschil met nummer twee nog 1500 kilometer. De gereden afstand was wél goed voor een nieuw wereldrecord.

De race verliep voor het Nuon Solar Team niet zonder slag of stoot. Voor vertrek crashte de zonneauto op de testbaan in Nederland. Nadat de auto weer volledig was gerepareerd, botste Nuna tijdens de tweede racedag op een afzetting en beschadigde haar neus. In de dagen die hierop volgden ondervond het team veel last van de harde wind en werden de studenten zelfs door de politie aan de kant gezet.

Dat het team ondanks deze onvoorziene omstandigheden toch heeft gewonnen komt vooral door een excellente samenwerking, aldus Sjoerd Stevens. “Wij hebben het afgelopen jaar extra gefocust op de functionering van ons team en de verschillende rollen die iedereen daarin speelt. Daar hebben we nu de vruchten van geplukt.”

Op 24 september begon de SASOL Solar Challenge in Zuid Afrika: een acht dagen durende zonnerace van Pretoria naar Kaapstad. Het Nuon Solar Team deed mee met Nuna8s: een geüpgrade versie van zonnewagen Nuna8, waarmee ze vorig jaar in Australië wereldkampioen werden.

Volledig scherm

poll

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

  • Eens (76%)
  • Oneens (24%)
882 stemmen