Volledig scherm
Diederik Stapel foto ANP

Zit de NHTV nu wel te wachten op Diederik Stapel?

De benoeming van Diederik Stapel aan de NHTV in Breda is niet onopgemerkt gebleven. Niet alleen docenten, ook studenten maken zich zorgen over de stap van het NHTV-bestuur. "Willen we die man eigenlijk wel?"

BREDA - Meteen nadat het nieuws maandag bekend werd, ontstaat discussie in de aula van de NHTV aan de Mgr. Hopmansstraat. "De vraag was: 'Willen we die man eigenlijk wel?' Misschien wel niet. Maar ja, wat hebben wij nu te vertellen over dit soort benoemingen", vraagt een student zich af.

Hij volgt een opleiding Games & Media en verwacht weinig met Stapel te maken te krijgen: "Maar mocht dat wel het geval zijn, dan word ik argwanend."

Zo denken meer NHTV-studenten erover. Ze willen niet met hun naam in de krant. Je weet maar nooit. Niet dat ze hun opleiding nu de rug toekeren, maar erg veel enthousiasme kunnen ze niet opbrengen voor de komst van de omstreden wetenschapper.

Bestuurders in het hoger onderwijs houden zich op de vlakte. Een van hen is Pieter Bon, directeur van de Academy for Creative Industries, een deel van de Fontys Hogeschool in Tilburg. In 2014 is Stapel daar opgestapt als gastdocent, uit solidariteit met Anton Dautzenberg. Die kreeg zijn congé omdat hij te controversieel zou zijn, onder meer vanwege Dautzenbergs lidmaatschap van pedofielenvereniging Martijn.

Als het gaat over de overstap van Stapel naar de NHTV, is Bon kort maar krachtig: "Ik vind het een prima keuze." Meer wil hij er niet over kwijt.

Zijn collega Ruud Hornman, docent Dynamisch Verkeersmanagement, dacht in eerste instantie: 'We kunnen Stapel zijn misstap niet voor altijd blijven nadragen'. Maar al snel werd die gedachte verdrongen door een sterker gevoel: 'Moeten we onze naam aan deze man verbinden?'

"Elke keer wanneer iemand de woorden 'NHTV' en 'Stapel' googlet krijg je eerst tienduizend hits met ellende. En daar hangt dan steeds de naam van onze opleiding aan", verzucht de Bredase verkeersdocent op persoonlijke titel. Als het aan hem was gevraagd, dan was Stapel niet aangenomen.

Lees woensdag het hele artikel in BN DeStem

poll

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
378 stemmen