Volledig scherm
© stock.xchng

Wooncorporatie heeft geldpotje voor groen in de wijk

BERGEN OP ZOOM - Stel, je hebt met een paar buren het idee om een groenstrook te adopteren en daar wat groente en fruit te telen. Het plan ligt klaar, deelnemers heb je al, het enige dat ontbreekt is geld. Wat doe je dan? Stadlander biedt vanaf vandaag het Buurtnatuurfonds aan, om zulke lokale initiatieven te ondersteunen.

„Het doel van dit fonds is om de interactie en duurzaamheid in de wijk te verbeteren”, zegt Eveline van Elzakker, projectleider van Stadlander. „Wij hebben al vijf jaar het Buurtcultuurfonds, waarbij de focus op kunst en cultuur ligt, maar wij merkten dat er vaak ook aanvragen binnenkwamen die met natuur te maken hadden. Daarom zijn we hiermee begonnen.”

Een voorbeeld van zo’n duurzaam idee is het maken van een ‘eetbare’ tuin. „Bij heel veel mensen liggen stenen in de achtertuin. Dat levert allerlei problemen op, bijvoorbeeld wateroverlast. Het water kan immers niet meer de grond in en de riolering kan het ook niet allemaal aan. Als we er een tuin van maken waar eetbare planten geteeld kunnen worden, is dat veel beter. De bewoners hebben voedsel, maar er is ook meer interactie met de bewoners omdat ze bijvoorbeeld groenten ruilen.”

Die interactie komt door een eis die wordt gesteld aan de aanvragen. „Aanvragen van individuen honoreren we niet. Het plan moet namelijk effect hebben op de interactie in de buurt. Er is namelijk steeds minder tolerantie in Nederland en mensen weten vaak niet wie hun buren zijn. Wij willen met dit plan ervoor zorgen dat dat veranderd. Dat mensen samen leren te leven.”

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
623 stemmen