Volledig scherm
Chefkok Marco Verspeten en gastvrouw Fleur Verloo in hun restaurant Oester & Soja. © Peter van Trijen/pix4profs.

Zeeland met een oosterse draai bij restaurant Oester & Soja in Bruinisse

BRUINISSE - Smakelijke snoepjes serveren ze bij Oester & Soja: het goede van Zeeuwse bodem, met een oosterse touch.  

Chef-kok Marco Verspeten zet bij de amuse meteen zijn handtekening: twee platte oestertjes uit de Grevelingen met sojavinaigrette. Aan deze beroemde Aziatische combinatie ontleent het fusionrestaurant zijn naam: het beste van Zeeuwse zeebodem met een oosterse touch. Dat smaakt naar meer.

De formule laat het 'taartje' van gerookte makreel boven zich uit stijgen: de 'volkse' Noordzeevis krijgt vleugels in combinatie met exotische smaakmakers zoals garam masala (een mengsel van geroosterde oosterse kruiden), pittige ketjap en geschaafde amandelen op een knapperige bodem. Mijn tafelgenote tracht ongemerkt de sushirol met Noordzeekrab, avocado, Daicon cress, (een Japans plantje met sterke rettichsmaak), oosterse mayo en knapperige viseitjes helemaal op te peuzelen. Ze wil de snack eigenlijk helemaal niet delen. Hij smaakt zoals de zee ruikt en dat is een compliment.

Het is het seizoen voor Oosterscheldekreeft. Die proeven we voor 15 euro extra bij een salade met ingelegde komkommer, rucola, groene en witte aspergepunten, kwartelei en kreeftenbrood, dat de bakker uit Bruinisse bereidt met zeewater en zeewier. Lokaler kan het amper.

Een paar druppels rode curry metselen de afzonderlijke smaken aan elkaar. De deftige kreeft smaakt prima, is goed van kwaliteit, een beetje hard misschien, maar eerlijk gezegd proeven we het verschil met een ordinaire Canadees niet echt, iets dat ons wel vaker overkomt met dit exclusieve Zeeuwse schaaldier.

De overkant is opnieuw verdacht stil en de oorzaak ligt wederom op het bord: gegrilde aubergine met ongebruikelijke smaakmakers zoals gedroogde gamba, gezouten eieren en mint. Het bijna vegetarische prutje is een voltreffer.

En zo gaat het maar door: veel vis, veel smaken. We vergeten bijna te genieten van het uitzicht op de Grevelingen, waar de wind de eerste zeilen van het seizoen bolt en een vuurrode zon vlammend ten onder gaat. Het modern ingerichte restaurant, in de stijl van een moderne strandtent, mag er zijn, maar we richten de aandacht al snel weer op de tafel.

Daar pronkt een langzaam gegaarde moot kabeljauw op twee boterzachte asperges in groene saus. Deze is gemaakt met erwten en ontleent zijn subtiele rokerige smaak aan dashi: een bouillon die is getrokken van gedroogde vlokken tonijn en stamt uit de Japanse keuken.

Drie koteletjes van Zeeuws lam worden bijna koud opgediend. Dat is een slippertje van de keuken, maar ze zijn mooi rosé. De groene asperges in krokant tempurabeslag en salsa van rode ui en shisorijstwijn zijn wel heet. Ze combineren prima bij het jonge vlees, dat we net als de kabeljauw beschouwen als een hoofdgerecht en eten met frieten en gebakken rijst.

We genieten van de verfrissende en deskundige inbreng van gastvrouw Fleur Verloo. De zaak zit op deze doordeweekse avond niet vol, wat haar tijd geeft voor uitvoerig advies. Ze toont zich een meester in het meedenken over passende wijnen, zonder haar gasten het vel over de oren te trekken. De gastvrouw presenteert een schriftje waarin enkele wijnsuggesties staan. Buiten dit logboekje beschikt ze over een onzichtbare wijnkelder, waaruit ze vanavond smakelijke snoepjes opdiept: een Duitse riesling en een Franse chardonnay. De knallende afsluiter is een rode wijn uit de Spaanse streek Priorat. Die krijgen we van het huis, omdat Fleur het kennelijk zelf ook naar de zin heeft. We vonden de gin-tonic als apéritief nogal prijzig, maar dit is een ruimhartige compensatie: het tegengestelde van Zeeuwse zunigheid.

De nagerechten kenmerken zich door een inmiddels vertrouwde Europees-oosterse stijl: taart van rabarber met kardemon, steranijs, vanilleroom en ananassorbet én een flan van tapioca, koffie, chocolade en pista kulfi (Indiaas notenijs). Het zal je maar overkomen.

Beoordeling

Voorgerecht 8,5
Hoofdgerecht 7,8
Nagerecht 8,5
Prijs/kwaliteit 8,5
Bediening 9,0
Sfeer 8,5
Drank 9,2

Eindoordeel 8,4

Hoe en wat?

Het restaurant van gastvrouw Fleur Verloo (27) en haar zwager chef-kok Marco Verspeten (37) ligt aan de jachthaven van Bruinisse. Het maakt deel uit van een familiebedrijf waartoe ook de brasserie op de begane grond behoort.

Oester & Soja, Jachthavenweg 61A, 4311 NC Bruinisse
telefoon: 0111-484248
www.oesterensoja.nl

open: woensdag tot en met zondag vanaf 18.00 uur

Wat kost dat?

1 fles Surgiva water 5,50
1 kir royal 7.00
1 gin tonic 10,00
4 glas wijnarrangement 22,00
2 viergangenmenu 69,00
supplement kreeft 15,00
totaal 128,50

Alle gerechten op de kaart kosten 9 euro en hebben de grootte van een tussengerecht. Klanten stellen zelf hun menu’s samen. Bijgerechten als frieten met mayo en gebakken rijst kosten 2 euro. Ze zijn gratis in vier- of meergangenmenu’s. Vier gangen met bijpassende wijnen kosten 50 euro, drie gangen met Oosterscheldekreeft 59,50 euro. De kaart verandert wekelijks.

Poll

Het is de hoogste tijd voor die geldinjectie voor veiliger verkeer.

Het is de hoogste tijd voor die geldinjectie voor veiliger verkeer.

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
808 stemmen