Volledig scherm
Nico Kooij bij het hek dat vluchtende reeën in de weg staat. Op zes plaatsen worden nu gaten in het hek gemaakt. © René Schotanus

Zes gaten in het hek om dierenleed te voorkomen

HANK - Een hek als obstakel voor reeën. In Hank staat er zo een. Nico Kooij heeft ervoor gezorgd dat er op zes plaatsen een gat in het hek komt.

De kritische blik van Nico Kooij en een open oor bij betrokken instanties leidden ertoe dat toekomstig dierenleed in de Aakvlaaipolder nabij Hank kan worden voorkomen.

Bij een noodzakelijke dijkophoging, twee jaar geleden, is daar een oud en nagenoeg vergaan hek vervangen door een nieuw hek. Het viel Kooij al snel op dat dit hek een obstakel vormt voor (vluchtende) reeën. "Het liefst zou ik geen of zo min mogelijk hekken zien. Dit hek leidde ertoe dat dieren zichzelf vastliepen."

Bescherming
Het hek staat er ter bescherming van de dijk: om te zorgen dat ruiters op het naastgelegen ruiterpad de dijk niet op kunnen gaan. Kooij belde diverse instanties en kwam terecht bij Waterschap Rivierenland. Dat is eigenaar van het gebied en het hek. Ook Staatsbosbeheer is bij het verhaal betrokken. Dijkbeheerder Ad de Bruin en boswachter Rob van der Made bespraken mogelijke aanpassingen. Die bleken verrassend eenvoudig: op zes plaatsen in het 1100 meter lange hek komen gaten.

Van der Made heeft op basis van zijn kennis van de dieren en hun leefomgeving zes blauwe stippen aangebracht op het hek. Het waterschap heeft toegezegd dat bij die stippen nog deze maand doorgangen voor het wild komen. Dat reeën de dijk betreden is geen enkel probleem, zegt Ad de Bruin van het waterschap. "Wij streven hier juist naar een gezonde wildstand. Het hek is enkel bedoeld om de dijk af te schermen van veelvuldig gebruik door ruiters."

Echte haast is er niet, zegt Van der Made. "De dieren hebben alleen last van het hek bij hoog water; dat verwachten we pas komende winter. Toch is het goed om de gaten alvast aan te brengen. Zo kunnen de dieren eraan wennen en weten ze de gaten straks makkelijk te vinden."

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
630 stemmen