Volledig scherm
Het graf van Katrina Kanyak. foto Yolanda Sjoukes

Zaak 'grenslijk': dader moet zich neerleggen bij celstraf van 12 jaar

BAARLE-HERTOG -De 45-jarige Robert-Jan B.heeft bot gevangen met zijn cassatieberoep tegen zijn veroordeling van twaalf jaar voor doodslag op zijn echtgenote Katharina Kanyak (25). Ten vroegste in 2019 kan hij de gevangenis verlaten.

Het lichaam van Katharina Khanyak, echtgenote van Robert-Jan B., is in februari 2008 ontdekt in de woning van het koppel, de vroegere Femis-bank, in Baarle-Hertog. Het stoffelijk overschot was verstopt in een afvalcontainer waar een houten kist rond was gebouwd. Die kist diende als tv-meubel op de slaapkamer van de toen zesjarige dochter van het koppel. De kist waarin het lijk zat, was versierd met kindertekeningen en een grote Tweety.

Omdat de Belgisch-Nederlandse grens dwars door het huis liep, raakte de zaak bekend als de 'grensmoord' en verhuisde het onderzoek naar Nederland. De kist met het lijk stond op Nederlands grondgebied.

Robert-Jan B.is in eerste aanleg tot elf jaar veroordeeld voor doodslag op zijn echtgenote. In beroep werd dat twaalf jaar.

B.bleef zijn onschuld uitroepen en tekende cassatieberoep aan tegen de veroordeling. De Hoge Raad der Nederlanden heeft dat beroep nu afgewezen, waardoor de veroordeling definitief is. Robert-Jan B. bracht intussen 42 maanden achter de tralies door. Na de helft van zijn straf, zes jaar, kan hij penitentiair verlof krijgen en maakt hij kans op een enkelband. Ten vroegste over twee en een half jaar kan hij de gevangenis verlaten. Hij krijgt in de gevangenis van Roermond regelmatig bezoek van zijn minderjarige dochter, het kind dat hij verwekte bij zijn latere slachtoffer.

Live Voetbal

home logo PEC ZwolleZWO
45'
0-0
PSVPSV
away logo
home logo FC UtrechtUTR
43'
1-0
ExcelsiorEXC
away logo
home logo FC GroningenGRO
45'
0-1
VitesseVIT
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
16:45
AZAZ
away logo
home logo ADO Den HaagADO
EINDE
4-1
Heracles AlmeloHER
away logo

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
885 stemmen