Volledig scherm
Martin van Kleef is woedend over het toenemende aantal eigen bijdragen dat ze moeten betalen voor de opvang van zijn echtgenote Shirley in de dagbesteding. © Peter van Trijen/het fotoburo

Zevenbergenaar protesteert tegen eigen bijdrage voor koffie en maaltijd bij dagbesteding

ZEVENBERGEN - „Onze rijke gemeente moet zich doodschamen dat ze dit door mensen laten betalen”, fulmineert Martin van Kleef (79) uit Zevenbergen. Hij doelt op de eigen bijdrage die bezoekers van de dagbesteding bij de Meeshoeve in Oud Gastel moeten betalen voor koffie, thee en een maaltijd. 2,50 euro voor koffie, thee en broodmaaltijd, 6,75 euro als de cliënt liever een warme maaltijd heeft.

Van Kleefs vrouw Shirley (77) heeft Alzheimer en gaat twee keer per week naar De Meeshoeve. Half februari kregen het echtpaar een brief van Surplus Zorg over de eigen bijdrage. „Onze rijke gemeente presteert het om in één jaar tijd bij te laten betalen voor taxikosten naar de opvang à 6,95 euro per dag, een eigen bijdrage van 40 euro per maand voor de dagbesteding bij Meeshoeve en nu vorige week deze brief weer. Ik heb uit nijd een brief geschreven”, aldus Van Kleef. Naar Vincent Overmeer, manager Thuiszorg bij Surplus Zorg. Een kopie van zijn brief aan Surplus stuurde hij aan BN DeStem. „Ik wil het gewoon bespreekbaar maken. Ik hoop dat het iets losmaakt.”

Vincent Overmeer van Surplus Zorg zegt niet anders te kunnen doen dan een eigen bijdrage te vragen, omdat de gemeente de hoogte van de vergoedingen bepaalt: „Sinds de gemeente deze kosten vanuit de WMO vergoedt, is er een enorme schaaf overheen gehaald. Willen wij daaraan uitkomen, dan móeten we een bijdrage vragen. Voor sommige cliënten betekent dat inderdaad een enorme stijging van de kosten. We hebben dit vooraf aan onze cliëntenraad voorgelegd, en die kon zich hierin vinden.”

De gemeente Moerdijk geeft in een reactie aan dat het de keuze van de zorgaanbieder is of kosten voor maaltijden worden doorberekend aan cliënten. Vervoer van en naar de dagbesteding is voor rekening van de zorgaanbieder. „Tenzij iemand kiest voor een locatie die verder weg is. In dat geval zijn de meerkosten voor eigen rekening.”

Lees morgen het hele verhaal in BN DeStem

Live Voetbal

home logo PEC ZwolleZWO
7'
0-0
RKC WaalwijkRKC
away logo

Poll

De dreigende pensioenkortingen moeten van tafel

De dreigende pensioenkortingen moeten van tafel

  • Eens (95%)
  • Oneens (5%)
1367 stemmen