Volledig scherm
© Mathijs Bertens / Stuve Fotografie

Zijn de korrels in kunstgras levensgevaarlijk?

BREDA - Zijn de rubberen korrels die verwerkt zijn in kunstgrasvelden gevaarlijk voor de gezondheid van sporters? Voetbalbond KNVB twijfelt en dringt aan op extra onderzoek. De zorg onder ouders van jonge sporters is ondertussen groot.

"Ik speel zelf bij de senioren van JEKA en had altijd al mijn twijfels. Het zijn toch autobanden hè", vertelt Stijn Deelen, wiens 5-jarige zoontje ook voetbalt op het Bredase kunstgras. "Als het warm is, wordt het door die korreltjes broeierig op het veld. Doe mij maar natuurgras."

Aanleiding voor de gerezen zorgen over de gezondheidsrisico's van de rubberen korreltjes is een uitzending van het tv-programma Zembla.

Daarin beweren wetenschappers dat het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nooit goed heeft onderzocht of de kankerverwekkende stoffen in de rubberen korreltjes in het lichaam van de sporters terecht kunnen komen.

Als de korrels gevaarlijk zijn voor de gezondheid van zijn kind, weet voetbalvader Stijn Deelen het wel. "Het kan voor mij een reden zijn om mijn zoontje van voetbal te halen."

Rick van Eijk uit Halsteren, ontwerper van rubbertegels voor speelplaatsen, verdiept zich al jaren in het gebruik van de rubberkorrels in de kunstgrasvelden. Dat er nu opnieuw twijfel is ontstaan over de gezondheidsrisico’s verbaast hem niet. "Ik waarschuw al tien jaar voor het gebruik van die korrels. Kinderen die op die kunstgrasvelden sporten, krijgen dat spul binnen en wat gebeurt er als die korrels waar al die schadelijke stoffen in zitten in aanraking komen met ons maagzuur? Ik hoop dat ze dat nu eindelijk eens gaan onderzoeken.”

Dat het nog steeds niet is gebeurd, verbaast Van Eijk helemaal niet. "De granulaatlobby (granulaat is benaming van de rubberen korrels) in Nederland is zo machtig. Er liggen inmiddels duizenden van die velden in Nederland. En waar moet je anders met die oude autobanden naartoe?”

Lees donderdag meer in BN DeStem.

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (36%)
  • Oneens (64%)
518 stemmen