Volledig scherm
Dit is niet de vos die wordt beschreven in het artikel © StockExchange

X-Landers ontwerpen doos om vossen te kunnen vangen

KRUISLAND - De leerlingen van basisschool De Zonneberg uit Kruisland die deelnemen aan de First Lego League houden zich niet alleen bezig met het bouwen en goed programmeren van een robot, maar denken ook na over de interactie tussen mens en dier.

De regiofinale volgende week vrijdag op de Avans Hogeschool in Breda heeft naast het bouwen van een robot namelijk nog een onderdeel. De leerlingen moeten ook iets presenteren onder het thema ‘Animal Allies’. De X-Landers 7.0 uit groep acht hebben een Foxbox ontworpen.

„Al discussiërend kwamen we op vossen die steeds dichter bij woningen en boerderijen komen”, vertellen ze. „We hebben een box ontworpen om vossen diervriendelijk te vangen en weer ver genoeg weg op een goede plaats uit te zetten.” In de box zit ook voer waaraan een middel tegen hondsdolheid is toegevoegd.

Voorbereiding
De leerlingen en hun coaches, de leerkrachten Ruud van Kaam en Mario von Bannisseht, hebben al tachtig uur gestoken in de voorbereiding op de regiofinale. Gisteren, tijdens een van de vele oefenmiddagen na schooltijd, lieten Tim Breukers, Imke van Eert, Sam Filius, Lieve Jacobs, Anouk van Osta, Kris van der Velden en Mart Wagtmans de robot over de wedstrijdtafel rijden.

Tijdens de verschillende rondjes blijkt dat het aan de robot niet zal liggen, hij is erg robuust, wendbaar en goed geprogrammeerd. Het zal het er dus vooral op aankomen dat de robot op de juiste plaats wordt gestart en dat de bewegende delen snel en goed worden bevestigd.

In een PowerPointpresentatie laten de leerlingen de wisselwerking tussen mens en vos zien. Alle zeven vinden ze het even spannend wat de jury volgende week vrijdag vindt van hun presentatie. Ze hopen dat de robot het net zo goed doet als gisteren.

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
75 stemmen