Volledig scherm
Zwembad Werkina in Werkendam. © Archieffoto Ricardo Smit

Zoektocht naar kostenbesparing bij zwembaden Werkendam

WERKENDAM - Als de twee Werkendamse zwembaden Bijtelskil en Werkina er in slagen samen jaarlijks 177.000 euro te bezuinigen, mogen ze van de gemeenteraad allebei open blijven.

Zoveel werd dinsdagavond duidelijk toen de gemeenteraad een voorstel besprak over de toekomst van de twee zwembaden. Andere scenario's die door bureau Drijver & Partners zijn onderzocht, zijn sluiting van beide baden en de aanleg van een nieuw zwembad of sluiting van één van de baden.

Een vervolgstudie moet duidelijk maken waarop de zwembaden kunnen besparen. De exploitatie en het onderhoud van de zwembaden kost nu jaarlijks iets meer dan 6 ton. De besturen van Bijtelskil en Werkina zien niet meteen waar ze dat moeten halen. Recent zijn al maatregelen genomen om de kosten te drukken.

Afstemmen
In het onderzoeksrapport worden suggesties aangedragen. Zo zou de openstelling meer afgestemd moeten worden op het weer. Daarmee zou per bad 10.000 euro bespaard kunnen worden. Door effectiever om te gaan met managementtaken is nog eens 10.000 euro te winnen. Meer gebruikmaken van vrijwilligers kan beide baden 40.000 euro opleveren.

Aan de inkomstenkant kan op het gebied van de entreeprijzen nog wel wat gewonnen worden, stelt het onderzoeksbureau. Zo is zwemmen in Werkina voor kinderen tot 2 jaar gratis, in Bijtelskil tot 3 jaar. Dat zou daar met een jaar terug kunnen.

De korting met een 12-badenkaart vindt Drijver & Partners aan de hoge kant. Ook een geleidelijke verhoging van de prijzen van abonnementen is mogelijk, evenals het in stappen verlagen van de temperatuur van het zwemwater. Daarmee kan worden bespaard op energiekosten.

De prijs voor leszwemmen vindt het bureau laag. En verenigingen die de baden gebruiken, zouden huur moeten betalen.

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (70%)
  • Oneens (30%)
127 stemmen