Volledig scherm
© Politie

XTC-lab in Roosendaal extreem vervuild en levensgevaarlijk voor de omgeving

ROOSENDAAL - Het XTC-laboratorium dat eind mei werd gevonden in Roosendaal was een zooitje. Dat blijkt uit het inmiddels afgeronde onderzoek in de 'extreem zwaar vervuilde' loods aan de Hoge Bergen. De politie noemt het een levensgevaarlijk lab met een heel grote kans op milieuvervuiling.

De loods was verdeeld in acht ruimtes. Overal stonden vaten met chemicaliën, wel duizenden liters. Door slecht onderhoud van de vaten en jerrycans werd er gemorst met vloeistoffen. Levensgevaarlijk, meent de politie, want als die vloeistoffen met elkaar in contact komen, kan er brand ontstaan of de boel ontploffen. Het personeel van de omliggende bedrijven heeft dus lange tijd gevaar gelopen.

Illegaal stroom
Er werd ook illegaal stroom afgetapt voor het lab. Dit zorgde voor extra brandgevaar vanwege de zware belasting van het netwerk. En ook de specialisten en politiemensen liepen gevaar. Zij stonden urenlang in de mistachtige damp van zoutzuur die in de loods hing. Omdat deze fataal kan zijn voor mensen, droegen de medewerkers gasmaskers.

De twee aangehouden verdachten, een 55-jarige Roosendaler en een 17-jarige jongen uit Hoogvliet, zijn inmiddels weer vrij in afwachting van de rechtszaak.

De politie onderzoekt nog of de laboranten hun afvalstoffen in de natuur dumpten.

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (69%)
  • Oneens (31%)
124 stemmen