Volledig scherm
© ANP

Zaventem kennen we in West-Brabant en Zeeuws-Vlaanderen allemaal

BREDA/ROOSENDAAL/OOSTERHOUT - Op reisbureaus zijn ze inmiddels wel wat gewend na alle aanslagen in Egypte, Tunesië, Londen, Madrid, Parijs... En nu dan Zaventem, Brussels Airport, zo dichtbij.

Durf je dan nog te vliegen of wil je liefst gewoon geld terug?

"Wij krijgen soms huilende mensen aan de balie die bijna smeken of we hun reis kosteloos willen annuleren. En je hebt mensen die vrolijk fluitend om een last minute vragen omdat het nu wel héél goedkoop zal zijn en de kans op een nieuwe aanslag statistisch kleiner is geworden."

Oosterhout
Saskia Mensen, leider van Beins Travel in Oosterhout en nog vier grote Brabantse reisbureaus, is de nuchterheid zelf, maar kan zich voorstellen dat klanten even niet aan een vlucht vanaf Zaventem moeten denken. Na het nieuws over de aanslagen, hebben medewerkers dinsdagochtend zelf de Brussel-klanten voor de komende dagen benaderd.

"Wij weten op zo'n moment niet meer dan de media, maar willen niet dat ze zelf hoeven te informeren, proberen ongerustheid weg te nemen en houden contact met allerlei instanties."

Hoewel de laatste tijd steeds meer mensen om allerlei redenen vragen om vluchten vanaf Eindhoven of Rotterdam, is Zaventem voor de reismarkt belangrijk gebleven. Stedentrips naar Rome of Barcelona, veel strandvakanties ook en echt verre vakantiebestemmingen als Mexico.

Mensen: "Je merkt dat mensen bewuster kiezen, ook in verband met dreigingen. Maar aan de andere kant ebt dat ook snel weer weg. Parijs was ingezakt maar doet het nu alweer beter."

Zolang er van het ministerie van buitenlandse zaken nog geen negatief reisadvies voor Brussel is afgegeven, kan een boeking niet per definitie kostenloos worden geannuleerd. Reisorganisaties gaan daar doorgaans allemaal hetzelfde mee om, maar soms is de een coulanter dan de ander. Na de aanslagen in Egypte vorig jaar was er geen negatief reisadvies, maar stopte Corendon meteen."

Roosendaal
Bij The Travel Company in Roosendaal hebben zich nog geen mensen gemeld die hun reis die op Zaventem begint willen annuleren of wijzigen. "We hebben in ieder geval nog geen verontruste telefoontjes gehad", zegt directeur Lilianne van Boesschoten.

Het vliegveld van Brussel is populair bij de klanten van het Roosendaalse reisbureau. "Er boeken vrij veel Belgen bij ons, dus die vinden het sowieso prettig om vanaf Zaventem te vliegen", zegt Van Boesschoten. "Maar ook voor veel West-Brabantse reizigers is het absoluut een belangrijk vliegveld. Niet alleen omdat het dichterbij is dan Schiphol, maar ook omdat de afhandeling er sneller is. Bovendien kun je er veel dichterbij parkeren. Je kunt op Zaventem bij wijze van spreken de straat oversteken en je staat in de vertrekhal."

Dat het belang van Zaventem groeit blijkt volgens Erik Feld, docent luchtvaart aan de NHTV in Breda, uit het feit dat het Duitse Lufthansa een groot aandeel heeft genomen in Brussels Airlines en dus ook in Brussels Airport. "Dat is geen toeval. Vanwege het koloniale verleden van België zijn er vanaf Zaventem nog steeds goede verbindingen met Centraal en West-Afrika", aldus Feld.

Zo'n vier jaar geleden heeft hij nog op de afdeling marketing van Zaventem gewerkt. Hij weet dus hoe catastrofaal dit soort aanslagen is voor het imago van vliegvelden: "Hier kun je niet tegenop marketen. Want iedereen die gaat vliegen denkt bij de naam Zaventem: bomaanslag! Het is heel triest, maar voor terroristen zijn vliegvelden blijkbaar erg aantrekkelijk. Airports zijn publiciteit. In Amerika denkt nu iedereen: 'Het is hommeles in Europa'."

Volgens Feld zijn vliegvelden over het algemeen juist bijzonder veilig. "Zolang je maar door de douane bent. Aan de andere kant is het gewoon een groot winkelcentrum. Zeker in de spits is de mensdichtheid daar heel erg groot", zegt de NHTV-docent.

De vraag is: hoe beveilig je zo'n complex? Feld: "Op het vliegveld van Tblisi in Georgië wordt iedereen al gescand voordat ze het vliegveld op mogen. Maar daar is het dan ook elke dag een gigantische puinhoop. Hoe zou je dat op Schiphol moeten doen, met 50 miljoen passagiers per jaar?"

Breda
Het Bredase Markenhage College heeft besloten om twee schoolreizen naar België die morgen zouden plaatsvinden af te blazen. De schoolleiding gaat op zoek naar een alternatieve bestemming in eigen land. Het gaat om leerlingen van leerjaar 3 en havo 4. Zoals het er nu naar uitziet wordt het een trip naar De Efteling.

De reizen naar andere bestemmingen buiten België die al waren gepland gaan gewoon door. Althans, zo lang de regering niet met een reisadvies komt.

Sinds de aanslagen van vorig jaar in Parijs gaan schoolbesturen en docenten anders om met het organiseren van schoolreisjes. "Sindsdien wegen ze hun reisdoel een stuk zorgvuldiger af", zegt Ellen Weijand, directeur van het Bredase Travel Inventive, dat buitenlandse reizen voor scholen organiseert.

De komende weken staan er geen uitstapjes naar Brussel gepland, maar mocht dat het geval zijn, dan zou de reis zonder veel problemen worden omgeboekt.

Op de website van Travel Inventive wordt Brussel omschreven als een ideale schoolreisbestemming. 'Lekker dichtbij, toch in het buitenland en alle educatieve mogelijkheden binnen bereik. De binnenstad is overzichtelijk en uitermate geschikt voor een zelfstandige actieve ontdekkingstocht'. Maar nu even niet, zegt Weijand.

"Het gaat niet alleen om het officiële reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar je hebt ook te maken met het menselijke aspect. Je wil geen schoolreis organiseren naar een stad die in rouw is gehuld. Het gaat om kinderen. Het moet wel leuk blijven", zegt Weijand.

Uit ervaring weet de Bredase reisonderneemster dat na enkele weken de rust weer terugkeert: "De wereld is veranderd, de aanslagen zijn agressiever en onvoorspelbaar. Maar uiteindelijk gaat het leven na een tijdje weer door. Dat hebben we ook gemerkt na de aanslagen in Parijs. We pakken de draad toch weer op."

Poll

Het rijk moet over de brug komen met extra geld voor het speciaal onderwijs.

Het rijk moet over de brug komen met extra geld voor het speciaal onderwijs.

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
498 stemmen