Volledig scherm
© Thinkstock

'Zet zonnecellen in geluidsschermen rond snelwegen Breda'

BREDA - Breng zonnecellen aan in geluidsschermen langs de snelweg om daarmee energie op te wekken. Die suggestie doet de Bredase gemeenteraadsfractie van D66 richting het stadsbestuur.

Onlangs is een (geslaagde) proef gedaan met het systeem bij de randweg rond Den Bosch door bouwbedrijf Heijmans en de TU Eindhoven.

De geluidsschermen met zonnecellen kunnen, als ze over een kilometer geplaatst worden, honderd huishoudens van elektriciteit voorzien. Ook kan de snelwegverlichting over een lengte van twintig kilometer op de geluidsschermen branden.

D66 ziet kansen voor het systeem rond de snelwegen bij Breda. De partij wijst er onder andere op dat Rijkswaterstaat overweegt de glazen geluidswering langs de A16 in de ban te doen omdat vervangen van kapotte panelen te veel geld kost. Maar als er zonnecellen in geluidswering worden aangebracht leveren de panelen geld op en worden de totale kosten gedrukt.

D66 hoopt dat het stadsbestuur in overleg treedt met Rijkswaterstaat en de provincie om te kijken welke mogelijkheden er zijn om het innovatieve systeem in de regio op te zetten.

In heel Nederland staat volgens de TU Eindhoven zo'n 1.250 kilometer aan geluidsschermen langs de snelweg met een totaal oppervlakte van circa 200.000 vierkante meter.

Verder denkt D66 dat ook langs het spoor dergelijke schermen geplaatst zouden kunnen worden. De partij vraagt het stadsbestuur om daarover in overleg te treden met ProRail en de andere Brabantse gemeenten langs het spoor.

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (49%)
  • Oneens (51%)
518 stemmen